Stroga pravila: Kako putovati do Njemačke, Belgije, Irske...?

2 godina,3 mjeseci ago - 2 studenoga 2020, 24sata
Stroga pravila: Kako putovati do Njemačke, Belgije, Irske...?
Sve zemlje dopuštaju tranzit do druge zemlje, što podrazumijeva samo stajanje na benzinskoj crpki, uz potvrdu. No valja napomenuti kako je kod naših susjeda i zabrana kretanja od 21 do 6 sati

Zbog sve većeg broja novozaraženih korona virusom, sve više europskih zemalja odlučilo je uvesti restriktivne mjere. Nakon Njemačke, Francuske, Slovenije, Belgije, Španjolske, sad su i Engleska i Austrija najavile djelomični lockdown. Zatvaraju ugostiteljske objekte, frizerske i kozmetičke salone, teretane, kina, dakle sve one djelatnosti koje nisu nužne, neke zemlje uvele su i potpuni lockdown i zabranu izlaska iz domova, no granice unutar EU ostaju otvorene pa se putovati može. Ali prije putovanja, dakako, treba provjeriti za svaku zemlju je li nas stavila na crvenu listu, što to znači, kao i sve mjere koje su u tom trenutku na snazi jer se situacija svako malo mijenja.

Naime, za ulazak u Sloveniju vam ne treba negativan test samo ako dolazite iz zelenog područja. No, nažalost, Slovenci su velik dio Hrvatske zacrvenili, pa svi koji dolaze iz tih crvenih županija moraju u 10-dnevnu karantenu. To ipak mogu izbjeći predočenjem negativnog testa, ne starijeg od 48 sati. Na crvenoj listi su Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretljanska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka županija te Grad Zagreb. No i ta se lista svako malo mijenja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Hrvati koji rade u Sloveniji također nesmetano mogu ulaziti u zemlju uz potvrdu, kao i oni koji tamo imaju poslovni sastanak i ne planiraju se zadržavati duže od dva dana, što također moraju dokazati. Također i ako idete na hitni zdravstveni pregled ili imate tamo nekretninu ili zemljište na kojem obavljate poljoprivredno-šumske radove...

Sve zemlje, pa tako i Slovenija, dopuštaju tranzit do druge zemlje i za to nije potreban ni negativan test. Slovenija dopušta tranzit kroz svoju zemlju, ali uz uvjet da se ona napusti u roku od 12 sati nakon ulaska. No valja napomenuti kako je kod naših susjeda na snazi policijski sat, kojim se ograničava kretanje od 21 do 6 sati, što znači da je tranzit u to doba moguć samo uz uvjet, obavještava Ministarstvo vanjskih poslova, da osoba može napustiti Sloveniju zbog mjera susjednih država. Zato je potrebno konstantno pratiti mjere svih zemalja kroz koje prolazite da vam se ne bi dogodilo da u nekoj zemlji zapnete. Tranzit u periodu policijskog sata značio bi da možete stati jedino, primjerice, na benzinskoj pumpi ukoliko je potrebno, a za sve ostalo je zabrana kretanja.

I Austrija nas je podijelila po bojama, pa je i ulazak u njihovu zemlju stanovnicima crvenih županija moguć samo uz negativan test. Bez testa ćete u 10-dnevnu karantenu o vlastitom trošku u kojoj ćete se u roku 48 sati morati testirati te iz nje izaći ukoliko ste negativni. Za one koji dolaze iz zelenih područja nikakvih ograničenja nema, nije potreban ni test. A to su oni koji dolaze iz Brodsko-posavske, Istarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije. No, i Sebastian Kurz od idućeg tjedna uvodi, kao i Slovenija, policijski sad od 20 do 6 sati pa i na to treba paziti prilikom planiranja ulaska u zemlju zbog zabrane kretanja. Za tranzit preko Austrije u cestovnom i zračnom prometu nije potreban PCR test, ali je potrebno ispuniti izjavu o tranzitu, upozorava Ministarstvo vanjskih poslova. PCR test nije potreban ni u slučaju prekograničnih radnika uz potvrdu poslodavca o redovitom putovanju u Austriju zbog zaposlenja.

I Njemačka Hrvatsku smatra kao rizično područje pa je za ulazak u njihovu zemlju potreban negativan test. Ako ga nemate, morate u samoizolaciju na 14 dana tijekom kojih tamo morate obaviti testiranje. Ukoliko on bude negativan, možete iz samoizolacije i prije tih 14 dana. 

Svi putnici koji dolaze u Belgiju, bez obzira iz koje zemlje i kojim prijevoznim sredstvom dolaze, moraju ispuniti 48 sati prije dolaska formular. Izolacija je sedam dana, osim u slučaju boravka manjeg od dva dana. Ako želite u Ujedinjeno Kraljevstvo, također dva dana prije morate ispuniti online obrazac, a obavezna samoizolacija propisuje se za ulazak u Englesku, Škotsku, Wales i Sj. Irsku od 14 dana bez obzira na negativan test.

Za hrvatske državljane koji putuju u Francusku trenutno ne postoje ograničenja ulaska, kao ni obaveza predočavanja negativnog PCR testa. No, ne treba nikako zaboraviti da se novim mjerama, koje će vrijediti do početka prosinca, putovanja unutar Francuske zabranjuju, a njihovi građani iz kuće mogu jedino uz dokument kojim opravdavaju svoj izlazak. kao što su odlazak na posao, u trgovinu, doktoru ili po dijete u vrtić ili školu. U Parizu i još 38 regija uveden je i policijski sat od 21 do šest ujutro pa treba paziti na to prilikom putovanja, iako sve ove zemlje apeliraju da se ne putuje uopće ako nije nužno.

I u pojedinim velikim gradovima u Italiji, poput Rima, Milana i Napulja, na snazi je policijski sat od ponoći do pet ujutro, a Hrvati za ulazak u zemlju ne trebaju predočiti niti razlog niti negativan test.

Iako je ulazak u Španjolsku također bez ikakvih ograničenja za državljane EU, treba imati na umu da je i tamo uvedena zabrana kretanja od 23 do šest sati, ali svako područje može to mijenjati za sebe pa je prije putovanja potrebno detaljno se informirati. Putnici su dužni dva dana prije dolaska ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora putem web stranice Ministarstva zdravstva Španjolske i predočiti ga prilikom ulaska u zemlju.

Support Ukraine