Kriza na tržištu rabljenih automobilima: Sve veća cijena, sve manja ponuda

2 years,7 months ago - 20 rujna 2021, Vecernji list
Illustration
Illustration
Oko 580.000 automobila promijenilo vlasnika u kolovozu u Njemačkoj, što je osam posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Pandemija COVID-19 znatno je utjecala na proizvodnju čipova, zbog čega svijet se trenutno nosi s kroničnim nedostatkom čipova koji su nužni za automobilsku industriju. Brojni kupci diljem svijeta lagano gube živce jer moraju mjesecima čekati na svojem novom limenom ljubimca, ali sama situacija se znatno odrazila i na tržište rabljenih automobila

Ukoliko planirate kupiti rabljeni automobil, ovo bome nije dobro vrijeme. Posebno privlačni građanima su postali rabljeni automobili u Njemačkoj i to oni novije generacije, no oni u Njemačkoj postaju sve rjeđi jer su postali supstitut za nova vozila, kojih je sve manje na raspolaganju, navodi HAKrevija. 

Oko 580.000 automobila promijenilo vlasnika u kolovozu u Njemačkoj, što je osam posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Manja ponuda dovodi i do visokih cijena. Internetska stranica za prodaju rabljenih automobila Autoscout24 bilježi novi rekord: otkako se prati prosječna cijena prodanih vozila prvi put je prešla 23.000 eura, točnije zabilježeno je 23.196 eura u kolovozu – 250 eura iznad vrijednosti za srpanj. Razlika u odnosu na prethodnu godinu je 3000 eura.

Support Ukraine