Od sljedećeg ljeta na Dalmatini i punionice za električna vozila

5 years,5 months ago - 6 studenoga 2018, vecernji.hr
Od sljedećeg ljeta na Dalmatini i punionice za električna vozila
HAC na odmorištima planira napraviti čuvana parkirališta za kamione, a na nekima otvoriti halal restorane i automehaničarske servise

Hrvatskim autocestama od sljedećeg ljeta na more će se moći stići i električnim automobilom. Dotad će, naime, biti u funkciji prve punionice za električna vozila na Dalmatini, ujedno i prve takve punionice na svih gotovo 1300 kilometara autocesta u Hrvatskoj.

U Hrvatskim autocestama (HAC) kažu da je zasad sigurno da će do turističke sezone 2019. biti gotova HEP-ova punionica za električna vozila na odmorištu Brinje te dvije Tifonove na odmorištima Jasenice i Dobra. No u HAC-u očekuju da će uz njih, još dvije-tri punionice za električna vozila biti u funkciji do sljedećeg ljeta tako da će se električnim vozilom barem moći stići od Zagreba do Zadra.

Obnova prometnih površina

Punionice za električna vozila su pak samo dio plana obogaćivanja ponude na autocestama kojim u HAC-u žele povećati prihode od odmorišta i pratećih uslužnih objekata (PUO). HAC inače na svojim autocestama ima ukupno 85 odmorišta i 78 PUO-va.

HAC-ovi mjesečni prihodi od naknada za korištenje cestovnog zemljišta i obavljanje pratećih djelatnosti iznose oko pet milijuna kuna, a provedbom plana očekuje se njihov rast od 60 do 70 posto. A u tom planu je najvažnija revitalizacija zapuštenih odmorišta na najprometnijoj hrvatskoj autocesti - A3 Zagreb - Lipovac.

Tako će uskoro početi uređenje odmorišta Križ - sjever i jug te Popovača Gračenica - sjever i jug. Svaka ta investicija vrijedna je oko 12 milijuna kuna. Priprema se još dokumentacija za uređenje odmorišta Gradna (sjever i jug), Ježevo (sjever i jug), Lipovljani (sjever i jug), Novska (sjever i jug), Nova Gradiška, Dragalić (sjever), Staro Petrovo Selo (sjever i jug) i Sredanci (sjever). Na svim će tim odmorištima biti obnovljene prometne površine, a na nekima bit će sagrađene nove benzinske crpke, primjerice u Lipovljanima, ili obnoviti ugostiteljski objekti koji su sad potpuno zapušteni (Križ).

Čuvana parkirališta

Predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan ističe da je ovo prvi cjeloviti projekt revitalizacije odmorišta na A3 od kada HAC upravlja tom autocestom. A dio je tog plana, ističe, i projekt čuvanih parkirališta za koji se HAC prijavio za financiranje iz fondova EU. Projekt je vrijedan tri milijuna eura, a čuvana parkirališta za teretna vozila bila bi na Gradni, Ježevu, Sredancima i Plitvicama.

Ta parkirališta bit će ograđena i pod videonadzorom, sat parkinga naplaćivao bi se jedan euro. A uz njih bi bili tzv. truckstore kamionski sadržaji odnosno prenoćišta za kamionaše s tuš-kabinama, dvoranom za druženje, čajnom kuhinjom... Uz to će u HAC-u od koncesionara, vjerojatno u Lipovljanima, tražiti da otvori restoran s halal certifikatom za brojne kamionaše iz Turske koji koriste A3. Među ostalim, plan im je i da na Sredancima bude prvi automehaničarski servis na hrvatskim autocestama.

Support Ukraine