Rimac objavio novi detaljni video o Verneu: 'Ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu'

3 weeks ago - 3 srpnja 2024, Vecernji list
Rimac objavio novi detaljni video o Verneu: 'Ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu'
"Nećemo dozvoliti da auto krene prije nego što se zavežemo kako treba. Ukoliko se netko zaveže iza leđa, balkanska fora, nećemo pokrenuti vožnju", pojasnio je Mate Rimac

Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, predstavio je prošloga tjedna projekt robotaksija. Javnosti je njegova kompanija koja se bavi robotaksijima bila poznata kao Project 3 Mobility, no u objavljeno je kako će se usluga zvati Verne – po slavnom piscu Julesu Verneu. Rimac je istaknuo kako je na predstavljanju Vernea bilo pokazano puno više od jednog prototipa, no objavio je video na kojem se može vidjeti i čuti još više toga.

"Kada se razvija konvencionalan auto, obično se uzme neka konkurencija, neki prethodnici ili proizvođači koji su imali prethodne modele i od toga kreću. Mi smo htjeli napraviti nešto u potpunosti drugačije - auto razvijen iz nule da bi iskoristio sve prednosti autonomne vožnje. Htjeli smo da taj auto bude najsigurniji, najprostraniji, najudobniji, najbolje iskustvo za čovjeka u autu", opisao je Rimac.

"Ideja je da kada uđemo u auto, da je kao naš", kaže te nastavlja: "Razmišljali smo puno o sigurnosti. Prvo, o aktivnoj sigurnosti, znači sustav autonomne vožnje koji smo odabrali i koji napreduje i dalje želimo da je najsigurniji na svijetu i bolji od 99 posto ljudskih vozača. Do nesreće ne bi trebalo doći, ali u maloj vjerojatnosti da dođe do nesreće, ovo treba biti najsigurniji auto na svijetu". 

"Imamo jako puno prostora ispred sebe za upijanje energije udarca. Nećemo dozvoliti da auto krene prije nego što se zavežemo kako treba. Ukoliko se netko zaveže iza leđa, balkanska fora, nećemo pokrenuti vožnju. Naravno, imamo air bagove koji nas štite", pojasnio je Mate Rimac. 

Podsjetimo, u ožujku je kompanija najavila kako službeno kreće prva faza testiranja robotaksija, a Rimac je prošloga tjedna kazao kako će se robotaksiji poboljšavati i učiti na pogreškama. Istaknuo je da će autonomni automobili spasiti mnogo života.

"Nikad neće napraviti ništa ludo. Kako nema vozača, nikad vam neće moći otkazati vožnju. Bit će jednostavno za korištenje. Nikad vam nećemo poslati prljav auto. Uvijek će biti čist", istaknuo je Rimac. Usluga će, kako su naveli iz kompanije, biti pokrenuta u Zagrebu 2026. godine.

Support Ukraine