Vozili smo Audi Q5 Sportback 50 TFSI e quattro, izvanrednu sportsku zvijer najnaprednije tehnologije

2 years,6 months ago - 3 listopada 2021, tportal
Vozili smo Audi Q5 Sportback 50 TFSI e quattro, izvanrednu sportsku zvijer najnaprednije tehnologije
Elegantni SUV coupé koji smo imali na testu isporučuje 220 kW (299 KS), a litij-ionska baterija može pohraniti 14,4 kWh neto snage, što je dovoljno za električni domet do 61 kilometar prema WLTP-u

Audijevi modeli Q3 Sportback, e-tron Sportback, Q5 Sportback i najnoviji Q4 e-tron Sportback već na prvi pogled izazivaju prilično emocija zbog svojih vanjskih coupé sportskih linija. Prema njima se sestrinski modeli bez ovog dodatka Sportback doimaju prilično klasičnog SUV izgleda. No nije riječ o tome da ovi potonji izgledaju konzervativno, naprotiv, već bismo prije svega rekli da je izgled ovih sportback crossover utility vozila ili CUV modela toliko razigran da ta relativno mala stilska promjena stražnjeg dijela čini itekako veliku razliku. Da, i sama oznaka Sportback nekako poziva na drugačije ponašanje i samih vozača u ovim modelima, iako čak i odgovarajući izvorni modeli imaju na raspolaganju i pogonske agregate kao i njihovi coupé parnjaci.

Prilika za jednotjedni test modela Q5 Sportback svakako je praznik za one koji cijene ono što njemački proizvođač premium automobila iz njemačkog Ingolstadta već desetljećima radi, naročito ukoliko malo podrobnije poznate njihove planove da elektrificiraju svoje modele. Naravno, Q3 i Q5 su plug-in (PHEV) hibridni modeli dok su e-tron i Q4 e-tron potpuno električni automobili. Naš prošlotjedni testni automobil nosio je točnu oznaku Audi Q5 Sportback 50 TFSI e quattro S tr S line +, a riječ je o PHEV modelu ukupne izlazne snage sustava od 299 KS (220 kW) s pogonom na sva četiri kotača.

Testirali smo 'klasični' model Audi Q5 40 TDI quattro S line + u veljači ove godine, no osim prema vanjskom izgledu Q5 Sportbacka, ogromnu razliku čini njegov plug-in pogonski agregat kojem ćemo se posvetiti nešto kasnije u ovom tekstu.

Osvrnemo li se na sam model Q5, Audi je u lipnju prošle godine predstavio osvježenu verziju druge generacije svog kompaktnog SUV modela. Da podsjetimo, prva generacija Q5 izašla je na tržište još 2008. godine, a zamijenila ju je druga generacija predstavljena na salonu automobila u Parizu ujesen 2016. godine. Na tržište je izašla 2017. godine, a kao što smo već rekli, i druga je generacija Q5, koja se bazira na Audijevoj platformi MLB evo, doživjela facelift. I da, prvi put u ovoj modelnoj liniji ujesen prošle godine predstavljena je i verzija Sportback, a koja je došla na tržište u proljeće ove godine.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije
Audi Q5 Sportback odiše snažnom prisutnošću tipičnom za Audijeve Q modele. Veliki otvori za zrak okružuju osmerokutnu singleframe prednju rešetku hladnjaka. S linija uključuje sportski saćasti uzorak u singleframe masci i kromiranu traku koja uokviruje stražnji difuzor. Imali smo opcijski paket Black optik, koji uključuje crne detalje na singleframe masci, ukrasne letvice oko bočnih prozora, krovnih nosača te na prednjem i stražnjem braniku.

Kontinuirana, elegantno zamahnuta linija ramena naglašava kotače, a s njima i quattro pogon na sve kotače. Bočni pragovi na vratima daju ovom CUV-u stabilnost i robusnost. Linija kabine s prozorima proteže se nisko iznad tijela i počinje rano silaziti, tako da se treći bočni prozor oštro sužava prema natrag. Stražnje nagnuto staklo i naizgled visoko postavljeni stražnji odbojnik daju Q5 Sportbacku dinamičan i snažan izgled.

