Skočila potražnja za novim automobilima, evo koliko ih je registrirano u Hrvatskoj

5 godina,3 mjeseci ago - 19 veljače 2018, Vecernji list
Skočila potražnja za novim automobilima, evo koliko ih je registrirano u Hrvatskoj
Najviše je među 'velikima' poskočila potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 20,3 posto.

Potražnja za novim automobilima u Europi osjetno je porasla u siječnju, poduprta kalendarskim faktorima, a skok je zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuje danas objavljeno izvješće europskog udruženja proizvođača automobila ACEA.

U siječnju je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,253.877 novih automobila, 7,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, izvijestili su iz ACEA-e. U prosincu njihov je broj pao za 4,9 posto. U udruženju pripisuju siječanjski skok kao i prosinački pad kalendarskim faktorima. Među vodećim je tržištima samo Velika Britanija u siječnju bilježila pad potražnje, za 6,3 posto. Time je trend smanjenja broja novih registriranih automobila nastavljen deseti mjesec zaredom, primjećuju u udruženju. Najviše je pak među 'velikima' poskočila potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, za 20,3 posto. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila je i Njemačka, od 11,6 posto.

U Italiji i Francuskoj prodaja je porasla za osjetno skromnijih 3,4 odnosno 2,5 posto. Skupina novih članica EU pritom je bilježila četverostruko snažniji skok potražnje u odnosu na one starije, za 24,1 posto. U skupini starih članica, kojih je 15, stopa rasta iznosila je 5,6 posto.

Stare članice uvjerljivo pak nadmašuju nove ukupnim brojem registriranih automobila, njih nešto više od milijun. U novima ih je registrirano tek nešto više od 95 tisuća. U Hrvatskoj je, prema podacima ACEA-e, u siječnju ove godine registrirano 3730 novih automobila, 32,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U prosincu je njihov broj prema ACEA-inim podacima potonuo 40,2 posto.

Support Ukraine