Električni dvosjed za one bez vozačke dozvole

4 years,1 month ago - 3 ožujka 2020, Vecernji list
Električni dvosjed za one bez vozačke dozvole
Citroën Ami bez baterije teži 425 kilograma, dok mu je ukupna težina s baterijom 485 kilograma. u Ami je ugrađena litij-ionska baterija od 5,5 kWh.

Uoči svog 101. rođendana Citroën je poduzeo veliki korak. Svu svoju smjelost i kreativnost pokazao je potpuno električnim gradskim modelom Ami.

Mali dvosjed Ami nastavak je ideje koja je započela konceptnim vozilom Ami One Concept. No, ovoga puta riječ je o proizvodnom vozilu. Ami će se od 30. ožujka moći naručiti u Francuskoj, a nekoliko mjeseci kasnije i u Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj.

Za kupnju ili najam

Prve isporuke privatnim kupcima - opet najprije na području Francuske - predviđene su za lipanj. Ami mogu voziti i osobe koje nemaju vozačku dozvolu. Konkretno, novi Ami u Francuskoj mogu voziti osobe s navršenih 14 godina, dok u većini europskih zemalja ta granica iznosi 16 godina. Citroën nudi i mogućnosti dijeljenja automobila putem aplikacije Free2Move ili dugotrajni najam po cijeni od 19,99 eura mjesečno. Dijeljenje Citroëna Ami za širu će publiku započeti u proljeće u Parizu, a odnosit će se na vozila koja na sebi imaju logotip aplikacije „Free2Move”. Ideja proizvođača je gradsku mobilnost učiniti dostupnom svima.

Ami je konkretan odgovor na nova očekivanja u pogledu mobilnosti za kratke vožnje: jednostavniji pristup centru grada, sredstva mikromobilnosti prilagođena svima, zamjenska rješenja za romobile, bicikle, skutere, javni prijevoz, rješenja dostupna po prihvatljivim cijenama, novi načini potrošnje prilagođeni digitalnoj tehnologiji… Ami je nekonvencionalan, kažu iz Citroëna. Ovo vozilo s dva sjedala u potpunosti je električno, udobno i sigurno, kompaktno, okretno i prilagodljivo.

Ovaj kompaktan četverocikl dug je samo 240 centimetara. Bez retrovizora, širok je samo 139 centimetara te je 152 cm visok. Promjer kruga okretanja mu je 720 centimetara.

Teži manje od pola tone

Citroën Ami bez baterije teži 425 kilograma, dok mu je ukupna težina s baterijom 485 kilograma. u Ami je ugrađena litij-ionska baterija od 5,5 kWh.

Informacije o dolasku ovog noviteta u Hrvatsku još nisu poznate. Za one koji se ne odluče na najam, već na kupnju Ami će u Francuskoj stajati od 6000 eura. Navedena cijena odnosi se na Ami Ami izvedbu i u nju je već uključeno 900 eura ekološke porezne olakšice koja se nudi francuskim građanima.

Support Ukraine