Koliko ćete platiti za registarske pločice po narudžbi, a koliko po izboru: I do 3000 kuna ako ih želite žurno

1 year,6 months ago - 12 listopada 2022, Vecernji list
Koliko ćete platiti za registarske pločice po narudžbi, a koliko po izboru: I do 3000 kuna ako ih želite žurno
Vlasnik vozila može naručiti registarske pločice s unaprijed zadanim registarskim brojem pod uvjetom da je zatraženi registarski broj slobodan - to su registarske pločice po narudžbi.

No, ako želite imati baš personalizirane registarske pločice i izabrati baš svoje ime ili neki pojam ili posebnu kombinaciju po vašem izboru cijena je puno skuplja

Na domaćim prometnicama možete ponekad primijetiti zanimljive registarske pločice na automobilima. Nekada je to ponavljajući niz istih brojki (0001 ili 5555...) ili zabavna kombinacija slova i brojki koja nekad može imati više značenja. Neki vozači su otišli korak dalje i postavili i posve personalizirane registarske pločice. Jeste li se i sami ponekad razmišljali da 'pojačate' dojam svog limenog ljubimca i posebnim registarskim pločicama? Znate li koje su cijene registarskih pločica po narudžbi?

U Hrvatskoj su jasno propisana pravila kakve registarske pločice moraju biti, a Ministarstvo unutarnjih poslova donosi detaljno rješenje o utvrđivanju cijena obrazaca, registarskih, pokusnih, prenosivih i izvoznih pločica. Ovaj cijeli dokument možete pronaći ovdje, a mi vam donosimo najzanimljivije dijelove.

Vlasnik vozila može naručiti registarske pločice s unaprijed zadanim registarskim brojem pod uvjetom da je zatraženi registarski broj slobodan - to su registarske pločice po narudžbi. Pritom zainteresirani moraju znati kako registarski broj na registarskim pločicama po narudžbi ne može sadržavati slova Č, Ć, Đ, Š i Ž, navodi se na stranicama HAK-ove revije.

Cijena registarskih pločica izrađenih pojedinačno s unaprijed zadanom brojčanom i slovnom oznakom (po narudžbi), utvrđuje se u sljedećem iznosu:

  1. Registarske pločice – par 278,00 kn
  2. Registarska pločica za vozilo, uključujući traktore i radne strojeve, na koje se ne mogu pričvrstiti pločice pod rednim brojem 1. ove točke – komad 166,00 kn
  3. Registarska pločica za motocikl i četverocikl – komad 166,00 kn
  4. Registarska pločica za moped i laki četverocikl – komad 166,00 kn
  5. Registarska pločica – zamjena za oštećenu – komad 166,00 kn

No, ako želite imati baš personalizirane registarske pločice i izabrati baš svoje ime ili neki pojam ili posebnu kombinaciju po vašem izboru cijena je puno skuplja. Recimo ako želite staviti DANIJEL01, ili PERO-25 i takve su varijante moguće. To su onda pločice po izboru i dodatno se naplaćuju. Dakako, postoje i ograničenja u tom slučaju, nisu dopušteni provocirajući ili nemoralni sadržaji. Također, to pravo kupujete na trajanje od 5 godina iako se može produljivati.

Cijena registarskih pločica po izboru, prema važećem pravilnika MUP-a, utvrđuje se u sljedećem iznosu:

  1. Registarska pločica – par 2.000,00 kn
  2. Registarska pločica – komad 1.500,00 kn
  3. Registarska pločica – zamjena za oštećenu – komad 340,00 kn

Ako, pak, želite hitnu izradu takvih pločica, to će vas stajati 3000 kuna za par pločica:

 "Cijena registarskih pločica po izboru u žurnom postupku u roku od 48 sati od dana zaprimanja odobrenja ministarstva nadležnog za unutarnje poslove urednog zahtjeva podnesenog u stanici za tehnički pregled vozila na području Grada Zagreba, odnosno 96 sati od dana zaprimanja odobrenja urednog zahtjeva podnesenog u stanici za tehnički pregled vozila izvan područja Grada Zagreba, iznosi 3000,00 kuna za par, odnosno 2300,00 kuna za komad", piše u pravilniku MUP-a

Evo još detalja iz pravila naručivanja registarskih pločica po izboru: Vlasnik vozila može po izboru odabrati registarski broj koji se sastoji od najmanje tri do najviše sedam brojčanih ili slovnih znakova ili od kombinacije brojčanih i slovnih znakova na dijelu registarske pločice iza oznake registracijskog područja i grba Republike Hrvatske. Takav registarski broj simetrično je otisnut te uključuje i strana slova X, Y i W.

U slučaju izbora numeričkih znakova obvezno je odabrati najmanje jedan slovni znak. Između brojčanih i slovnih oznaka obvezna je crtica, a između slovnih oznaka može se odabrati crtica. Crtica se računa kao jedan od znakova.

Valja napomenuti da su ove cijene puno manje od 6700 kuna, koliko je par takvih pločica stajao prije.

Support Ukraine