Mazda predstavila prvo samopunjeće potpuno hibridno vozilo: Ovo je Mazda2 Hybrid

12 mjeseci ago - 13 prosinca 2021, tportal
Mazda2 Hybrid
Mazda2 Hybrid
Japanski proizvođač kaže da prilikom kretanja vozilo automatski radi u električnom načinu rada, nudeći uglađenu i tihu vožnju na elektromotor u urbanom okruženju, uz nultu emisiju CO₂, NOx i čestica

Nova Mazda2 Hybrid, u prodaji diljem Europe tijekom 2022., po prvi puta donosi tehnologiju samopunjećeg potpuno hibridnog pogona u Mazdinu ponudu modela.

Mazda2 Hybrid je najnoviji rezultat dugogodišnje suradnje između Mazda Motor Corporation i Toyota Motor Corporation. Bit će to tzv. OEM-model koji će proizvoditi Toyota Motor Europe, podružnica u potpunom vlasništvu Toyota Motor Corporation, a bit će dodan europskoj liniji modela Mazde2 kao automobil marke Mazda.

To je vrlo značajan model za Mazdu u kontekstu predanosti tvrtke ispunjenju ciljeva postavljenih u njezinoj dugoročnoj viziji tehnološkog razvoja 'Održivi Zoom-Zoom 2030.'. Konkretno, sukladno Pariškom sporazumu, njen je cilj smanjiti korporativnu prosječnu emisiju CO₂ po obrascu 'od izvora do kotača' za 50 posto do 2030. i, ubrzavajući tempo elektrifikacije svoje flote, postići ugljičnu neutralnost do 2050. godine.

Hibridni pogonski sklop
Mazda2 Hybrid je samopunjeći potpuni hibrid koji kombinira trocilindrični benzinski motor obujma 1490 cm³ snage 68 kW/93 KS sa električnim motorom snage 59 kW za ukupnu snagu sustava 85 kW (116 KS).

Mazdin novi hibrid ubrzava s mjesta do 100 km/h za 9,7 sekundi i postiže najveću brzinu od 175 km/h. Potrošnja goriva u kombiniranom ciklusu po WLTP-u je samo 4,0-3,8 l/100 km uz emisiju CO₂ 93-87 g/km (ovisno o dimenzijama kotača 16” ili 15”).

Japanski proizvođač kaže da prilikom kretanja vozilo automatski radi u električnom načinu rada, nudeći uglađenu i tihu vožnju na elektromotor u urbanom okruženju, uz nultu emisiju CO₂, NOx i čestica.

Tijekom normalne vožnje snaga se raspodjeljuje između benzinskog i električnog motora za optimalne performanse i najbolju moguću učinkovitost. Tijekom usporavanja i pri kočenju, kinetička energija se pretvara u električnu energiju i pohranjuje u bateriji visokih performansi.

Razinom napunjenosti baterije stalno se upravlja putem generatora kojeg pogoni benzinski motor kako bi se uklonila potreba za punjenjem sustava iz vanjskog izvora.

Vanjske dimenzije i sigurnost
Iako je riječ o kompaktnom vozilu B-segmenta, zahvaljujući dugačkom međuosovinskom razmaku od 2560 mm nova Mazda2 Hybrid nudi udoban smještaj za četiri odrasle osobe, kao i prtljažnik obujma 286 litara. Dostupna je u cijeloj Europi u tri razine opreme - Mazda2 Hybrid Pure, Mazda2 Hybrid Agile i Mazda2 Hybrid Select – i nudi maksimalnih pet zvjezdica na Euro-NCAP crash testu.

Support Ukraine