Ovo su novi Citroën ë-C4 X i C4 X: Fastback sa stilom limuzine i SUV stavom

1 year,9 months ago - 2 srpnja 2022, tportal
Ovo su novi Citroën ë-C4 X i C4 X: Fastback sa stilom limuzine i SUV stavom
U gami marke Citroën ovi modeli zauzimaju položaj između kompaktnog modela C4 i perjanice C5 X te se od njih očekuje da značajno pridonesu rastu prodaje i širenju marke u regiji EMEA i na međunarodnom tržištu

Citroën je predstavio novi, posve električni ë-C4 X i novi C4 X. Njihov jedinstven i elegantan dizajn trebao bi privući kupce koji traže pristupačno srednje veliko vozilo koje je ujedno alternativa kompaktima i SUV-ovima. U gami marke Citroën ovi modeli zauzimaju položaj između kompaktnog modela C4 i perjanice C5 X te se od njih očekuje da značajno pridonesu rastu prodaje i širenju marke u regiji EMEA (Europa, Srednji istok i Azija) i na međunarodnom tržištu.

Novi modeli ë-C4 X i C4 X za sva će se tržišta proizvoditi isključivo u Europi, u tvornici Stellantis Villaverde u Madridu. Na hrvatsko tržište lansiraju se početkom 2023. godine.

Po uzoru na posve novi Citroën C5 X, novi ë-C4 X i C4 X prkose tradicionalnom dizajnu kompaktnih karoserija kako bi kupcima ponudili nešto posve jedinstveno: dizajn crossovera koji spaja elegantnu siluetu fastbacka sa suvremenim stavom SUV-a i bezvremenskim klasikom – prostranom limuzinom s četvorim vratima.

U nove modele ë-C4 X i C4 X također se ugrađuje najnovija generacija multimedijskog sučelja marke Citroën. Riječ je o sustavu MyCitroën Drive Plus koje kupcima nudi sveobuhvatan paket značajki za povezivanje i povezanih usluga.

'Uzbuđeni smo zbog prilika koje pružaju novi modeli ë-C4 X i C4 X. Vjerujemo da će oni značajno pridonijeti prisutnosti naše marke i ciljevima rasta prodaje, posebno na međunarodnim tržištima i u Europi', rekao je Vincent Cobée, direktor marke Citroën. 'Brojni su nam kupci povjerili kako žele pristupačnu, odgovornu i profinjenu zamjenu za kompakte i SUV-ove iz segmenta srednje velikih vozila, a ovo je naš najbolji pokušaj da im tu želju i ispunimo: automobili usmjereni prema budućnosti, s upečatljivim dizajnom crossovera koji pružaju svu udobnost, tehnologiju, sigurnost i vrijednost koju očekujete od marke Citroën, kao i nenadmašnu prostranost i svestranost limuzine te sve prednosti električnog pogona s nultom stopom emisija'.

Citroën se odlučio na odvažan korak te je na mnogim europskim tržištima, gdje je prodaja elektrificiranih vozila već uzela maha, ponudio samo posve električni ë-C4 X.

Vanjske dimenzije
Što se tiče vanjskih dimenzija novih ë-C4 X i C4 X one su sljedeće: duljina 4600 mm, širina 1800 mm (s rasklopljenim retrovizorima 2032 mm / s preklopljenim retrovizorima 1834 mm), visina 1525 mm, međuosovinski razmak 2670 mm.

Kada govoimo o ostalim preliminarnim važnim detaljima treba reći da su njegovi prevjesi: prednji 880 mm, stražnji 1050 mm. Isto tako, Citroën navodi i sljedeće podatke: obujam prtljažnika 510 l, visina utovarnog praga 745 mm, vanjski promjer kotača 690 mm, krug okretanja 10,9 m, razmak od tla 156 mm. Najmanja masa praznog vozila je 1225 kg.

Povezivost i infotainment
Novi modeli Citroën ë-C4 X i C4 X podižu povezivost i infotainment na sljedeću razinu zahvaljujući dostupnosti Citroënovog potpuno novog My Citroën Drive Plus infotainment sučelja, nedavno predstavljenog na vodećem Citroën C5 X.

My Citroën Drive Plus
Ovo vrlo intuitivno novo sučelje koristi 10-inčni HD zaslon i korisnici ga mogu u potpunosti personalizirati koristeći sustav 'widgeta'. Sada poznati sa pametnih telefona i tableta s dodirnim zaslonom, Widgeti pružaju brz način pregleda aplikacija i sadržaja na dodirnom zaslonu vozila bez potrebe za otvaranjem aplikacije.

Novo sučelje također sadrži prirodno prepoznavanje glasa, digitalnog asistenta kojeg putnici u vozilu mogu 'probuditi' naredbom 'Hello Citroën', a koji razumije što govore, odgovara na njihova pitanja i izvršava glasovne naredbe. Prirodni sustav za prepoznavanje glasa moći će razumjeti 20 jezika, pružiti vizualnu povratnu informaciju i odgovoriti na znatno više naredbi za sustave vozila kao što su kontrola klime, audio mediji, telefon i povezani govorni servisi.

Napredno upravljanje profilima znači da sustav može pohraniti do 8 profila, svaki profil s do dva pametna telefona, a sustav će bežično identificirati profile pametnih telefona kada uđu u automobil. Sustav također dolazi s uslugom bežičnog ažuriranja karte putem TomTom-a, pri čemu se navigacijske karte automatski ažuriraju na mjesečnoj bazi kako bi se osiguralo da je sustav ažuran i pruža najnovije informacije vozačima. Ova usluga se pruža besplatno tri godine.

