Ovo je nova Toyota bZ4X; Toyotino prvo namjenski dizajnirano baterijsko električno vozilo (BEV)

2 years,4 months ago - 4 studenoga 2021, tportal
Ovo je nova Toyota bZ4X; Toyotino prvo namjenski dizajnirano baterijsko električno vozilo (BEV)
bZ4X je u potpunosti usmjeren na čovjeka, oblikovan kako bi pomogao vlasnicima u prelasku na BEV bez kompromisa i nepraktičnosti, te uz maksimalne pogodnosti u pogledu dizajna, performansi i iskustva vlasništva koji su sastavni dio čistih električnih vozila

Potpuno nova Toyota bZ4X danas ima svoju svjetsku premijeru. Ovo je prvi model u novoj seriji baterijskih električnih vozila (BEV), a ime serije 'Bz' kratica je od 'Beyond Zero' (povrh nule) - Toyotine strategije da doprinese svijetu više od nulte emisija plinova i povrh ograničenja koje donosi automobilska industrija.

Dizajnom i tehnologijom vjeran konceptu prema kojem je oblikovan, bZ4X je prvi Toyotin model razvijen u potpunosti kao BEV. Osim toga, to je prvi automobil koji koristi Toyotinu novu posebnu platformu za BEV. Ova platforma temelji se na filozofiji e-TNGA, a razvijena je u suradnji Subarua ( model Solterra) i Toyote. Zahvaljujući korištenju baterije kao sastavnog dijela šasije, ispod podnice vozila, postignute su temeljne prednosti niskog težišta, odlične raspodjele težine sprijeda/straga i velika krutost školjke radi postizanja visoke sigurnosti i odlične udobnosti i upravljivosti. I da, naravno, riječ je potpuno električnom SUV-u srednje veličine s pogonom na sve kotače.

bZ4X je prostran, udoban SUV, dostupan s novim pogonom na sve kotače koji pruža najbolje terenske sposobnosti i performanse u klasi, zahvaljujući zasebnim elektromotorima za svaku osovinu. Vanjski izgled je čist, elegantan i snažan te takav podjednako oslikava i njegove napredne kvalitete BEV-a kao i status SUV-a, te predstavlja početak novog oblika prednjeg kraja u obliku 'čekića' koji će se prenositi unutar marke, odajući snažan nastup ovog automobila. Veliki međuosovinski razmak osigurava odličan smještaj u svijetloj i otvorenoj kabini s pet sjedala, uz prtljažnik izdašne veličine.

Toyota je iskoristila 25 godina iskustva u tehnologiji baterija za elektrificirana vozila kako bi osigurala najbolju svjetsku kvalitetu, trajnost i pouzdanost litij-ionskog paketa koji napaja bZ4X. Očekuje se da će baterija, čak i nakon 10 godina vožnje, i dalje djelovati s 90 posto svojih izvornih performansi. Ovo su ciljane vrijednosti tijekom razvoja, a predviđa se da će rok trajanja i kilometraža biti 10 godina ili 240.000 km, što prije nastupi.

Uz potpuno napunjenu bateriju, očekivani doseg je više od 450 km (ovisno o izvedbi, točni podaci će biti naknadno potvrđeni). bZ4X će, isto tako, nuditi napredne tehnološke funkcije, uključujući solarni panel na krovu kao pomoć u punjenju baterije u vožnji ili mirovanju, te treću generaciju sklopa Toyota Safety Sense s novim sustavima aktivne sigurnosti i pomoći vozaču.

bZ4X će europsku premijeru imati 2. prosinca, neposredno prije otvaranja usluge online rezervacija za stranke koje žele biti među prvim kupcima ovog novog modela.

