Ovo su novi BMW serije 3 limuzina i Touring: Osvježen simbol premium segmenta srednje veličine

1 year,11 months ago - 19 svibnja 2022, tportal
Ovo su novi BMW serije 3 limuzina i Touring: Osvježen simbol premium segmenta srednje veličine
Sa svježim dizajnerskim impulsima, opsežno moderniziranim vrhunskim ambijentom i značajnim napretkom u području digitalizacije, rada i opreme, novo izdanje BMW-a serije 3 nastavlja globalnu priču o uspjehu ove serije

Sedma generacija BMW serije 3 je bila predstavljena 2018. na autosalonu u Parizu, a sada je u obje verzije; limuzina i Touring doživjela svoje osvježenje. Ciljana ažuriranja dizajna prednjeg i stražnjeg dijela još svjetlije nego ikad osvjetljavaju sportske sposobnosti po kojima su poznati BMW serije 3 limuzina i BMW serije 3 Touring. BMW operativni sustav 8, uključujući BMW zakrivljeni zaslon, unosi dodatnu modernost u unutrašnjost, a sve varijante nove BMW serije 3 sada dolaze kao standard s 8-stupanjskim Steptronic mjenjačem s ručicama mjenjača na kolu upravljača i novo dizajniranom polugom mjenjača.

Svojim elegantnim sportskim dizajnom i agilnim upravljanjem, BMW serije 3 je od prvog dana pružio referentnu točku za užitak vožnje u premium segmentu srednje veličine. Isto tako, ovaj model predstavlja srž brenda BMW. Novo izdanje sportske limuzine, koja je uživala veliki uspjeh više od 45 godina, i model Touring – prvi put predstavljen prije 35 godina – bit će lansiran u srpnju 2022. Oba modela proizvodit će se u tvornici BMW Group u Münchenu, dok će se novi BMW Serije 3 Limuzina također proizvoditi u tvornici BMW Group San Luis Potosí u Meksiku. Varijanta limuzine razvijene posebno za kinesko tržište bit će izgrađena u tvornici Tiexi u Shenyangu kojom upravlja zajedničko ulaganje BMW Brilliance Automotive (BBA).

Prednja svjetla i BMW bubrežna maska ​​s novim dizajnom
Sa svojim jasno strukturiranim površinama, dinamičnim linijama i velikim otvorima za zrak, prednja pregača dodaje još veći naglasak sportskom izgledu novog BMW-a serije 3 limuzine i BMW-a serije 3 Touring. Redizajnirana prednja svjetla i rešetka hladnjaka također daju automobilu snažnu vizualnu prisutnost. Standardna full-LED prednja svjetla sada su mnogo tanja, s jasnim konturama i dnevnim svjetlima za vožnju raspoređenim u obrnutom L obliku kako bi stvorili skladan i moderan izgled.

Prilagodljiva LED prednja svjetla dostupna su kao opcija, a prepoznatljiva su po plavim akcentima unutar poklopca. Plavi svjetlosni efekti ispod jedinica prednjih svjetala također daju prednjem dijelu upečatljiv i vrhunski izgled u satima mraka. Raspon funkcija prilagodljivih LED prednjih svjetala uključuje svjetlo u zavojima i nezasljepljujuća matrična duga svjetla, kao i dinamičku kontrolu raspona prednjih svjetala i promjenjivu distribuciju svjetla.

Lagano izmijenjene konture i nove dvostruke šipke daju BMW-ovoj 'bubreg' rešetki još snažniji izgled. Usisnici zraka u crnoj boji visokog sjaja smješteni ispod rešetke hlade kočioni sustav i dodaju sofisticirani dodir.

Novi stražnji kraj s čistim i modernim dizajnom površine
Veći udio površina obojanih u boju karoserije i dotjeran dizajn daju stražnjem dijelu nove BMW-ove Serije 3 Sedan i novog BMW-a Serije 3 Touring posebno sofisticiran izgled. Horizontalne linije, tanke svjetlosne jedinice i prošireni lukovi stražnjih kotača naglašavaju širinu i mišićav stav stražnjeg dijela. Završni dijelovi ispušnog sustava sada imaju promjer 90 ili 100 mm, ovisno o varijanti motora.

