Ako ovo ne učinite, prijeti vam kazna od 700 kuna

5 years, 3 months ago - 10 December 2018, Vecernji list
Ako ovo ne učinite, prijeti vam kazna od 700 kuna
Zbog vožnje bez zimske opreme, neočišćenog stakla i snijega na automobilu lani je 766 vozača platilo 700 kuna kazne

Sto vam se može dogoditi ako u hladno zimsko jutro sa stakla svoga automobila ne postružete led ili led u žurbi otklonite samo površno pa ciljate cestu poput kamikaze s ograničenom vidljivošću, vidjeli smo nedavno u Zagrebu tijekom prvog ovojesenskog ledenog jutra, kad je ujutro trebalo koristiti strugalicu za led.

Sreća ne prati uvijek vozače

Nesretni vozač, koji je prema kazivanju svjedoka imao zaleđena stakla na svom automobilu, na pružnom prijelazu zagrebačkog ranžirnog kolodvora nije vidio lokomotivu od više od 80 tona kako mu se sporo približava. Udarila je, srećom, u suvozačka vrata, a robusni odbojnik probio je staklo i uletio na suvozačko sjedalo te je auto gurao desetke metara. Srećom, na suvozačkom sjedalu nije bilo nikoga. Vozač je sretno prošao s lakšim ozljedama.

Ali, moglo je biti kobno, baš kao što vožnja s neočišćenim staklima može biti kobna za vozača i druge sudionike u prometu, a pogotovo za pješake. Stoga svakako, koliko god vam se žurilo, izdvojite nekoliko minuta i očistite stakla od leda i to ne samo vjetrobransko već i bočna te stražnje. U tome vam može pomoći sprej za odleđivanje stakla koji je ponekad neophodan, a uvijek olakšava posao.

Dakako, nemojte zaboraviti odlediti i retrovizore, da vam se ne dogodi neugodna situacija već pri prvom prestrojavanju. Lakše je ako su grijani, ali ako nisu morate ih fizički ostrugati što iziskuje tek nekoliko desetaka sekundi posla. Svakako pazite da ne pokrenete brisače prije nego što ste vjetrobransko staklo očistili od snijega i leda jer - ako su se zaledili - zbog prevelikog se otpora brisači mogu uništiti ili može doći do pregaranja motora ili osigurača.

Dakako, zimi je dobro, ako se očekuju jako hladne noći, podignuti brisače s vjetrobranskog stakla. Nemojte zaboraviti umjesto obične tekućine za stakla u spremnik utočiti zimsku tekućinu koja se ne smrzava na minusima. Ako pri temperaturama ispod ništice imate običnu, ona će se za trenutak smrznuti na staklu. Vlasnici starijih auta koji nemaju daljinsko otključavanje u izrazito hladne dane mogu imati problema sa zamrznutim bravama na automobilu.

Kako odmrznuti bravu

Ako se to dogodi, najprije provjerite jesu li se smrznule sve brave. Ako ste se pripremili na ovakvu situaciju, u džepu ćete imati sredstvo za odmrzavanje koje se može kupiti u prodavaonicama s autokozmetikom. Ako nemate takvo sredstvo, možete probati s WD-40 kojeg treba poprskati na ključ. Opcija je i lagano zagrijati ključ šibicom ili upaljačem. Naravno, s krova i poklopca motora i prtljažnika treba očistiti sav snijeg prije kretanja u promet kako ne bi padao po cesti i ometao druge vozače, a ako su na cesti zimski uvjeti (kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica) trebate imati zimsku opremu ((zimske gume ili ljetne s minimalno 4 mm profila i lance spremne za montažu).

Ako nemate propisanu zimsku opremu, ne očistite snijeg s auta ili zaleđeno vjetrobransko staklo, policija vas može kazniti sa 700 kuna. Po podacima policije u 2017. je evidentirano ukupno 766 prometnih prekršaja vezanih uz neposjedovanje zimske opreme, nečišćenje vjetrobranskog stakla i nakupine snijega na vozilu.

Support Ukraine