Premijera Toyotine nove, posebne platforme za BEV
bZ4X je prvi automobil koji koristi Toyotinu novu posebnu platformu za BEV koja se temelji na filozofiji e-TNGA. Ova potpuno nova platforma posjeduje prilagodljivost zahvaljujući kojoj se može koristiti za moguće buduće modele bZ, te je konstruirana s mogućnošću prilagođavanja veličine. Ključno, tanki baterijski paket je smješten u potpunosti ispod podnice vozila i čini dio šasije, čime se postiže nisko težište, idealna raspodjela težine sprijeda/straga i velika krutost školjke. Sveukupno, ove osobine daju bZ4X-u stabilnost i sjajan odziv u dinamičkim performansama, te, zahvaljujući dugačkom međuosovinskom razmaku, veliku prostranost u unutrašnjosti.

Vanjski dizajn
Toyota je stvorila elegantan i robustan dizajn za bZ4X koji je podjednako prikladan za suvremeni gradski život i život izvan grada, spajajući napredni izgled BEV-a s izvornim odlikama SUV-a. Izgled prednjeg kraja je promišljen i izbjegava nepotrebne ukrase. Ističe se novim oblikom 'čekića' koji će se prenositi i na druge modele, sa znamenitim tankim sklopovima glavnih svjetala te naglašenim prednjim uglovima koji daju snažan pečat dojmljivom nastupu ovog automobila.

Gledano s boka, obrisi su elegantni zahvaljujući maloj ukupnoj visini, vitkim prednjim stupovima i niskom linijom osovina koja zrcali nisko težište postignuto novom platformom. Obloge lukova kotača, veliki kotači (promjera do 20“) pomaknuti sasvim u kutove karoserije i debeli pragovi odražavaju istinski karakter SUV-a. I straga su u središtu pažnje dizajnera bili uglovi vozila koji su naglašeni i upečatljivi, dok se dojmljiva stražnja svjetla protežu cijelom širinom vozila.

U usporedbi s Toyotom RAV4, vanjske dimenzije ilustriraju dizajnerske prednosti koje su u srži platforme e-TNGA. Na primjer, bZ4X ima ukupnu visinu koja je manja za 85 mm, kraće prevjese i međuosovinski razmak koji je 160 mm duži nego na RAV4. Visina linije poklopca motora je isto tako smanjena za 50 mm. Sveukupna okretnost se ocrtava u najmanjem polumjeru okretanja u klasi, od 5,7 m.

Dizajn uključuje aerodinamičke elemente koji pridonose velikom dosegu vožnje, uključujući otvore smještene duboko u uglovima prednjeg branika radi stvaranja mirnih zračnih zavjesa, pokrov ispod cijelog vozila, podijeljeni krovni spojler i stražnji spojler, stražnji difuzor i pažljivo odabrani kut nagiba stražnjeg stakla. Plitka donja maska ima zakrilca koja se zakreću radi usmjeravanja zraka za hlađenje prema bateriji, odnosno smanjenja otpora zraka.

Dizajn unutrašnjosti
Tema uređenja unutrašnjosti je 'lagom' – to je švedska riječ koja označava nešto što je 'baš kako treba'. Ovdje se to ocrtava u udobnosti i prostranosti čime kabina postaje nalik na dnevni boravak, osjećaj koji je dodatno naglašen korištenjem mekanih tkanina za presvlake, svilenkastim detaljima i ugradnjom panoramskog krova.

Ploča s instrumentima je plitka i nisko postavljena, pridonoseći osjećaju otvorenosti i slobodnog pogleda vozača prema naprijed. Načelo 'ruke na upravljaču, pogled na cesti' je osnažen vozačkim mjestom usmjerenim na čovjeka, u kojem TFT zaslon od 7“ za prikaz instrumenata i podataka leži izravno u pravcu pogleda vozača, iznad linije obruča upravljača, pa je pokazivače moguće vidjeti uz minimalni pokret očiju.

Veliki međuosovinski razmak omogućava najveći prostor za noge u klasi za sve putnike, kao i jedan metar udaljenosti između kukova putnika sprijeda i straga. Tu je i izdašni prtljažnik s podesivom podnicom, zapremine d 452 litara uz uspravna stražnja sjedala.

