Vozi i puni: Izraelci će graditi ceste s beskontaktnim punjačima u Francuskoj i Norveškoj

9 months,3 weeks ago - 17 srpnja 2023, JutarnjiList
Vozi i puni: Izraelci će graditi ceste s beskontaktnim punjačima u Francuskoj i Norveškoj
U svibnju je Electreon dospio na naslovnice kada je modificiranom Toyotom RAV4 PHEV vozeći samo na struju 1.924 km bez punjenja

Izraelski startup za punjenje automobila električnom energijom Electreon pobijedio je na natječajima u Francuskoj i Norveškoj za postavljanje malih sekcija naprednih punjača za bežično punjenje automobila na ceste.

U Francuskoj će Electreon postaviti 2 km dugu sekciju za bežično punjenje tijekom vožnje na dijelu autoceste A10 u blizini Pariza. Postavit će i stacionarnu bežičnu punionicu pored ceste iznad koje se potrebno zaustaviti s vozilom da bi punila.

Na izgradnju ove 2 km duge sekcije Francuzi su se odlučili nakon što je studija francuskog ministarstva prometa otkrila da tehnologija bežičnog punjenja na cestama može smanjiti emisije CO2 iz cestovnog prometa za 86%.

Izraelski dnevnik Jerusalem Post navodi da je studija također zaključila da bi električni teški kamioni morali biti opremljeni vrlo velikim baterijama i morali bi se često zaustavljati na punionicama ako se Electreonova tehnologija ne primijeni u praksi.

"Počašćeni smo što je Electreon odabran kao tehnologija bežičnog punjenja za prvu implementaciju ERS-a u Francuskoj. Francuski transportni plan za izgradnju gotovo 9000 km takvih cesta do 2035. godine još je jedan primjer široko rasprostranjenog globalnog prihvaćanja bežičnog punjenja i veselimo se otkrivanju našeg proizvoda sljedeće generacije sa značajno povećanim kapacitetom prijenosa energije u ovom projektu ", rekao je izvršni direktor i suosnivač Electreona Oren Ezer.

U Norveškoj će izraelska tvrtka implementirati svoju tehnologiju na dionici ceste u blizini autobusnog kolodvora kojim upravlja tvrtka AtB AS. Sustav će pomoći u bežičnom punjenju električnih autobusa koje koristi tvrtka. Korištenje ceste za punjenje također će omogućiti proizvođaču autobusa da smanji veličinu baterija koje koristi.

Konačni cilj je uspostaviti kompletnu električnu cestu u norveškom gradu Trondheimu koja će moći puniti električne autobuse, kamione i taksije.

U svibnju je Electreon dospio na naslovnice kada je modificiranom Toyotom RAV4 PHEV na testnom poligonu tijekom 100 sati prevalio 1.924,56 km bez zaustavljanja za punjenje.

Support Ukraine