Volkswagen ID. Code za sasvim novi dizajnerski ‘kod‘ budućih električnih VW-a

1 week,3 days ago - 25 travnja 2024, JutarnjiList
Volkswagen ID. Code
Volkswagen ID. Code
ID. Code su zajednički dizajnirali Volkswagenovi timovi u Kini i Europi, a fokus je na ispunjavanje zahtjeva kineskih kupaca

Volkswagen je otkrio novi konceptni model ID. Code na salonu automobila u Pekingu. Automobil je svojevrsna najava za nadolazeći serijski električni SUV za kinesko tržište, ali služi i kao najava novog dizajnerskog smjera marke.

ID. Code su zajednički dizajnirali Volkswagenovi timovi u Kini i Europi, a fokus je na ispunjavanje zahtjeva kineskih kupaca. Koncept SUV-a može se pohvaliti čistim površinama i aerodinamičkom linijom krova. Dodatno, VW kaže da ima mogućnosti autonomne vožnje razine 4, odnosno da može voziti gotovo potpuno samostalno.

Prema Andreasu Mindtu, glavnom dizajneru VW-a, stil koncepta demonstrira "elegantan i snažan dinamizam Gran Turisma". Malo je sličnosti s postojećim ID. modelima pa izgleda da VW na kineskom tržištu kreće u drugom dizajnerskom smjeru. Ipak, postoje reference na VW-ovo nasljeđe.

Tanke LED letvice na prednjem i stražnjem dijelu protežu se preko cijele širine auta. Tijekom autonomnog načina rada, ove rasvjetne jedinice komuniciraju s drugim sudionicima u prometu s pomoću umjetne inteligencije. Dodatno, prednji odbojnik ima skriveni zaslon koji postaje vidljiv samo kada se aktivira, prikazujući poruke dobrodošlice, pa čak i vremensku prognozu.

Unutrašnjost Codea je opisana kao "mobilni životni prostor", iskorištavajući prednosti sposobnosti autonomne vožnje. Armaturna ploča ima zaslon pune širine postavljen na podnožje vjetrobrana, s drugim samostojećim zaslonom u portretnoj orijentaciji koji služi kao produžetak lebdeće središnje konzole.

U autonomnom načinu rada, upravljač se uvlači, a sjedala se mogu okretati za 180 stupnjeva, nudeći položaj za spavanje za duža putovanja. VW kaže da je osigurao da materijali korišteni u cijeloj kabini ne sadrže ništa životinjskog podrijetla. Također, inspiraciju za ambijentalno osvjetljenje i sustave kontrole klime VW je pronašao u privatnim zrakoplovima. Tu je i prozirni krov s fotonaponskim sustavom, koji ovom automobilu omogućuje dodatno punjenje energijom sunca.

Koncept je također opremljen virtualnim asistentom potpomognutim umjetnom inteligencijom u obliku avatara za vozača i putnike. Avatar se pojavljuje i izvana kroz "pametne prozore" i u unutrašnjosti putem velikih zaslona.

VW nije ulazio u detalje o platformi i motorizaciji. Naveli su samo da automobil ima potpuno električni pogonski sklop. Koncept bi trebao evoluirati u serijski SUV koji će debitirati u Kini za koju godinu. Taj model će ujedno i nadahnut dizajn svih budućih VW-a za kinesko tržište.

Support Ukraine