Na svom testnom modelu imali smo opcijska Matrix LED prednja svjetla i digitalna OLED stražnja svjetla, signatura 1. Izvanredna Matrix LED prednja svjetla su u LED tehnologiji za kratka i duga svjetla, dnevna svjetla, pokazivače smjera. Svaki far ima LED module gdje se uključivanjem, isključivanjem i zatamnjivanjem LED dioda svjetlosni snop prilagođava okolnim uvjetima i u svakom trenutku optimalno osvjetljava put. Sadrži prednje i stražnje dinamične LED žmigavce, coming home/leaving home svjelosnu animaciju , svjetla za skretanje, svjetla za sve vremenske uvjete, svjetla za autocestu te u kombinaciji s MMI navigacijskim sustavom plus i dinamična svijetla za zavoje gdje uz pomoć podataka navigacije usmjerujue svjetlo neposredno prije skretanja u zavoj. Također sadrži uređaj za pranje prednjih svjetala.

Digitalna OLED stražnja svjetla su za razliku od LED svjetala izrađena od organskog materijala gdje molekule zatvorene u njima oslobađaju fotone pod napetošću i time stvaraju svjetlost. Raspoloživa su tri dizajna signature stražnjih svjetala radi individualiziranja izgleda vozila, ovisno u modu Audi drive selecta signatura također mijenja svoj izgled. Svako svjetlo uključuje tri organske svjetlosne diode koje zrače posebno homogeno crveno svjetlo. Svaka LED dioda podijeljena je u šest segmenata, kojima se može pojedinačno upravljati.

Dodatna sportska grafika prikazuje se pri odabiru 'dinamičkog' načina rada u sustavu Audi drive select. Ako se drugo vozilo približi zaustavljenom Q5 Sportbacku sa stražnje strane na udaljenost manju od dva metra, svi OLED segmenti osvjetljavaju, što omogućuje otkrivanje blizine. Preduvjet za ovu funkciju je da automobil ima jedan od sustava pomoći pri vuči - ili prilagodljivi tempomat ili aktivnu pomoć pri kretanju po traci - na vozilu. Također sadrži OLED specifičnu coming home/leaving home svjetlosnu animaciju.

Rekli smo već da je Q5 Sportback baziran na Audijevoj MLB evo platformi, a struktura samog vozila je sačinjena od različitih materijala poput hladno ili vruće oblikovanog čelika i naravno aluminija u raznim formama. Možda najbolje o strukturi tijela vozila govori i ova slika u prilogu. Treba li reći da se u vožnji osjeća vrlo čvrsta struktura cijelog vozila, a naročito u nešto sportskijoj vožnji zavojitim regionalnim brdskim dionicama.

Što se vanjskih dimenzija tiče, modeli Q5 i Q5 Sportback identičnih su izmjera, osim što je duljina nekih 7 mm veća kod Sportbacka, naravno, razlika je i u stražnjem dijelu krova. Duljina je 4689 mm, širina 1893 mm (s otvorenim retrovizorima 2140 mm), visina 1660 mm (za model s čeličnim oprugama), međuosovinski razmak 2819 mm. Prtljažnik je iza stražnjih sjedala volumena 455 l, a sa spuštenim naslonima 1365 l. Treba reći i da naš testni model ima stražnji red sjedala podesiva po dužini, naslon po nagibu, sklopivi središnji naslon za ruke s dva držača za čaše. Naslon je moguće podijeliti u omjeru 40:20:40 ili u potpunosti, a tu je i mehanizam za preklapanje dva bočna dijela stražnje klupe u prtljažnom prostoru. Težina samog vozila je 2075 kg bez vozača.

Naš je testni model imao 20-colne aluminijski lijevane naplatke Audi Sport (8 J x 20“) s 5 krakova u V zvijezda dizajnu, antracit crni, polirane s izvrsnim gumama Pirelli Scorpion Verde dimenzija 255/45 R20.

Isto tako, treba napomenuti kako je naš testni model bio Ultra plave metalik boje, koja se savršeno uklapa u scenografiju naše prekrasne, zelene rijeke Mrežnice.