Fokus na dinamiku i modernost utkane u dizajn eksterijera također se odražava u restrukturiranoj ponudi modela. Novi BMW serije 3 već ima hrabro sportski izgled u standardnim specifikacijama – vizualnu kvalitetu dodatno naglašava sada standardna M High-gloss Shadowline obloga. Uz to, standardne specifikacije za sve modele BMW Serije 3 Sedan sada uključuju 17-colne naplatke od lake legure.

M Sport paket s novim dizajnom, premijera za M Sport paket Pro
Stilska dinamika Serije 3 može se dodatno ojačati s M Sport paketom. Donosi nove značajke dizajna, uključujući uzorak saća za BMW masku za bubrege, novi dizajn za prednje i stražnje pregače te isto tako nove M naplatke od lake legure u 18-colnom formatu s gumama različitih veličina.

BMW Performance modeli iz BMW M GmbH također se ističu prepoznatljivim izgledom. Uz BMW bubreg masku u mrežastom dizajnu, M naplatke od lake legure u 18-colnom formatu – ili 19-colni kao opcija – i trapezoidne ukrase ispušne cijevi za ispušni sustav, njihove ekskluzivne značajke dizajna također uključuju M poklopce vanjskih retrovizora u crnoj boji visokog sjaja.

M Sport paket Pro novi je dodatak popisu opcija. Dostupan kao proširenje M Sport paketa kao i za BMW Performance modele iz BMW M GmbH, ovaj paket uključuje proširene M High-gloss Shadowline obloge, M svjetla Shadowline i M Sport kočioni sustav s crvenim čeljustima.

Raspon boja eksterijera proširen je na sivu Skyscraper Grey metalik i sivu M Brooklyn Grey metalik kao dio M Sport paketa. BMW Individual siva Frozen Pure Grey metalik i plava Frozen Tanzanite Blue metalik posebne boje također su dodane u ponudu. Zanimljivo, kupci također mogu birati između oko 150 dodatnih BMW Individual posebnih završnih boja.

Novo dizajnirani kokpit s BMW zakrivljenim zaslonom
Unutrašnjost novog BMW-a serije 3 limuzine i novog BMW-a serije 3 Touring podvrgnuta je opsežnom ažuriranju. Nova interpretacija fokusa tipičnog za vozača utjelovljena je u standardnom BMW zakrivljenom zaslonu. Ovdje se 12,3-inčni informacijski zaslon iza upravljača i kontrolni zaslon s dijagonalom zaslona od 14,9 inča spajaju u jednu potpuno digitalnu jedinicu visoke razlučivosti. Ovaj vrhunski dizajn kokpita ima progresivnu digitalizaciju u srcu i omogućuje značajno smanjenje broja tipki i kontrola u korist upravljanja dodirom i glasom.

Poluga mjenjača za 8-stupanjski Steptronic mjenjač također ima novi dizajn. Nalazi se na upravljačkoj ploči na središnjoj konzoli zajedno s tipkom Start/Stop, iDrive kontrolerom, tipkama za kontrolu doživljaja vožnje, parkirnom kočnicom i ostalim funkcijama vozila.

Trozonska automatska kontrola klime i navigacijski sustav sada su standardna oprema
Automatski sustav kontrole klime s prilagodbom u tri zone standardno je ugrađen u novi BMW Serije 3 limuzna i novi BMW Serije 3 Touring. Funkcijama klime upravlja se glasovnom naredbom ili dodirom preko kontrolnog zaslona.

Ostali novi dodaci standardnoj specifikaciji uključuju automatski zatamnjivanje stražnjeg ogledala, prošireni paket za pohranu i Park Distance Control (PDC) sa senzorima sprijeda i straga. Svi modeli sada također dolaze s BMW Live Cockpit Plus uključujući navigacijski sustav BMW Maps.
 Širok izbor pogonskih sustava, 8-tupanjski Steptronic mjenjač sada je standardna oprema za sve modele
Među ostalim značajkama BMW-a serije 3 je širok raspon dostupnih pogonskih sustava. Visoko učinkoviti motori s unutarnjim izgaranjem s BMW TwinPower Turbo tehnologijom, te elektrifikacija u obliku plug-in hibrida i 48V blage hibridne tehnologije, postižu iznimno finu ravnotežu između užitka u vožnji i uštede goriva. Novi BMW Serije 3 Limuzina može se naručiti u tri plug-in hibridne varijante, a novi BMW serije 3 Touring u izboru od četiri. Uz to, četiri benzinska i četiri dizelska motora s četiri ili šest cilindara nude se i za limuzinu i za Touring. Ova linija uključuje četverocilindrični benzinski agregat s ispušnim razvodnikom integriranim u glavu cilindra i nadograđeni sustav turbopunjača za optimizaciju isporuke snage.

