Svjetska premijera: Hummer postao električni pick-up sa 1000 KS i preko 560 km dosega!

3 years,6 months ago - 23 listopada 2020, JutarnjiList
Svjetska premijera: Hummer postao električni pick-up sa 1000 KS i preko 560 km dosega!
Noćas je GMC predstavio novi Hummer EV koji je potpuna suprotnost od onoga na što smo navikli od Hummera, barem kada je u pitanju pgoon

Prva asocijacija na riječ Hummer većini je vjerojatno - veliki, monstruozni terenac sa masivnim motorom i mnoštvom cilindara, zar ne? Ipak, stvari i tehnologija se mijenjaju. Tako će sada, nakon niza godina stanke, Hummer ponovo krenuti u proizvodnju - samo što ovaj put neće biti pogonjen klasičnim motorom. Naime, noćas je GMC predstavio svoj novi model - Hummer EV! Riječ je, kao što mu ime sugerira, o električnom terencu. Konkretno, to je masivni pick-up koji bi mogao zapapriti Tesli Cybertruck. Koncept je sličan - masivan pick up model koji se pogoni isključivo na struju i na cesti se ističe robusnim i futurističnim dizajnom. 

Hummer EV na prednjem dijelu pritom ima karakterističnu masivnu kromiranu masku koja izgleda kao svojevrsna revolucija one sa sada već poprilično starog modela H2. Pogled sa boka otkriva "kockasti" oblik, a da stvar bude bolja paneli na krovu mogu se odvajati. 

Unutrašnjost je očekivano moderna i digitalizirana, pa se tako ispred vozača nalazi 12,3-inčni digitalni kokpit, dok središnjim dijelom dominira 13,4-inčni zaslon osjetljiv na dodir.

Zanimljivo je da su se u GMC-u odlučili udružiti sa Epic Gamesom koji je zaslužan za popularni računalnu igru Fortnite, pa buduće vlasnike očekuje napredan sustav sa odličnom grafikom i brzim vremenom reakcije. 

Okrenimo se sada ono o čemu će se najviše pričati, a to je pogon. Za isti su zaslužna tri elektro motora ukupne snage 1014 KS uz 15.592 Nm okretnog momenta! Do 96 km/h ovaj pick-up dolazi za samo 3 sekunde uz poseban "Watts to Freedom launch control". Doseg s jednim punjenjem baterije iznosi 565 km, a podržava punjenje do 325 kW! To znači da na takvom punjaču u 10 minuta može dobiti oko 161 km dosega...Zvuči impresivno! 

A u popis impresivnih stavki dodajemo i zračni ovjes koji dolazi standardno, a koji u posebno "Extract" načinu rada podiže podnicu za dodatnih 149 mm, kao i posebnu funkciju "CrabWalk" u kojoj se prednji i stražnji kotači mogu okretati u istoj smjeru čime je dodatno olakšano manevriranje pri niskim brzinama.

Sve to naravno ima svoju cijenu, pa će tako na početku prodaje biti dostupna Edition 1 izvedba za 112.595 dolara! U drugoj polovici 2022. godine dolazi i "obični" Hummer EV 3X sa 811 KS i dosegom od 483 km koji će stajati nešto manje od 100 tisuća dolara. Na proljeće 2023. godine dolazi izvedba sa 625 KS koja će pak imati cijenu od 89.995 dolara, dok doseg također iznosi 483 km. Potvrđeno je i da 2024. godine dolazi izvedba sa smanjenim dosegom od 402 km koja će stajati 79.995 dolara. Zainteresirani kupci u SAD-u već mogu rezervirati svoje primjerke uplatom 100 dolara na službenim stranicama! 

Support Ukraine