Prvi put nakon 2009: Benzinci popularniji od dizelaša

6 years,6 months ago - 3 listopada 2017, IndexHR
Illustration
Illustration
NAKON gotovo desetljeća dominacije na europskom tržištu, prodano je više benzinaca od dizelaša, a sudeći po trendovima, ta će razlika u budućnosti biti i izraženija.

Konkretni podaci potvrđuju nagađanja i prve najave koje su počele stizati još početkom proljeća. Naime, već su podaci za ožujak pokazali kako dizelaši gube prevlast na glavnim tržištima poput njemačkog, a posljednji podaci iz Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) govore kako to nije bila iznimka.

Tako je u prvih šest mjeseci prodaja benzinaca na tržištu novih automobila skočila za oko 10 % i sada drže 48,5 % tržišta. Istovremeno, udio dizelaša je pao s 50,2 na 46,3 %, a prodano je 152.323 primjeraka manje u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Pritom značajan plus bilježi i segment vozila s alternativnim pogonima. Udio hibrida, električnih automobila i vozila s plinskom instalacijom je, zahvaljujući porastu prodaje, od 35 % skočio na 5,2 %.

Ako ste se pitali kakva je situacija u Hrvatskoj, znajte da su dizelaši i dalje u prednosti. Tako je u prvih šest mjeseci udio dizelaša na tržištu novih vozila iznosio 55,3 %.

Support Ukraine