Proizvodnja je preseljena! Na novi auto u Hrvatskoj se čeka samo tri tjedna

3 years,10 months ago - 9 lipnja 2020, Vecernji list
Proizvodnja je preseljena! Na novi auto u Hrvatskoj se čeka samo tri tjedna
Novi Jeep Compass počinje se proizvoditi na jugu Italije. Nove opcije motorizacije obuhvatit će i plug-in hibrid od 190 i 240 konjskih snaga. Compass stoji od 189.000 kuna

Snovim izdanjem Jeepova modela Compass dočekali smo i važnu novost, promjenu koju su u Jeepu dugo pripremali. Jedan od najzanimljivijih modela te marke, Compass, počinje se proizvoditi u Italiji, u mjestu Melfi, u FCA tvornici u kojoj se već proizvode modeli Fiat 500x i Jeep Renegade. Ovo je značajna novost za sve zainteresirane kupce iz Hrvatske jer će zbog blizine zemlje proizvodnje novitet do njih stići brže – očekuje se da će od narudžbe do isporuke proći samo tri tjedna. Nadalje, nove motorizacije i novi paketi opreme Compass čine još privlačnijim i konkurentnijim. U prodaju diljem Europe novi Jeep Compass kreće tijekom ovog mjeseca. Sada naručeni primjerci u Hrvatsku će stići krajem lipnja. Novi Jeep Compass stoji od 189.000 kuna.

Podsjetimo, Jeep Compass dosad se proizvodio u Meksiku (za europsko tržište), Brazilu, Kini i Indiji. Proizveden na jugu Italije za europsko tržište, novi Compass pruža više tehnološkog sadržaja, povezivanja i učinkovitosti. Novi model u ponudu uvodi i novi 1,3-litreni turbobenzinski motor s dvije verzije snage - 130 i 150 KS - koji troši manje goriva, osigurava nižu emisiju CO2 i izvanredne performanse kako na cesti, tako i na off-road terenima. Compass sada prvi put ima i konfiguraciju pogona na prednje kotače u kombinaciji s automatskim sustavom prijenosa s dvostrukom suhom spojkom Dual Dry Clutch Transmission (DDTC). Motor od 130 KS stiže u kombinaciji s ručnim mjenjačem sa šest brzina, a onaj od 150 KS dolazi u kombinaciji s mjenjačem s dvostrukom suhom spojkom (DDTC) sa šest brzina. Compass ima i novi način vožnje „Sport" koji se može odabrati pritiskom gumba na središnjoj konzoli. Dinamički način vožnje donosi više zabave u svakodnevnu vožnju po gradu uz bolju razinu upravljanja, bolji odaziv gasa i prilagodbu ponašanja mjenjača s bržim prebacivanjem u više stupnjeve prijenosa za osiguranje maksimalne snage i momenta.

Ponuda motora za model Compass nadopunjena je 1,6-litrenim dizelskim MultiJet II motorom snage 120 KS, s momentom od 320 Nm, ručnim mjenjačem i sustavom SCR (selektivne katalitičke redukcije) u kombinaciji s pogonom na sva četiri kotača. U početku svi dolaze s pogonom na prednje kotače, a verzije s pogonom na sva četiri kotača bit će dostupne u drugoj polovici ove godine. U Melfiju će se proizvoditi i nova verzija 4xe s plug-in hibridnom električnom tehnologijom.

Compass 4xe bit će dostupan s električnim motorom uparenim s 1,3-litrenim motorom snage 190 ili 240 KS. Ove izvedbe u prodajne salone diljem Europe dolaze u drugoj polovici 2020. godine. Obje verzije modela 4xe bit će dostupne isključivo s pogonom na sva četiri kotača. Compassova upravljivost poboljšana je zahvaljujući novom podešenju sustava upravljanja usmjerenom na poboljšanju lakoće i progresivnosti, s ciljanim intervencijama na sustav ovjesa. Novi Compass donosi višu razinu preciznosti u zavojima pri velikim brzinama i jamči manje kutove nagiba i kotrljanja te veću stabilnost pri kočenju. A prije svega, to za vozača znači veću preciznost i fleksibilnost na cesti, posebice na vijugavim cestama.

Generalno gledajući, osvježen izgled Compass može zahvaliti redizajniranom stražnjem pokrovu, novim bojama karoserije, novim modelima kotača... Oprema mu je osjetno bogatija i naprednija, kako bi se osiguralo učinkovitije, ugodnije i povezano svakodnevno iskustvo vožnje. Naime, usluge Uconnect za napredne mogućnosti povezivanja unutar i izvan vozila također su novost na modelu Jeep Compass, a u osnovnoj su opremi počevši od razine opreme Longitude. Uconnect obuhvaća čitav niz funkcionalnosti dostupnih kroz razne dodirne točke, uključujući mobilnu aplikaciju My Uconnect, pametni telefon, web-mjesto, gumbe na stropnom svjetlu i radio. Dostupne paralelno s početkom prodaje na modelu Compass, nove usluge Uconnect bit će u osnovnoj opremi na Infotainment sustavima od 7 i 8,4-inča. Compass se nudi u pet razina opreme - Sport, Longitude, Night Eagle, Limited i S. Već od početne razine donosi mnoge elemente pasivne i aktivne sigurnosti.

Support Ukraine