Škoda je objavila savjete: Kako dezinficirati eksterijer i interijer automobila?

4 years,1 month ago - 24 ožujka 2020, Hrvatski autoklub
Škoda je objavila savjete: Kako dezinficirati eksterijer i interijer automobila?
Ova su načela još važnija za taksiste i ostale vozače koji prevoze putnike

Doktorica Jana Parmova glavna je liječnica u Škodi i na službenom medijskom portalu objavila je savjete za čišćenje automobila, odnosno dezinfekciju u vrijeme koronavirusa. Škoda je objavila i prikaz mjesta u interijeru i eksterijeru koja treba čistiti te savjete Consumer Reportsa.

Dakle, važna je dezinfekcija volana, mjenjača, ručne kočnice, ručke na vratima, radija i touchscreena su iznimno važni, ali nemojte zaboraviti prekidače/polugice na stupu upravljača (indikatori i brisači vjetrobranskog stakla, tempomat), naslone za lakat, kontrole položaja sjedala, okvire vrata i ručke na vanjskom dijelu vrata te ručke prtljažnika. Ova su načela još važnija za taksiste i ostale vozače koji prevoze putnike. Što biste trebali koristiti za dezinfekciju automobila? Organizacija Consumer Reports, primjerice, savjetuje korištenje nekih sredstava za čišćenje koje već imate kod kuće. Barem sedamdeset posto alkoholne otopine djelotvorno je protiv koronavirusa, a izopropil alkohol neće naštetiti glavnim površinama u vašem automobilu.

Consumer Reports ističe da možete koristiti alkohol za brisanje presvlaka sjedala i drugih mekih površina u automobilu. Ali budite oprezni da ih ne natopite. Alkohol ne bi trebao oštetiti kožu, niti imitaciju kožne presvlake, ali pretjerano intenzivno čišćenje alkoholom može izblijediti materijal: zato ga nemojte utrljavati u sjedala i ostale kožne površine. Međutim, nakon čišćenja, kožne površine automobila treba obraditi sredstvima za zaštitu kože. Nikad ne upotrebljavajte vodikov peroksid, na primjer, koji će najvjerojatnije oštetiti površine automobila. Ne koristite proizvode za čišćenje koji sadrže amonij na ekranima infotainmenta u automobilu, savjetuje Consumer Reports. Krpe od mikro vlakana idealne su za čišćenje svih površina i za sve metode čišćenja.

Support Ukraine