Dacia ima novi vizualni identitet: Amblem Dacia Link kao vrhunac obnove marke

1 year,10 months ago - 16 lipnja 2022, tportal
Dacia new logo
Dacia new logo
Minimalistička slova 'D' i 'C', isprepletena poput karika lanca, tvore potpuno novi amblem koji odražava robusnu jednostavnost novog dizajna

Obilježja novog vizualnog identiteta marke Dacia dosad smo mogli vidjeti u zaglavljima tiskanih medija i izjava (od sredine 2021.) te u Dacijinim prodajnim salonima (od početka 2022.), a sada je vrijeme da zažive i na samim vozilima. Osim što označava zaokret u dizajnu, novi vizualni identitet utjelovljuje obveze marke za budućnost, ali i vrijednosti koje Daciju čine tako uspješnom. Početak narudžbi najavljen je za 16. lipnja, a prve isporuke očekuju se u zadnjem tromjesečju godine.

Novi vizualni identitet uskoro na svim vozilima marke Dacia
Snažno obilježje novog identiteta marke, amblem Dacia Link, krasit će središnji dio prednje rešetke u osvježenom bijelom izdanju. Minimalistička slova 'D' i 'C', isprepletena poput karika lanca, tvore potpuno novi amblem koji odražava robusnu jednostavnost novog dizajna. Izbliza ili izdaleka, Dacia Link već je prepoznatljivo vizualno obilježje marke. Amblem je zastupljen i na središnjem dijelu pokrova svih kotača.

Druga vidljiva promjena odnosi se na izgled logotipa na stražnjem kraju te upravljaču. Namjerno pojednostavljen, minimalistički izgled slova upotrijebljen je kako bi se olakšalo njihovo raspoznavanje.

Među ostalim poboljšanjima izdvaja se i siva boja Megalith na krovnim nosačima, prednjoj i stražnjoj zaštiti podvozja te vanjskim retrovizorima modela Sandero Stepway i Duster.

'Otkrivanje cijele palete marke Dacia s obilježjima novog vizualnog identiteta treće je i posljednje poglavlje provedbe strategije koju smo započeli prije više od godinu dana. Taj novi vizualni svijet usklađen je s našim vrijednostima – jednostavnost, robusnost, autentičnost – na upečatljiviji i suvremeniji način, a sama provedba je novi vidljivi poticaj za Daciju u ostvarenju njezinih ciljeva.', rekao je Denis Le Vot, izvršni direktor marke Dacia.

Stari DNK, nove ambicije
Dacia je u samo nekoliko mjeseci obnovila svoju ponudu i predstavila dva nova pojačanja: električni Spring i Jogger, svestrano obiteljsko vozilo C-segmenta.

Implementacija novih vizualnih obilježja označava vrhunac obnove koju provodi marka. Unatoč opsežnoj transformaciji, Dacia je ostala vjerna svojim temeljnim vrijednostima, a to znači da će i dalje proizvoditi vozila bez suvišnih dodataka, prilagođena najosnovnijim potrebama i očekivanjima kupaca. Vozila marke Dacia prije svega su robusna i pouzdana. Svestrana su u punom smislu te riječi pa ih se može koristiti u najrazličitije svrhe, bilo za odlazak do grada ili vikend izlet u divljini. Nova sivozelena boja Lichen Khaki, slična boji prirodne mahovine, zasjat će na novim modelima i naglasiti Dacijinu usku povezanost s prirodom.

Dacia postoji kako bi potaknula val promjene u automobilskoj industriji, prije svega kroz smanjenje troškova za kupce. Da bi u tome uspjela, Dacia će postupno dokidati upotrebu određenih materijala kao što su kromirani umetci te koža životinjskog podrijetla, čiju upotrebu već godinama ograničava.

Marka će postupno provoditi obveze koje je Renault Grupa preuzela na godišnjoj skupštini dioničara, održanoj 23. travnja 2021. Tako će od 2023. godine postati prva marka Grupe koja je u svim svojim vozilima ograničila brzinu na maksimalnih 180 km/h.

'Novi vizualni identitet cjelovite ponude plod je fantastične suradnje naših timova. Zahvaljujući doprinosima svih poslovnih jedinica, Dacia je promijenila svoje ruho, ali ne i DNK. Ovom promjenom želimo pokazati da je i dalje moguće proizvoditi jednostavne, a privlačne automobile.', rekao je Lionel Jaillet, potpredsjednik Odjela za performanse proizvoda marke Dacia.

'Pojednostavljeni logotip jasno upućuje na to da su osnovne vrijednosti u središtu interesa marke. Jednako tako, amblem Dacia Link, nadahnut svijetom mehanike, dočarava jednostavnost i robusnost. Amblem ujedno simbolizira i kariku, odnosno snažnu povezanost Dacijine zajednice.' rekao je David Durand, direktor Odjela za dizajn marke Dacia.

'Dacia se s vremenom sve više razvija, a njezin imidž osuvremenjuje. Ujedno osnažujemo temelje na kojima stvaramo svoje proizvode kako bismo učinkovito odgovorili na stvarna očekivanja svojih kupaca. Svestrana i robusna vozila, stvorena za uživanje u prirodi, s genijalnom opremom i pragmatičnim pristupom pristupačnim, ekološki prihvatljivim automobilima... Novi vizualni identitet prenosi sve te poruke i čini marku još privlačnijom. Danas Dacia započinje novo poglavlje!' rekao je Lionel Jaillet.

Redizajn čitave ponude vozila
Ovo je vjerojatno prvi put da se u automobilskoj industriji novi vizualni identitet istovremeno primjenjuje na čitavu ponudu vozila. Kupci će već od 16. lipnja moći naručiti vozila s novim vizualnim identitetom.

Želite li ih razgledati uživo, morat ćete se strpjeti do listopada kada se održava Pariški salon automobila. Prvi primjerci redizajniranih modela stići će u prodajne salone u narednim mjesecima.

Support Ukraine