BMW konačno predstavio novi M2: Bavarski jurišnik zadržava fokus na vozaču s novim dizajnom

1 year,6 months ago - 13 listopada 2022, JutarnjiList
BMW M2 2023
BMW M2 2023
Tradicija je prekinuta s mnogo strahopoštovanja u onome što je nekoć bio suzdržani kalup za coupe izvedbe

Potpuno novi BMW M2 službeno je predstavljen - tradicija je prekinuta s mnogo strahopoštovanja u onome što je nekoć bio suzdržani kalup za coupe izvedbe.

Međutim, s rednim 6-cilindričnim TwinPower Turbo motorom od 459 KS, pogonom na stražnje kotače i standardnim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili opcijskim 8-stupanjskim automatikom, dizajn nije ono oko čega biste trebali previše razmišljati.

Kao i drugi M automobili prije njega, novi M2 ima potpuno revidirani prednji dio sa širokim rešetkama bez okvira koje su zaobljene u gornjim kutovima i sužavaju se prema dolje za mekši oblik. Bubrezi zapravo izgledaju suzdržano u usporedbi s otvorima s obje strane prednjeg odbojnika.

Stražnji kraj ima toliko sukobljenih površina i rubova da podsjeća na Bangle BMW-ovu eru. Difuzor je naglašen, s četiri unutarnje ispušne cijevi. Tu je stražnji spojler, a reflektori su postavljeni okomito i umetnuti u četvrtasto kućište. Naravno, iako je dizajn možda pomalo kontroverzan, mnogo toga je funkcionalno.

Rečeno je da su prednji usisnici optimizirani za hlađenje pogonskog sklopa i kočnica. Stražnji difuzor, u kombinaciji sa spojlerom, stvara pravu potisnu silu za stražnju osovinu. Tu je i dodatni krov od karbonskih vlakana, dok mišićavi blatobrani omogućuju širi trag od standardnog automobila.

Što se tiče dimenzija, novi BMW dug je 458 cm, širok 189 cm, i visok 140 cm. Širi je oko 50 mm od standardne serije 2 Coupe i 104 mm duži od svog prethodnika, 33 mm širi i 7,66 mm niži. Teži 1730 kg s ručnim mjenjačem ili 1754 kg s automatikom.

Ispod lukova kotača raspoređeni su M naplatci od lake legure - 19 inča sprijeda i 275/35 gumama i 20 inča straga s 285/30 gumama. Dizajn s dvostrukim kracima standardno je u crnoj boji ili se može ponuditi u dvobojnoj izvedbi bez dodatnih troškova.

Svijet se ubrzano kreće prema elektrifikaciji i smanjenju broja cilindara u preostalim izvedbama s unutarnjim izgaranjem. BMW M2 zadržava 3,0-litreni redni "šestak", bez smanjivanja zapremnine, bez hibridne pomoći. Turbopunjeni S58 TwinPower razvija zdravih 459 KS (343 kW) pri 6250 o/min, a okretni moment od 550 Nm isporučuje se između 2650 i 5870 o/min. Redline je na 7200 o/min. Te brojke veliko su postignuće u odnosu na 416 KS i 500 Nm odlaznog modela.

Dobra vijest za puriste je da M2 zadržava platformu orijentiranu za vozača. To znači da nema pogona na sva četiri kotača, a ručni mjenjač sa šest stupnjeva s promjenjivim podešavanjem broja okretaja dolazi kao standard. Manualcu će do stotke trebati oko 4 sekunde, dok je automatik s osam brzina neznatno brži, s ubrzanjem do 100 km/h za 3,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 248 km/h, a ako odaberete M Driver‘s Package, ta brojka ide do 283 km/h.

Elektromagnetski kontroliran adaptivni ovjes je standardan, a ovjes je još jedan od parametara koji se mogu mijenjati u postavkama, dok se DSC (Dynamic Stability Control) može postaviti na “M Dynamic Mode” koji omogućuje veće proklizavanje kotača.

Novi M2 nudi vozačima niz dobrih stvari dizajniranih da se oslobode na zatvorenoj stazi. M Drive Professional standardno je ugrađen u 2023 M2. Ono što vam donosi je nevjerojatno zarazan analizator zanošenja i M kontrola proklizavanja s 10 položaja. Kako bi se stvari dodatno pojednostavile, upravljačka ploča ima gumb M Mode. Dok Sport umanjuje asistencije, način Track u potpunosti deaktivira sustave pomoći.

Što se tiče unutrašnjosti, postoje dvije opcije za prednja sjedala. Prva su električno podesiva kožna M Sport sjedala. Ali za one koji žele nešto spremnije za stazu, M karbonska školjkasta sjedala će vam vjerojatno zagolicati maštu. Ona su za desetak kilograma lakša od M Sport sjedala, zadržavaju elektroničke kontrole, griju se, a imaju čak i osvijetljene M2 oznake na sebi.

Karbonska tema može se dodatno proširiti s unutarnjim ukrasima, upravljačem i ručicama za mjenjač na automatiku. Infotainment sustav koristi najnoviji BMW-ov iDrive 8 softver, sa zaslonom od 12,3 inča i zakrivljenim zaslonom kontrola od 14,9 inča. BMW Maps navigacija je standard, ali ako želite specifičan M head-up zaslon, morat ćete ga dodatno platiti.

Support Ukraine