U Hrvatsku 2020. stiže više od 100 noviteta, ovo su najveće zvijezde

4 years,3 months ago - 8 siječnja 2020, Vecernji list
U Hrvatsku 2020. stiže više od 100 noviteta, ovo su najveće zvijezde
Hibridi postaju ključan dio ponude mnogih proizvođača, jer će oni od 2020. za aute prodane na europskom tržištu za svaki gram preko 95 g ugljikova dioksida platiti 95 eura kazne

Na hrvatsko tržište u idućih će dvanaest mjeseci stići više od sto noviteta - potpuno novih modela, novih generacija postojećih modela, osvježenih automobila ili onih čija je paleta dopunjena novim, većinom hibridnim izvedbama. Hibridi postaju ključan dio ponude mnogih proizvođača, jer će oni od 2020. za aute prodane na europskom tržištu za svaki gram preko 95 g ugljikova dioksida platiti 95 eura kazne. Svi se novi modeli stoga gledaju kroz prizmu što nižih emisija ugljikova dioksida.

Audi iduće godine u Hrvatskoj očekuje čak deset noviteta. Led će u ožujku probiti redizajnirani A5 Sportback, mjesec kasnije stiže osvježeni RS5 Sportback, a u svibnju se očekuje također redizajnirani RS5 Coupe, ali i potpuno novi model A3 Sportback. Lipanj će biti u znaku električnog lovca na poglede, modela e-tron Sportback. U kolovozu Audiju stižu čak tri prinove: A3 Limousine, S3 Sportback i S3 Limousine. Za prosinac su, pak, najavljeni osvježeni Audi Q2 i Q5.

BMW iduće godine očekuje više noviteta, a među njima su i X3 30e, Serija 2 Gran Coupe, M8 Gran Coupe, redizajnirana Serija 5, Serija 4 Coupe.

Citroën u jesen na hrvatskom tržištu očekuje novi SUV C5 Aircross Hybrid.

Dacia sljedeće godine slavi 15 godina otkako je u 100-postotnom vlasništvu Renaulta. Taj će jubilej obilježiti lansiranjem limitirane serije Proud na svim modelima osim na Dokkeru. Vanjski izgled karakterizira nova plava boja Blue Iron, novi aluminijski naplatci, crne sjajne obloge retrovizora kao i opcija naručivanja posebnih naljepnica s brojem 15. Od travnja će u Daciji nuditi novi benzinski 1,0 motor s oko 10 g nižom emisijom CO2 od one kod današnjeg motora, a od jeseni će Dacia u potpunosti prijeći na novu ekološku normu Euro6DFULL. Također, na modelima Sandero, Duster i Logan MCV od početka 2020. kupcima će se na motoru 1,0 nuditi tvornički ugrađen LPG.

Fiat će ponudu u prvoj polovici godine pojačati modelima 500 Hybrid i Panda Hybrid.

Ford Puma u prvom će kvartalu 2020. biti dostupna s benzincem 1,0 od 125 konja i Mild-HEV benzinskim motorima snage od 125 do 155 KS. Kuga u drugom kvartalu stiže s dizel motorima 1,5 TDCI od 120 i 190 KS, Mild-HEV dizel motorom 2,0 od 150 KS, s Plug-In Hybrid 2,5 motorom (225 KS) te s benzinskim 1,5 EcoBoost motorom od 150 konja. Ford Focus ST s 280 KS i 420 Nm dostupan je za narudžbu, a Explorer Plug-In Hybrid 3,0 Ecoboost s 450 KS bit će moguće naručiti tijekom 2020. godine. Električni SUV Ford Mustang Mach-E s dosegom do 550 km možda stigne pred kraj godine, ali najvjerojatnije će u Hrvatskoj biti tek u prvom kvartalu 2021. godine. Osvježeni Ranger s novim motorima i mjenjačima dolazi u siječnju, a u Raptor inačici u ožujku.Ford Custom Tourneo mHEV dolazi u trećem, a Tourneo/Transit pHEV u četvrtom kvartalu.Ford Transit s novim motorom od 185 KS očekuje se u drugom kvartalu, kao i Ford Connect s automatskim 8-brzinskim mjenjačem.

Honda u kasno proljeće u hrvatskim prodajnim salonima očekuje novi Jazz Hybrid i Jazz Hybrid Crosstar. Tijekom ljeta u Hrvatsku bi trebao stići model Honda E.

Hyundai za veljaču priprema hrvatsku premijeru novog i10. Novost su mu 1,0 i 1,2 motori, a ponudit će najvišu razinu sigurnosti u segmentu. Novi i20 na hrvatskom će tržištu biti dostupan u jesen. Među njegovim je novinama 1,0 TGDi mild hybrid izvedba, kao i 10,25" displej te digitalna instrumentna ploča. Krajem godine očekuje se i redizajnirana Kona.

Nema marke bez noviteta

Jaguar F-Type u redizajniranom će se izdanju u Hrvatskoj ukazati u proljeće. U drugom kvartalu 2020. stiže nam i Jaguar F-Pace PHEV. U trećem kvartalu, pak, Jaguarovi bi saloni trebali biti bogatiji za E-Pace PHEV i E-Pace s 1,5 3-cilindarskim benzinskim motorom.