Na čelu asortimana motora za limuzinu i Touring su dva BMW Performance modela iz BMW M GmbH s ultra-sportske karakteristike. To znači da BMW serije 3 pokriva raspon snage od 110 kW/150 KS do 275 kW/374 KS. Blaga hibridna tehnologija donosi osobito brzu reakciju i povećanu učinkovitost šesterocilindričnom rednom benzinskom motoru i četiri dizelske jedinice.

Svi motori za novi BMW serije 3 serijski se povezuju sa Steptronic mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa. Njegov sportski karakter pojačan je također standardnim ručicama mjenjača na kolu upravljača. Dostupan kao opcija je osmostupanjski Steptronic Sport mjenjač, ​​koji se ističe svojom posebno oštrom dinamikom prebacivanja stupnjeva prijenosa, pruža funkciju Launch Control za ubrzanje optimizirano za vuču izvan linije i otključava ultra-brze navale snage srednjeg raspona sa svojim Sprint funkcijom.

BMW xDrive je standardna oprema za vrhunske modele. Inteligentni sustav pogona na sve kotače također se može naručiti kao opcija za dvije benzinske varijante (BMW serije 3 Touring: jedan benzinac), dva dizelska i plug-in hibridne modele.

Veliki izbor sustava za pomoć vozaču
Dostupan je niz automatiziranih sustava za vožnju i parkiranje kako bi se udobnost i sigurnost novog BMW-a serije 3 podigla na novu razinu. Standardna oprema uključuje upozorenje o prednjem sudaru s intervencijom kočnice, koje detektira prisutnost biciklista, kao i vozila i pješaka, tempomat s funkcijom kočenja, zaslon ograničenja brzine s indikatorom zabrane pretjecanja, ručnu pomoć pri ograničenju brzine i upozorenje o napuštanju trake s povratkom u traku . Opcije uključuju upozorenje o promjeni vozne trake, BMW Head-Up zaslon i pomoćnik u vožnji Professional (u početku dostupno za BMW M340i xDrive i BMW M340d xDrive), koji se sastoji od pomoćnika za upravljanje i kontrolu trake i aktivnog tempomata s funkcijom Stop&Go, automatskom pomoći pri ograničenju brzine, funkcijom praćenja rute i detekcijom semafora.

Među funkcijama koje pruža opcijski pomoćnik pri parkiranju su kamera za pomoć pri vožnji unatrag i pomoćnik za vožnju unatrag. Pomoćnik pri parkiranju Plus (u početku dostupno za BMW M340i xDrive i BMW M340d xDrive) – s funkcijama Park View, Panorama View i Remote 3D View – i BMW Drive Recorder također su dostupni kao opcije.

Najnovija generacija BMW-a iDrive s BMW operativnim sustavom 8
Multi-senzorno iskustvo vozila BMW iDrive s najnovijom generacijom BMW operativnog sustava 8 predstavljenog u novom BMW-u serije 3 vodi put u digitalnu budućnost sa moćnim mogućnostima povezivanja i obrade podataka, plus intuitivnom interakcijom između vozača i vozila. U središtu ovoga su BMW zakrivljeni zaslon i proširene mogućnosti BMW Intelligent Personal Assistant.

Aplikacija My BMW djeluje kao univerzalno digitalno sučelje između vozača i vozila te za kontrolu procesa punjenja za visokonaponske baterije plug-in hibridnih modela. Dok su unutar novog BMW-a serije 3 limuzine i novog BMW-a serije 3 Touring, kupci mogu koristiti osobni eSIM dizajniran za rad s 5G mobilnom tehnologijom, BMW ID za individualiziranje korisničkog iskustva i dodatno poboljšanu integraciju pametnog telefona s Apple CarPlay® i Android Auto™. U međuvremenu, funkcija BMW ConnectedDrive Upgrades održava novi BMW serije 3 u tijeku s najnovijim softverom. Sadržaj nadogradnje seže od novih usluga do poboljšanih funkcija vozila.

Za kraj, osnovna cijena u Njemačkoj za BMW serije 3 limuzinu je 43.900 eura, dok karavanska Touring verzije kreće od 45.000 eura.

Support Ukraine