Unutrašnji dizajn
Ulaskom u kabinu primjetno je, karakteristično za Audi, premium uređenje kabine. Lijepo oblikovana i elegantna linija ukrasnih elemenata razdvaja donji i gornji dio armaturne ploče s fokusom na novi samostojeći MMI dodirni zaslon s akustičnim povratnim informacijama. Više nema prethodne rotacijske/pritisne kontrole na središnjoj konzoli, a njeno mjesto sada zauzima pretinac za odlaganje.

Kako je naš model bio S line + razine opreme to uključuje izvrsna, profilirana sportska sjedala sprijeda. Središnji dio prednjih i stražnjih bočnih sjedala je u mikrovlaknima Dinamica Frequenz u rotor sivoj boji, dok je središnje sjedalo straga, bočni oslonci, nasloni za glavu, središnji naslon za ruke u koži rotor sive boje s kontrastnim prošivima, a tu su i 'S' amblemi u naslonima prednjih sjedala.

Prije odabira ove konfiguracije svakako trebate provjeriti da li su vam prednja sjedala udobna po mjeri, jer bi u slučaju da su vam pretijesna mogla postati i neudobna na dužim relacijama. Električno su podesiva sjedala vozača i suvozača uzdužno i po visini, nagibu sjedeće površine i nagibu naslona. Grijanje sjedala vozača i suvozača je dio akcijskog paketa, a uključuje grijanje sjedećeg djela i naslona sjedala te bočnih djelova prednjih sjedala.

Višenamjenski kožni sportski upravljač s 3 kraka s perforiranom kožom i 'S' amblemom izvrsno leži u ruci i poziva na sportskiju vožnju. Ručicu automatskog mjenjača s kontrastnim šavovima smo imali prilike isprobati i na modelima Q5 40 TDI quattro S line + te A4 35 TDI S tronic Advanced + i rekli bismo da je to top kategorija. Kolo volana sadrži 14 višenamjenskih tipki za upravljanje dostupnih funkcija infotainmenta, navigacije, sadrži polugice za raučnu izmjenu stupnjeva prijenosa. U kombinaciji s asistentom promjene vozne trake dolazi s HOD (Hands-On Detection) tehnologijom te otkriva kada su dlanovi vozača na upravljaču. Paljenje i gašenje motora se vrši pritiskom na tipku Start/Stop koja se nalazi na središnjoj konzoli, bez direktne upotrebe ključa.

Tu su i dekorativni umetci u brušenom mat aluminiju, dekorativni akcenti u sjajnoj crnoj boji, ukrasne osvijetljene aluminijske letvice na pragovima na prednjim vratima sa 'S' amblemom, pedale i odmorište za lijevu nogu u nehrđajućem čeliku. Obloga krova je u tkanini crne boje, tu su i podne prostirke crne boje s kontrastnim šavovima, kao i zatamnjena stakla straga. Komforni središnji naslon za ruke sprijeda (dio akcijskog paketa) je podesiv po nagibu i prema naprijed. Naš testni model uključuje i dekorativne umetke instrumentne ploče, vratiju i djela gornje ploče središnje konzole.

Paket ambijentalnog osvjetljenja podrazumijeva LED osvjetljenje vanjskih i unutarnjih ručica u vratima, ulaznog osvjeljenja na donjoj strani vrata sprijeda, prostora za noge sprijeda, ambijentalno osvjetljenje u vratima i središnje konzole, prostora za odlaganje ispod instrumentne ploče. Paket pretinaca za odlaganje (dio akcijskog paketa) sadrži mreže za odlaganje na naslonima prednjih sjedala, pretinac za odlaganje ispod prekidača za prednja svjetla, držač za čaše u stražnjem naslon za ruke, zaključavanje pretinca ispred suvozača.

Komforni automatski klima uređaj s 3 zone elektronski kontrolira temperaturu, snagu upuhivanja i distribuciju zraka. Tu je i prednja kontrolna jedinica s velikim TFT zaslonom. Moguće je odvojeno podešavanje temperature za vozačku i suvozačku stranu, te za stražnji dio vozila sa zasebnim zaslonom i prikazom temperature.

