DORH je objavio: Još nema kaznene prijave, Banožić u krvi nije imao alkohola i droge...

3 weeks ago - 14 studenoga 2023, 24sata
Prometna nesreca Marija Banožića
Prometna nesreca Marija Banožića
Stigao je nalaz krvi Marija Banožića iz nesreće u kojoj je usmrtio oca dvoje djece. Navodi se da nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti.

Stigao je nalaz krvi Marija Banožića s vještačenja Centra za forenzična ispitivanja u Zagrebu!

- Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika - objavio je DORH.

Pitali smo i prometnog stručnjaka oko formulacije izvješća DORH-a.

- Državno odvjetništvo koristi takvu formulaciju kad je čovjek čist, odnosno kad je vozač na 0,0 promila alkohola u organizmu te kad nije imao nikakvih droga. Je li netko lagao ili su varali, to zna samo Bog. S druge strane pak, sud uzima u obzir da alkohol utječe na sposobnost vožnje kad je 0,5 promila i više. Kad je ispod te granice, sve je stvar toksikologa i njegove analize. On uzima sve faktore u obzir i daje svoj sud tako da ne postoji jasna granica u tom dijelu utjecaja. Također, toksikološko vještačenje ima veću težinu od testiranja u bolnici - rekao nam je sudski vještak za promet Goran Husinec.

Oko svega su se oglasili i iz Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru još nije zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave vukovarsko-srijemske zbog, kako je objavljeno: "sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću, protiv 44-godišnjeg vozača će Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru biti podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu".

Nastavno na izjavu zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru koja je rukovodila očevidom prometne nesreće u subotu, 11. studenog 2023., odgovaramo na zaprimljene upite novinara vezano za daljnje radnje ovog državnog odvjetništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za kazneni postupak, 11. studenog 2023. izdalo nalog za obdukciju smrtno stradalog 40-godišnjeg vozača kombi vozila te nalog Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za toksikološko vještačenje krvi i urina 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, koji su nalozi 12. studenog 2023. potvrđeni u pisanom obliku. 

Ovo je državno odvjetništvo 13. studenog 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja (alkohol, droga, psihotropne tvari i lijekovi).

Uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika.

Dodatno, ovo je državno odvjetništvo obaviješteno od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Postaje prometne policije Vinkovci, da su na traženje vještaka koji je prisustvovao očevidu ponovno izašli na mjesto događaja radi dodatnih mjerenja.

Ovo državno odvjetništvo provelo je test razmjernosti vezano za objavu ove informacije s obzirom na odredbu članka 60. Zakona o državnom odvjetništvu, te je županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru, sukladno stavku 3. citiranog članka ("Državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji.") procijenio da je moguće objaviti priopćenje ovog sadržaja, uvažavajući sve zakonske odredbe o predkaznenom i kaznenom postupku s naglaskom na zaštiti probitaka kaznenog postupka.

Državno odvjetništvo će nastaviti s provođenjem zakonom propisanih hitnih dokaznih radnji radi donošenja državnoodvjetničke odluke u ovom predmetu. 

Ujedno, a povodom informacija objavljenih u medijima vezano za radnje provedene u bolnici i od drugih osoba, naložit će nadležnoj policijskoj upravi provođenje izvida radi provjere njihove točnosti - izvijestili su iz ŽDO Vukovar.

Support Ukraine