Tesla Roadster prvi automobil u svemiru!

6 years,2 months ago - 7 veljače 2018, Automobili.hr
Tesla Roadster prvi automobil u svemiru!
Novi Tesla Roadster postao je najbrži serijski proizveden auto na svijetu, a stari Tesla Roadster postao je najbrži (i prvi) auto u svemiru! Da dobro ste pročitali, u svemiru…

Kao što od ranije znamo Elon Musk već neko vrijeme planira misiju slanja ljudi u svemir (mjesec), kako bi se približio toj ideji jučer u 21:45 sati (po našem vremenu) SpaceX je lansirao raketu pod nazivom Falcon Heavy opremljenu s dva "putnika" – midnight cherry Tesla Roadsterom prve generacije proizveden 2009. u Tesla Motorsu, i njezin "Dummy" vozač (astronaut) nazvan simboličnim imenom "Starman".

Za sve one koji nisu fanovi Davida Bowieja, Starman je inače njegova pjesma iz 1972., s albuma "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars". Musk se genijalno i duhovito odlučio provući Bowieja kroz ovaj svemirski projekt, pa je tako u Tesli za vrijeme lansiranja svirala pjesma "Space Oddity" iz 1969. s albuma "David Bowie", te će svirati sve dok se ne isprazni akumulator.

Nije ni čudo da se Elon Musk odlučio baš za ovakvu simboliku, jer pošto krajnja destinacija Tesle Roadstera zapravo orbita Marsa, po kojoj bi trebao kružiti punih milijardu godina, te se Musk nada da bi je na tom dugom proputovanju možda mogla otkriti i neka izvanzemaljska rasa.

Falcon Heavy je postao najsnažnija raketa koja postoji, otkad je NASA raketama "Saturn V" posljednji put prevela astronaute misije "Apolo" put Meseca prije 45 godina. Pogonjena je s 27 motora koji joj daju potisak, a izgrađena je od tri Falcon 9 raketa.

Tesla Roadster prve generacije se zapravo našla u Falcon Heavy raketi iz jednostavnog razloga kako Elon Musk kaže, nisu mogli pronaći zabavniju stvar koju bi lansirali, a da glumi "dummy payload", tj. da simulira teret, kako bi istestirali ponašanje rakete pri stvarnom opterećenju. Komad betona koji se obično šalje u svemir na ovakvim test letovima mu je bio jednostavno previše obična i dosadna opcija.

Iako je to sve točno što Musk govori, iskreno mislimo da je Roadster izabran za "teret", jer je tako postao prvi automobil koji je lansiran u svemir, i time je Tesla Motors dobla jedan od najvećih PR-ova koje je auto industrija mogla do sada osmisliti (i realizirati).

Support Ukraine