Škoda pokazala osvježene Scalu i Kamiq: Sveobuhvatno ažuriranje uspješnih kompaktnih modela

8 months,2 weeks ago - 8 kolovoza 2023, tportal
Škoda pokazala osvježene Scalu i Kamiq: Sveobuhvatno ažuriranje uspješnih kompaktnih modela
Oba su automobila dobili brojne praktične nadogradnje i promjene dizajna kako bi se istaknuo njihov karakter. Imaju učinkovite, moderne TSI motore iz evo2 generacije, s izlaznom snagom u rasponu od 95 KS (70 kW) do 150 KS (110 kW)

Škoda je ažurirala svoja dva vrlo popularna modela kompaktni model Scalu i gradski kompaktni SUV Kamiq. Oba su modela doživjela niz promjena, posebice na području dizajna i praktičnosti. Nova Scala ima još sportskiji dojam od originala, dok Kamiq odiše robusnijim SUV karakterom. Izgled Scale još je više inspiriran konceptom Vision RS, dok je Kamiq preuzeo neke detalje od svoje SUV braće, Karoqa i Kodiaqa.

Rešetka hladnjaka Škode Scale, primjerice, redizajnirana je tako da njezine okomite letvice naglašavaju kontrast između sjajnih i mat površina. Kamiq je također doživio promjene na rešetki hladnjaka, koja sada daje još samouvjereniji dojam. Uspravniji je i malo zdepastiji, s dvostrukim rebrima, a i ovdje postoji hrabar kontrast u završnim obradama.

I Scala i Kamiq standardno imaju LED prednja svjetla, a kupci se sada mogu odlučiti za vrhunska TOP LED Matrix prednja svjetla, čak i za urbani SUV. Ova prednja svjetla omogućuju vozaču da drži upaljeno puno svjetlo noću, dok pametna tehnologija sprječava bliještenje drugih sudionika u prometu.

Kada je lansirana, Scala je bila prvi Škodin model koji je dobio natpis Škoda na stražnjoj strani umjesto tradicionalnog logotipa češkog proizvođača automobila. Sada oba ažurirana modela dobivaju nove natpise, koje je Škoda nedavno predstavila u sklopu preobrazbe svog korporativnog identiteta.

Širok raspon izbora
Kao dio svojih nadogradnji, Kamiq i Scala također su našli inspiraciju u električnom SUV-u Enyaq, a kupci mogu birati između šest dizajna interijera. Postoje tri razine opreme, Essence, Selection i Monte Carlo, s nizom tradicionalnih sportskih detalja kao što su crni elementi karoserije, sportska sjedala i podesivo ambijentalno LED unutarnje osvjetljenje.

Za razinu opreme Essence kupci mogu odabrati opciju dizajna Studio s presvlakama od crne tkanine. Razred Selection daje izbor između četiri dizajna interijera. Varijanta Loft donosi sive presvlake za sjedala i ukrasne elemente, dok je u verziji Lodge korišten materijal Suedia s ukrasnim elementima u bakrenoj boji.

Verzija Suite sadrži kožne presvlake sjedala i kromirane ukrasne elemente, dok verzija Dynamic ima presvlake u kombinaciji tkanine i materijala Suedia. I konačno, verzija Monte Carlo dolazi s istoimenim presvlakama od karbonske kože. Češki proizvođač automobila također koristi održivije materijale za oba modela.

Prema Škodi, oba modela nude vrlo visoku razinu aktivne i pasivne sigurnosti, zahvaljujući krutim karoserijama i sada još naprednijoj ponudi sustava pomoći. Budući da se temelje na istoj platformi MQB-A0, i Scala i Kamiq imaju učinkovite, moderne TSI motore iz evo2 generacije, s izlaznom snagom u rasponu od 95 KS (70 kW) do 150 KS (110 kW).

Nove kontrole klima uređaja i virtualna papučica
Unutar automobila, digitalna tehnologija je nadograđena, s digitalnom instrumentnom pločom kao standardnom opremom i opcijskim 10,25-inčnim virtualnim kokpitom. Infotainment zaslon ima dijagonalu od 8,25 ili opcijski 9,2 inča, a upravljačka ploča klima uređaja redizajnirana je i dobila nove rotacijske mehaničke komande.

Naravno, moderni sustavi sigurnosti i pomoći ili funkcije povezivanja dolaze kao standard. A tu je i cijeli niz Simply Clever značajki, uključujući neke prvijence za svoje segmente: oba modela mogu imati opcijska peta vrata s električnim upravljanjem i funkcijom virtualne papučice za jednostavno otvaranje prtljažnika bez ruku.

Prodajni rezultati Scale i Kamiqa
Ekspresivno dizajniran, praktičan hatchback model s opsežnom standardnom opremom, Scala je postavila mjerila u kompaktnoj klasi svojim izdašnim unutarnjim prostorom i kapacitetom prtljage. Od prvog pojavljivanja u salonima 2019., gotovo 230.000 primjeraka je isporučeno kupcima na 57 tržišta diljem svijeta.

Nekoliko mjeseci nakon predstavljanja Scale, češki proizvođač automobila ušao je u rastući segment gradskih SUV vozila s novim Kamiqom. Ovaj model nudi prednosti SUV-a kao što su bolji pregled i udobniji ulazak i izlazak zahvaljujući povišenom položaju sjedenja, zajedno s većim razmakom od tla, te kombinira te značajke s agilnošću i upravljanjem kompaktnog automobila.

Kao treći model u trenutnoj SUV kampanji češke marke, brzo je postao bestseler. Više od 351.000 Kamiqa dosad je sišlo s proizvodne trake, što ga čini najprodavanijim Škodinim SUV-om u 2021. i 2022., ispred svoje velike braće, Kodiaqa i Karoqa. Kamiq je isporučen kupcima na 60 tržišta diljem svijeta.

Support Ukraine