Istraživanje dokazalo: Upravljači prljaviji od wc školjki

3 godina,10 mjeseci ago - 28 siječnja 2019, Auto Start
Istraživanje dokazalo: Upravljači prljaviji od wc školjki
U Americi je provedena anketa u kojoj je sudjelovalo tisuću vozača, a jedno pitanje bilo je koliko često čistite unutrašnjost svog automobila?

Rezultat je šokantan, a 32 posto anketiranih vozača, odnosno njih 320 od 1000, rijetko brinu o higijeni interijera svoga limenog ljubimca. Oni ju čiste jednom godišnje. Također, provedeno je istraživanje o tome koliko su zapravo čisti naši automobili. To nas pak dovodi do zaključka kako ih trebamo redovito čistiti i održavati, ne bismo li tako pozitivno utjecali na svoje zdravlje i sigurnost.

Prema istraživanju 'National Center for Biotechnology', interijeri automobila spadaju među najprljavija mjesta na Zemlji, a mogu biti prljaviji i od sjedala na wc školjkama. Štoviše, upravljači automobila četiri su puta prljaviji od njih. Studija je obuhvatila provjeru prljavštine na raznim dijelovima unutrašnjosti automobila te mjerenje količine bakterija po kvadratnome centimetru, odnosno formiranje kolonija bakterija (CFU).

Usporedbe radi, prosječan dodirni zaslon mobitela ima 100 CFU, a tipke javnih dizala imaju 313 CFU. Sjedala wc školjki u javnim toaletima pak imaju 172 CFU. Još je više uznemirujuć podatak o dvjema najčešćim vrstama bakterija pronađenih u automobilima. To su stafilokoke, koje uzrokuju trovanje hranom i kožne infekcije, te propionibakterije, koje uzrokuju upale i infekcije.

Ovo su samo dva tipa najčešćih bakterija u unutrašnjosti automobila, a čak 700 različitih bakterija obitava u njoj. Najčešći uzrok razmnožavanja bakterija u automobilu je hrana. Zbog ubrzana životnog tempa ljudi su razvili naviku konzumiranja hrane u automobilima, čak i za vožnje.

Ovim istraživanjem dobili smo na uvid činjenice koje bi nas trebale navesti da razmislimo o toj navici te da posvetimo više pažnje održavanju higijene unutrašnjosti svojih limenih ljubimaca.

Support Ukraine