Performanse
bZ4X s pogonom na prednje kotače pogoni elektromotor od 150 kW brzog odziva. Daje snagu od 204 KS i 265 Nm momenta, omogućavajući ubrzanje 0-100 km/h za 8,4 sekundi i najveću brzinu od 160 km/h. Izvedba s pogonom na sve kotače ima najveću snagu 217,5 KS uz 336 Nm okretnog momenta, najveća brzina je ista, dok je ubrzanje do 100 km/h smanjeno na 7,7 sekundi. Svi podaci o performansama su privremene do provođenja homologacije.

Ovaj sustav nudi mogućnost 'vožnje sa samo jednom papučicom' zahvaljujući pojačanju generatorskog kočenja koje omogućava vozaču ubrzavanje i usporavanje vozila uz korištenje samo papučice gasa.

Doseg vožnje i tehnologija baterije
Doseg vožnje je ključna briga svakog kupca električnog vozila (EV), a Toyota je, s iskustvom od 25 godina, predvodnik u razvoju baterija velikog kapaciteta kako bi bZ4X ne samo nudio bezbrižnost u pogledu udaljenosti koju može prijeći, nego i pouzdanosti u zadržavanju te sposobnosti tijekom godina. U skladu s ciljevima razvoja baterije, očekuje se vrlo malo smanjenje performansi baterije – približno samo 10 posto – u 10 godina vožnje ili 240.000 kilometara, što prije nastupi.

Litij-ionska baterija velike gustoće ima kapacitet 71,4 kWh, a očekuje se da će omogućavati doseg vožnje od preko 450 km (prema metodi WLTP). Vrijednosti ovise o izvedbi i u ovom trenutku su privremene, do završetka homologacije.

Zahvaljujući učinkovitom i djelotvornom sustavu grijanja, uključujući dizalicu topline, pouzdanost je zadržana i na temperaturama ispod nule, uz tek umjereni pad dosega u odnosu na modele konkurencije. Nadalje, bateriju je moguće brzo napuniti bez ugrožavanja sigurnosti

ili trajnosti: punjenje na 80 posto traje oko 30 minuta uz sustav za brzo punjenje (CCS2) od 150 kW. Od četvrtog tromjesečja 2022. godine bit će dostupan trofazni punjač u automobilu od 11 kW.

Ključ kvalitete i trajnosti baterije je višestruki nadzor napona, jakosti struje i temperature, na razini pojedinog članka. Ako sustav prepozna i najmanje neuobičajeno zagrijavanje, automatski se uključuju protumjere. One imaju zadatak umanjiti gubitak svojstava materijala, a postoje i posebni koraci u proizvodnom procesu radi sprečavanja ulaska nečistoća u bateriju. Po prvi put kod Toyote, ova je baterija hlađena vodom.

Pogon na sve kotače
Toyota je surađivala sa svojim razvojnim partnerom, Subaruom, na konstrukciji novog pogona na sve kotače za BEV koji se oslanja na veliko iskustvo oba proizvođača u takvim sustavima. Na taj način se postiže dodatna sigurnost u vožnji u teškim uvjetima, a bZ4X dobiva istinske, najbolje u klasi, terenske vozne sposobnosti SUV-a.

Modeli s pogonom na sve kotače imaju odvojene elektromotore od po 80 kW koji pogone prednju i stražnju osovinu. XMODE pruža mogućnost odabira načina pogona u skladu s uvjetima vožnje; na raspolaganju su postavke za snijeg/blato, duboki snijeg i blato (do 20 km/h), te Grip Control (nadzor prianjanja) za iznimno teške terenske uvjete (do 10 km/h).