Vrlo praktično rješenje je opcijski Audi phone box light, koji podrazumijeva prostor za odlaganje mobitela ispod središnjeg naslona za ruke, punjenje mobitela putem USB sučelja ili bežično Qi standardom (za mobilne telefone koji to podržavaju), a moguće je povezivanje dva uređaja odjednom putem bluetooth veze. Tu je i izvrsni opcijski Audi Sound System, koji se sastoji od 10 zvučnika, uključujući centralni zvučnik i subwoofer, ukupne snage 180 W.

Kontrola, informacije i zabava, Audi connect
Iza postava kontrola u novom Q5 Sportback modelu je nova glavna jedinica – treća generacija modularne informacijsko-zabavne platforme (MIB 3), koja nudi deset puta veću moć obrade informacija od prethodne platforme, MIB 2. Njena osnova je konvencionalna armaturna ploča sa središnje postavljenim informacijskim sustavom vozača.

U vrhu ponude je Audijev virtualni kokpit plus (kao u našem slučaju) – digitalni zaslon visoke razlučivosti i dijagonale od 12,3 inča s tri različita grafička prikaza. Vozač kontrolira zaslone preko multifunkcijskog upravljača. Kao opcija dostupan je i head-up prikaz.

Središnji 10,1-inčni MMI dodirni zaslon dio je Business paket opreme. Njegova struktura izbornika s ravnom hijerarhijom čini ga ekstremno lakim za uporabu te se može pretraživati slobodnim unosom teksta. Vozač može znakove i slova unositi ručno ili preko glasovnih kontrola, koje razumiju široki raspon svakodnevnih izraza. U kombinaciji s MMI navigacijskim sustavom plus (u našem slučaju) uključujući Audi connect navigaciju i infotainment, sustav glasovnih kontrola može pristupiti informacijama u oblaku osiguravajući veću fleksibilnost.

Audi connect online usluge umrežavaju Audi Q5 usko s internetom i prometnom infrastrukturom. Navigacijski sustav pruža satelitske slike visoke razlučivosti iz aplikacije Google Earth, informacije o voznim trakama i tijeku prometa i predviđanjima prometnih gužvi. DAB+ digitalni radio dio je standardne opreme, dok usluga Amazon Alexa omogućuje pristup tisućama Alexa vještina. Car-to-x usluge koje nudi Audi connect omogućuju još opušteniju vožnju te vam primjerice pomažu pronaći dostupna parkirališna mjesta ili u nekim gradovima komunikacijom sa semaforima te vožnju zelenim valom. Aplikacija myAudi povezuje pametni telefon korisnika s automobilom. Široku ponudu osobnih postavki – od često korištenih navigacijskih odredišta do položaja sjedenja do željene razine klimatizacije – moguće je spremiti u šest korisničkih profila. Podaci se spremaju u myAudi korisnički portal, gdje im svaki ovlašteni korisnik može pristupiti u bilo kojem prikladno opremljenom Audiju.

Funkcije na zahtjev
Bitna nova značajka u Audiju Q5 Sportback su 'funkcije na zahtjev', koje klijentima omogućuju rezerviranje funkcija kao što su MMI navigacijski sustav plus i Audi smartphone sučelje u bilo kojem trenutku nakon kupnje vozila, preko aplikacije myAudi ili myAudi online portala. Funkcije se tada aktiviraju bežično preko prijenosa podataka.

Sportski i elegantan plug-in hibrid: Audi Q5 Sportback TFSI e quattro
Elegantni SUV coupé silazi s proizvodne trake u dvije izlazne razine: Q5 Sportback 50 TFSI e quattro isporučuje 220 kW (299 KS) performansi, Q5 Sportback 55 TFSI e quattro isporučuje 270 kW (367 PS). Na oba modela litij-ionska baterija može pohraniti 14,4 kWh neto snage, što je dovoljno za električni domet do 61 kilometar prema WLTP-u (71 kilometar pod NEDC-om).