Jeepu stiže Renegade PHEV i Compass PHEV.

Kia će 2020. godine našem tržištu ponuditi 9 novih ili unaprijeđenih izvedbi model. Najveći novitet bit će novi Sorento koji se očekuje u srpnju, a nudit će najviše što u ovom trenutku pruža Kia. U studenom stiže i kao hibrid (240 KS) i plug-in hibrid s 280 KS. Kia će istovremeno elektrificirati postojeću ponudu. U siječnju dolazi e-Soul. U travnju stižu karavanski Ceed SW i crossover XCeed kao plug-in hibrid, s dometom do 58 kilometara isključivo na struju. Stinger s unaprijeđenim 2,0 T-GDI motorom očekuje se u svibnju, Niro EV, HEV i PHEV u kolovozu, kada stižu i unaprijeđeni Picanto i Rio. Unaprijeđeni Stonic očekuje se u listopadu.

Land Rover u travnju očekuje novi Defender 110. U prvom kvartalu 2020. stiže Range Rover Evoque u PHEV izvedbi i Land Rover Discovery Sport PHEV, a u drugom Land Rover Defender PHEV i Range Rover Velar PHEV. U trećem kvartalu trebao bi stići Defender 90, te Range Rover Evoque i Land Rover Discovery Sport s 1,5-litrenim 3-cilindarskim benzinskim motorom.

Mazdi u siječnju najprije stiže osvježena Mazda2, a u ožujku bi domaće prodajne salone trebala obogatiti također osvježena Mazda CX-5. Najesen, vjerojatno u rujnu, očekuju prvu potpuno električnu Mazdu, model MX-30. U prvom kvartalu 2020. u Hrvatsku stiže i benzinski motor G150 u modelima Mazda3 i Mazda CX-30.

Hibridi i električari

Mercedes među više noviteta očekuje i novi GLE Coupe, GLA, redizajniranu E-klasu.

Mitsubishi u veljači dočekuje opsežno redizajniran Space Star. U studenome bi trebao stići također opsežno redizajniran Eclipse Cross PHEV, ali i potpuno novi model E segmenta, SUV s novom PHEV 4WD tehnologijom (baterija većeg kapaciteta i izlazne snage, veći EV doseg, jači elektromotori, poluautonomna vožnja).

Nissan već u siječnju u prodajnim salonima očekuje novi Juke.

Opel svoju sezonu noviteta otvara u ožujku, kada u Hrvatskoj očekuje Grandland PHEV i Corsu-e. Redizajnirana Insignia stiže u svibnju, a Vivaro E u rujnu.

Peugeot u ožujku u hrvatskim prodajnim salonima očekuje novi SUV 2008. Ljeto će biti u znaku električnih modela, jer tada stižu Peugeot e-208 i e-2008. U jesen se očekuju novi 3008 i 508 Hybrid.

Porscheu također stižu brojna pojačanja - 718 Cayman GTS 4,0, Macan GTS, 911 Turbo S, redizajnirana Panamera...

Renault u siječnju kreće s isporukama nove generacije električnog modela Zoe s dometom vožnje u realnim uvjetima od 395 km. U siječnju kreće i prodaja novog Captura, a njegova plug-in hibridna inačica stiže u ljeto, kao i hibridna inačica Clija. U jesen se očekuje nova faza Talismana i plug-in hibridna inačica nove faze Megana karavana. Nova faza Megane hatchbacka s termičkim motorima stiže tijekom ljeta.

Seat će hrvatskom tržištu u travnju ponuditi novu generaciju modela Leon, a u rujnu redizajniranu Atecu. Do kraja godine očekuje se i prvi Seatov električni model el-Born. U studenom bi trebao stići Formentor, prvi model razvijen ekskluzivno pod brandom Cupra. Premijerno bismo ga, kao i novog Leona, trebali vidjeti u proljeće na Zagreb Auto Showu.

Škoda će od veljače biti bogatija za električni CITIGOe iV. Nova Octavia Combi stiže u ožujku, a Octavia u svibnju.

Subaru na tržište uvodi XV e-Boxer, Forester e-Boxer i Imprezu e-Boxer.

Suzuki će od siječnja hibridizirati sve svoje modele, osim Jimnyja. Ignis i Swift već su dostupni kao blagi hibridi, a do kraja siječnja bit će i Vitara i S-Cross.Suzuki sredinom 2020. očekuje još dva nova hibridna modela.

Toyoti u prvom kvartalu dolazi RAV4 Black edition, a tada će u Europi biti predstavljena GR Supra s 258 KS. Novi Proace City stiže u ožujku ili travnju. U ljeto stiže osvježenje Ayga i električni Proace City. Novi Yaris dolazi u rujnu, a RAV4 Plug in hibrid i osvježeni Hilux početkom jeseni.

Volvo u prvoj polovici 2020. očekuje više promjena u motornoj gami. Stižu XC40 T5 Twin Engine, S60 T8 Twin Engine, XC60 i XC90 B5 KERS Petrol, te XC60 i XC90 B6 KERS Petrol.

Volkswagen u ožujku očekuje svoju najveću zvijezdu, osmu generaciju Golfa, ali 2020. stiže i električni ID.3, zatim T-Roc Cabrio, redizajnirani Tiguan, Golf GTI, novi Caddy.

Support Ukraine