Kako izabrati nosač za bicikle: od nekoliko stotina do više tisuća kn

5 years,8 months ago - 31 srpnja 2018, Vecernji list
Kako izabrati nosač za bicikle: od nekoliko stotina do više tisuća kn
Nije dovoljno otići u obližnju trgovinu i zadovoljiti se prvim rješenjem. Odvojite malo vremena, informirajte se i tek onda donesite odluku

Nakon što ste lani na unajmljivanje bicikala na moru ostavili pravo malo bogatstvo odlučili ste da ćete ubuduće sa sobom na odmor nositi svoje ljubimce na dva kotača? Odlično, no da biste to doista i učinili na pravi način i da vam se ušteda na koncu ne bi pretvorila možda i u dodatni trošak, dobro se informirajte prije nego donesete konačnu odluku. Nosača za bicikle  na tržištu je danas više nego ikada prije, a pritom ne mislimo samo na različite proizvođače i modele nego i sasvim drukčije vrste.

Neke od njih prikladne su za jednu vrstu automobila i jedan karoserijski oblik, a neke pak za sasvim drugi. Također, neke su primjerenije prijevozu manjih ili lakših, a neke težih ili većih bicikala, kod nekih se može računati na prijevoz samo jednog, a kod nekih dva, tri ili više bicikala. Zato nije dovoljno otići u obližnji supermarket ili specijaliziranu trgovinu i zadovoljiti se prvim rješenjem koje vam dođe pod ruku. Odvojite malo vremena, dobro se informirajte i tek onda donesite konačnu odluku. Vaš novčanik će vam sigurno biti zahvalan, jer se nosači mogu nabaviti već za nekoliko stotina, ali i za nekoliko tisuća kuna.

Klasični krovni nosači

Za početak, u potragu za odgovarajućim rješenjem krenite imajući na umu kakav automobil vozite. Ako je to limuzina, opcija prijevoza unutar vozila, dakle bez posebnog nosača, otpada čak i ako se u vozilu ne vozi nitko osim vozača. U tom slučaju na pamet prvo padaju klasični krovni modeli koji se pričvršćuju uz pomoć uzdužnih krovnih nosača ili odgovarajućih prihvata.

Takve najčešće i viđamo na cestama i vjerojatno su najjednostavnije rješenje za povremene prijevoze jednog ili više bicikala. Kupujete li takav nosač, vodite računa o nosivosti krova.

Vakuumski krovni nosači

Stavka vezana uz nosivost automobila važna je i pri odabiru druge vrste krovnih nosača, one koji se učvršćuju vakuumskim priljepcima. Za njih se obično odlučuju kupci kojima ne odgovara nijedna druga vrsta nosača, a njihova je možda i najvažnija značajka relativno visoka cijena. Kao i kod klasičnih krovnih nosača, s njima na krovu važno je stalno imati na umu da je visina vozila sada znatno veća, da ne bi došlo do zapinjanja, primjerice pri ulasku u niske javne garaže.

Nosač na kuki

Odličan je izbor za teže bicikle jer može podnijeti veću masu. Ipak, treba voditi računa da može pokriti svjetla i registracijsku pločicu vozila, pa u tom slučaju treba nabaviti onaj s vlastitim instalacijama odnosno nosačem za tablicu.

Slična rješenja neki proizvođači automobila nude i kao dio dodatne opreme koja se može naručiti već pri kupnji vozila. Nisu loš izbor, ako već tada znate da ćete prevoziti bicikle.

Nosač na vratima prtljažnika

Još jedna od ponuđenih mogućnosti za prijevoz bicikala, ova se jednostavno vješa na rubove poklopca prtljažnika ili petih vrata. Birate li neki od takvih modela, budite oprezni jer ne podnosi velike mase, pa može doći do svijanja limarije. Dolaze li nosači u ikakav dodir sa staklom petih vrata, odmah odustanite od kupnje jer takav model očito ne odgovara vašem automobilu. Opel, pak, nudi jedinstveni nosač bicikala, integriran u stražnji odbojnik. Kad nije u upotrebi, nosač je neprimjetno uklopljen u odbojnik.

Support Ukraine