Sustav steer-by-wire (posredno upravljanje)
bZ4X će biti prva serijska Toyota s ponudom sustava posrednog upravljanja (steer-by-wire) – One Motion Grip – koji će u Europi biti predstavljen naknadno. Uklanjanjem mehaničkih spojeva između obruča upravljača i prednjih kotača, ovaj elektronički sustav precizno namješta kut zakreta kotača u skladu s vozačevim namjerama, osiguravajući pritom više prostora za noge, poboljšavajući slobodu u odabiru položaja za vožnju te olakšavajući ulazak i izlazak iz vozila. Tradicionalni obruč upravljača je zamijenjen upravljačem One Motion Grip, što upravljanje čini mekšim i lakšim, bez potrebe za križanjem ruku pri zakretanju. Krajnji položaj upravljača ima kut od svega 150 stupnjeva.

Zahvaljujući činjenici da nema fizičkog spoja u sustavu, s guma se ne prenose neželjene vibracije, ali vozač ipak dobiva važnu povratnu vezu s površine kolnika. Osjećaj na upravljaču je poboljšan zahvaljujući neovisnom nadzoru momenta zakretanja upravljača čija karakteristika se mijenja u skladu s odabranim načinom pogona.

Krov kao solarni panel
Doseg vožnje bZ4X-a je moguće povećati korištenjem opcijskog krova kao solarnog panela. On hvata sunčevu energiju uz nultu emisiju i nulti trošak za proizvodnju električne energije kojom puni pogonsku bateriju automobila. Moguće ga je koristiti kada je automobil upaljen ili ugašen, a Toyota je izračunala da, tijekom godine, može prikupiti dovoljno struje za prelazak 1.800 km.

Nova generacija Toyota Safety Sense
bZ4X će uživati pogodnosti treće generacije sklopa Toyota Safety Sense s novim i poboljšanim funkcijama radi osiguravanja zaštite u još široj paleti najčešćih opasnih situacija u prometu. Može djelovati kao partner vozaču u ostvarivanju krajnjeg cilja društva mobilnosti: 'nula žrtava i ozljeda u prometnim nesrećama'.

Povećanjem područja otkrivanja radara s milimetarskim valovima i kamere, poboljšano je djelovanje svake pojedine funkcije. Nove funkcije uključuju unapređenje sustava predsudarne zaštite radi prepoznavanja vozila iz suprotnog smjera i vozila koja se ubacuju, sprečavanje ubrzanja pri maloj brzini i pomoć pri zaustavljanju u nuždi. Povrh toga, bit će dostupan i novi multimedijski sustav s osvježavanjem softvera preko zraka (OTA).

Toyota Beyond Zero
bZ4X je prvi model u Toyotinoj novoj podmarki bZ – čije ime dolazi od 'beyond Zero' (povrh nule) izražavajući Toyotinu predvodničku ulogu u zaštiti okoliša koju je zauzela 1997. pionirskim modelom elektrificirane mobilnosti, izvornim Priusom, prvim serijskim hibridnim električnim automobilom na svijetu.

Predstavljanje modela bZ4X osnažuje Toyotin multitehnološki pristup u zadovoljavanju različitih zahtjeva za mobilnost ponudom cijele palete elektrificiranih vozila, uključujući HEV, PHEV, BEV i FCEV. Toyota namjerava smanjiti CO₂ proizvodima koji se lako koriste i privlačni su kupcima, a ove tehnologije će pridonijeti ostvarenju cilja ugljične neutralnosti.

Nulta emisija je samo dio Toyotinih planova – kao što to zorno pokazuje 'beyond' (povrh, više od) u bZ. Toyota je ustrajna u pružanju sve bolje mobilnosti za sve, proizvodima i uslugama koji poboljšavaju užitak vožnje, povećavajući sigurnost svih sudionika u prometu i pomažući u stvaranju boljih društava širom svijeta.

bZ4X je u potpunosti usmjeren na čovjeka, oblikovan kako bi pomogao strankama u prelasku na BEV bez kompromisa i nepraktičnosti, te uz maksimalne pogodnosti u pogledu dizajna, performansi i iskustva vlasništva koji su sastavni dio čistih električnih vozila – nastavljajući povrh očekivanja stranke.

Support Ukraine