Europska komisija će predložiti krajnji datum za automobile s unutarnjim izgaranjem

2 years,9 months ago - 17 srpnja 2021, tportal
Europska komisija će predložiti krajnji datum za automobile s unutarnjim izgaranjem
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen: 'Odredit ćemo krajnji datum nakon kojeg će svi automobili morati biti bez emisija', a apsolutni datum potreban je kako bi se izbjegla neizvjesnost

Jedno od glavnih ekoloških pitanja posljednjih godina je svakako ono kako EU namjerava postići svoje ciljeve, kad je riječ o smanjivanju stakleničkih plinova i postajanje klimatski neutralnim?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je dala intervju za njemački Süddeutsche Zeitung o čistoj ekonomiji, poštenoj konkurenciji i kako se europska industrija može zaštititi od konkurenata s nižim ekološkim standardima.

Europska komisija predložit će apsolutni granični datum nakon kojeg će svi proizvođači automobila morati prestati proizvoditi automobile s pogonom na izgaranje u EU, rekla je njezina predsjednica Ursula von der Leyen. 

Iako je desetak europskih proizvođača automobila već najavilo da će prijeći na automobile s nultom emisijom između 2028. i 2035., još uvijek je potreban zakonski datum, rekla je Von der Leyen u intervjuu.

'I dalje ćemo odrediti datum završetka nakon kojeg će svi automobili morati biti bez emisija', rekla je, ne imenujući taj datum. 'Inače će nedostajati sigurnosti i nećemo postići svoj cilj klimatske neutralnosti do 2050.'

Europska komisija u srijedu predstavlja svoj paket prijedloga 'Fit for 50', koji bi, ako ga odobri 27 država članica, postavio temelje za pravi put da se ispuni cilj za 2030. godinu u smanjenju emisija koje doprinose zagrijavanju planeta za 55 posto u odnosu na razinu iz 1990.

Paket koji će biti objavljen suočit će se s višemjesečnim pregovorima između država članica i Europskog parlamenta i vjerojatno će biti meta žestokih napora u lobiranju mnogih pogođenih industrija.

Support Ukraine