Budućnost je počela: U Norveškoj rapidno raste udio električnih automobila

6 years,9 months ago - 6 srpnja 2017, Index
Budućnost je počela: U Norveškoj rapidno raste udio električnih automobila
GOTOVO pola novoregistriranih automobila u lipnju imalo je elektrificirani pogon. U Hrvatskoj je njihov udio ispod 1%.

U većini europskih zemalja udio električnih vozila na tržištu ne prelazi 3%, dok je Norveška daleko ispred. Prema najnovijim podacima za lipanj, udio novoregistriranih električnih automobila na norveškom tržištu je dosegnuo nevjerojatnih 27%, a pridodamo li svemu plug-in hibride udio je čak 42%.

Na tržištu gdje država sve kupce ekološki prihvatljivih električnih automobila oslobađa plaćanja poreza, rekordnu prodaju ne postiže samo Tesla. Naime, Teslin Model X je udvostručio prodaju i sada se mjesečno proda preko 600 primjeraka, što ga čini drugim najpopularnijim modelom u Norveškoj.

No, pravi pobjednik je VW Golf, najprodavaniji model u Norveškoj. A njegova najpopularnija izvedba je upravo električna. Prodano ih je čak 874. Zadovoljni mogu biti i u Renaultu, čiji je Zoe prodan u 427 primjeraka. Prodano je i preko 400 primjeraka BMW-a i3, a rasprodan je i čitav kontingent Opel Ampere E, europske verzije Chevroleta Bolt.

Podsjetimo, Norveška je ranije objavila kako će do 2025. godine ukinuti prodaju novih automobila s konvencionalnim pogonom.

Support Ukraine