Vozila su opremljena s do četiri USB utičnice za jednostavno punjenje telefona ili tableta – dvije u donjoj središnjoj konzoli i dvije u stražnjem dijelu središnje konzole za lak pristup putnicima na stražnjim sjedalima. U svakom slučaju ugrađene su po jedna USB utičnica tipa A i jedna USB tip C.

Povezane usluge
Za dodatnu udobnost i sigurnost dostupan je paket usluga Citroën Connect koji nadopunjuje sučelje My Citroën Drive Plus:

Moj Citroën: aplikacija za povezivanje s vašim automobilom putem pametnog telefona. Vozači novog ë-C4 X, na primjer, moći će provjeriti status svoje baterije i raspoloživi domet, kao i programirati i pratiti svoj raspored punjenja te prethodno zagrijati ili ohladiti kabinu vozila.

Moj Citroën Assist: pruža bezbrižnost uz besplatne geolocirane hitne pozive i uslugu pomoći kojoj kupci mogu pristupiti 24 sata dnevno, bez pretplate. U slučaju nesreće u kojoj se aktiviraju zračni jastuci, My Citroën Assist automatski šalje obavijest najbližoj hitnoj službi kako bi se pomoć mogla poslati. Sustav se također može aktivirati ručno pritiskom na crvenu tipku 'SOS' na vozilu. Dodatno, Citroën može nazvati vozača ako se otkrije tehničko upozorenje ili ako je potrebno održavanje, a pritiskom na crni gumb za pomoć na cesti vozač može zatražiti pomoć na cesti ili oporavak u slučaju kvara.

My Citroën Drive: nudi prometne informacije u stvarnom vremenu putem TomTom Traffica, uključujući lokaciju zanimljivih mjesta, informacije o vremenu te lokaciju i cijene na benzinskim postajama i parkiralištima. Vozači će također cijeniti vidljiva i zvučna upozorenja o opasnoj zoni. Sustav je dodatno poboljšan na ë-C4X kako bi uključio lokaciju električnih stanica za punjenje, planiranje putovanja i vizualni prikaz radijusa dometa ovisno o razini napunjenosti.

Moj Citroën Play: omogućuje vozačima i putnicima da na siguran način uživaju u svojim omiljenim aplikacijama za pametne telefone. Usluga nudi bežično povezivanje i kompatibilna je s Apple CarPlay (uključujući SIRI glasovno upravljanje) i Android Auto. Kompatibilne aplikacije prikazuju se izravno na središnjem zaslonu sučelja tako da im se može pristupiti sigurno i bez skretanja pogleda s ceste.

Pogonski sklopovi
Električni motor snage 100 kW (135 KS), okretnog momenta od 260 Nm te viskonaponska litij-ionska baterija od 400 V i 50 kWh ë-C4 X omogućuju doseg do 360 km (WLTP). Novi ë-C4 X bit će jedini potpuno električni automobil koji će na tržištu srednje velikih vozila nuditi ovu kombinaciju dizajna, udobnosti i prostranosti dostojne limuzine. Uz dimenzije i volumen prtljažnika Citroën kaže da ga to 'čini idealnim pratiteljem u svakodnevnoj vožnji gradom'. U tom je smislu posebno koristan profesionalnim vozačima i prijevoznicima.

Najveća brzina ë-C4 X je 150 km/h, a ubrzanje 0 - 100 km/h je 9,7 s (način rada Sport).

Vrijeme punjenja
Brzo punjenje istosmjernom strujom snage 100 kW je 10 km/min, za punjenje baterije do 80 posto kapaciteta u 30 min. Tu je i punjenje preko Wallboxa od 32 A i traje Između 5 sati (trofazni + opcijski punjač od 11 kW) i 7,5 sati (jednofazni punjač). Omogućeno je i punjenje putem kućne utičnice.

Motori s unutarnjim izgaranjem
Kupcima novog modela C4 X na međunarodnim, ali i određenim europskim tržištima, koji preferiraju čiste i učinkovite motore s unutarnjim izgaranjem, Citroën nudi niz svojih dokazanih benzinskih motora PureTech s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem te dizelskih motora BlueHDi.

Tako C4 X ima na raspolaganju turbo benzinske trocilindrične 1,2-litreni PureTech 100 od 102 KS (75 kW) s najvećim okretnim momentom od 205 Nm pri 1750 okr./min. te PureTech 130 motor snage 131 KS (96 kW) s najvećim okretnim momentom od 230 Nm pri 1750 okr./min. Najveća brzina slabijeg motora je 184 km/, a ubrzanje od 0 do 100 km/h je 11,3 s. Jači benzinski motor ima krajnju brzinu od 200 km/h i ubrzanje od 9,4 s. Na izbor su dva mjenjača, za slabiji motor 6-stupanjski ručni mjenjač, a za jači motor 8-stupanjski automatski mjenjač.

Četverocilindrični turbo dizelski agregat BlueHDi 130 obujma je 1,5 l. Njegova snaga je 131 KS (96 kW) s najvećim okretnim momentom od 300 Nm pri 3750 okr./min. Ovaj motor ima krajnju brzinu od 206 km/h i ubrzanje od 9,5 s.

Support Ukraine