Tko ne bude platio nove brutalne prometne kazne prijeti mu i zatvor do 60 dana

4 years,8 months ago - 2 kolovoza 2019, Vecernji list
Tko ne bude platio nove brutalne prometne kazne prijeti mu i zatvor do 60 dana
Na snazi izmijenjeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, znatno su postrožene kazne, ponajprije za najteže prekršaje i vozače koji ih ponavljaju

Od danas u cestovnom prometu u Hrvatskoj ništa više neće biti isto jer su stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kojima se drastično povećavaju kazne, pogotovo za recidiviste najtežih prometnih prekršaja. A za tih osam najtežih prekršaja – od namjernog prolaska kroz crveno svjetlo i prekoračenja dozvoljene brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h pa do vožnje pod utjecajem alkohola i droge – kazne iznose do 10.000 do 20.000 kuna, umjesto dosadašnjih od 5000 do 15.000 kuna.

A tko ne bude mogao ili htio platiti tako brutalne kazne, morat će u zatvor do 60 dana. Usto, propisano je i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje šest mjeseci ako su ti prekršaji počinjeni drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako su počinjeni treći put. Za te prekršaje od danas će vozači dobivati šest umjesto dosadašnja tri negativna boda. Novina je i da će policija imati ovlasti oduzeti vozilo kao sredstvo kojim je počinjen jedan od tih osam najtežih prekršaja.

Odluka suda u roku od 15 dana

Policija tako može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog zakona na snagu, a ponovno počini neki od osam najtežih prometnih prekršaja. Vozilo se pri tome privremeno oduzima do odluke suda, koji je dužan tu odluku donijeti u roku od 15 dana.

U Ministarstvu unutarnjih poslova, koje je izmjene i dopune zakona izradilo u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti, tih osam najtežih prekršaja detektirali su kao uzrok najvećih i najtežih stradavanja u prometu.

Support Ukraine