Volvo XC60 Stigao Na Domaće: tržište odmah po akcijskoj cijeni od 416.500 kuna za model D4 AWD Momentum

6 years,6 months ago - 26 rujna 2017, JutarnjiList
Volvo XC60 Stigao Na Domaće: tržište odmah po akcijskoj cijeni od 416.500 kuna za model D4 AWD Momentum
Broj manji od velikog brata s oznakom XC90 novi Volvo XC60 koji je upravo startao na hrvatskom tržištu dolazi s pet motora snage od 190 do 407 KS, a na zub uzima premium suparnike poput Audija Q5, Mercedesa GLC i Jaguara F-Pace

Ako ne uzmete metar u ruke, na prvi pogled novi XC60 izgleda identično kao i veliki XC90, no riječ je o broj manjem i kompaktnijem premium SUV-u (26 cm kraći od XC90) koji itekako ima što za ponuditi kupcima u ovom segmentu. Za početak po pitanju prostora, gdje su zahvaljujući rastu na 4,69 metara najviše koristi imali putnici na stražnjim sjedalima, a tijesno nije ni u prtljažniku s 505 litara. Sa 190 centimetara širine, XC60 je jedva centimetar uži od broj većeg XC90, čiju (SPA) platformu koristi.

Više od ponude prostora, međutim, raduje uređenje unutrašnjosti koja ni po čemu ne zaostaje za broj većim i osjetno skupljim XC90. Ugodna sjedala tvornički su presvučena kožom, motor se pokreće okretanjem kromiranog prekidača smještenog kraj ručice mjenjača, brzina i broj okretaja motora očitavaju s digitalne instrumentne ploče (uz doplatu i s vjetrobrana). Za volanom na prezentaciji upriličenoj za domaće medije imali smo priliku isprobati nekoliko motorizacija od ukupno pet ponuđenih.

Tako se najboljim omjerom po pitanju performansi i potrošnje pokazao model D5 s aluminijskim četverocilindarskim dizelašem s turbinom promjenjive geometrije jer s lakoćom pokreće 1,8 tona težak SUV , a koji osvaja izdašnim okretnim momentom od 480 Nm pri 1750/min i koji nam se na zadanoj ruti kroz Hrvatsku i susjednu Sloveniju zadovoljavao sa 7 litara dizela. Po pitanju performansi, pritom, do 100 km/h iz stajanja stiže za 7,2 sekunde i potegne do 220 km/h. Pogon na sve kotače dolazi serijski baš kao i 8-stupanjska automatika.

Manji D4 dizelaš raspolaže sa 190 KS, a benzinci T5 i T6 s 254 i 320 KS dok vrh ponude čini hibridni T8 model s 407 KS uz pomoć dodatne snage elektromotora. Naravno, novi XC60 već iz tvornice dolazi opremljen nizom sigurnosnih elemenata posljednje generacije, poput sustava za sprečavanje naleta koji osim osobnih automobila sada prepoznaje i pješake, bicikliste i veće životinje, a osim što aktivira kočnice po potrebi zakreće i upravljač. Ili sustava koji zakreće upravljač da bi izbjegao sudar s vozilom koje dolazi ususret. Volvo XC60 već je u prodaji odmah s akcijskom cijenom od 416.500 kuna za model D4 AWD Momentum koja traje do isteka zaliha.

Support Ukraine