Treba reći da i Q5 TFSI e quattro i Q5 Sportback TFSI e quattro koriste pogonski sklop s istim dizajnom - u obje razine performansi. Sastoji se od benzinskog motora 2.0 TFSI sa 195 kW (265 KS) snage i 370 Nm okretnog momenta spojenog s elektromotorom. Trajno pobuđeni sinkroni motor (PSM) doseže vrhunsku snagu od 105 kW (143 KS) i najveći okretni moment od 350 Nm.

Zajedno sa spojkom, integriran je u sedmerostupanjski mjenjač S tronic, koji prenosi pogonski moment na pogonski sklop quattro s ultra tehnologijom. U normalnim uvjetima vožnje, pogon se osigurava samo putem prednjih kotača zbog učinkovitosti. Stražnja osovina se odmah spaja prema potrebi. Sustav pogona na sve kotače quattro tako je spreman odmah po potrebi. Ono što je svakako zanimljivo jest i činjenica da u ovom quattro pogonu i dalje postoji kardansko vratilo, jer se za pogon stražnje osovine koristi samo jedan elektromotor koji se nalazi sprijeda.

Litij-ionska baterija nalazi se ispod poda prtljažnika. Sastoji se od 104 prizmatične ćelije i može pohraniti 14,4 kWh (neto; 17,9 kWh bruto) energije s naponom od 381 volti. Za optimalnu kontrolu temperature, njegov rashladni krug spojen je i na krug rashladnog sredstva za sustav klimatizacije i na niskotemperaturni krug koji napaja elektromotor i energetsku elektroniku. Sustav klimatizacije standardno dolazi s integriranom visoko učinkovitom toplinskom pumpom koja skuplja otpadnu toplinu iz visokonaponskih komponenti.

Može generirati toplinsku snagu do 3 kW s 1 kW električne energije, što povećava energetsku učinkovitost automobila i pruža ugodniju klimu za putnike.

Dvije razine snage: 220 kW (299 KS) ili 270 kW (367 KS)
Budući da se dvije linije motora razlikuju u smislu strategije poticanja, imaju različitu izlaznu snagu i zakretni moment sustava. Naš testni, slabiji model Q5 Sportback 50 TFSI e quattro ubrzava sa 220 kW (299 KS) i 450 Nm od 0 do 100 km/h za 6,1 sekundu.

Snažniji Q5 Sportback 55 TFSI e quattro ubrzava sa 270 kW (367 KS) i 500 Nm, dovoljno za standardni sprint za 5,3 sekunde.

U obje linije motora najveći je okretni moment već dostupan samo malo iznad broja okretaja u praznom hodu. To također doprinosi vrhunskom ukupnom dojmu koji proizlazi iz plug-in hibridnog pogona. Elektronički upravljana najveća brzina od 239 km/h te električna snaga i potrošnja goriva identični su u obje izlazne razine. Kada rade isključivo na baterijsko napajanje, plug-in hibridi mogu voziti do 61 kilometra (WLTP) pri brzini do 135 km/h.

Načini vožnje i pomoć pri predviđanju učinkovitosti
Tihi i s nula lokalnih emisija u gradu, s dugim dosezima na dugim putovanjima ili sportski i dinamični s kombiniranom snagom TFSI-a i elektromotora, to znači da su načini vožnje za plug-in hibride u liniji proizvoda Q5 svestrani i inteligentni. Koncept je osmišljen tako da vozač može pokriti većinu svojih dnevnih ruta električnom energijom. Mogu slobodno odlučiti žele li i kako intervenirati u interakciji između dva motora; kako bi to učinili, mogu birati između četiri načina rada.

Hibridni način rada automatski se aktivira s navođenjem rute u navigacijskom sustavu, ali se također može odabrati ručno pomoću gumba za način rada. U ovom načinu rada, napunjenost baterije je optimalno raspoređena po cijeloj ruti kako bi se potrošnja energije svela na minimum. U centru grada i u prometu 'zaustavi-i-kreni', Q5 i Q5 Sportback TFSI e quattro rade uglavnom na baterije. Kontrolna funkcija pogona dva plug-in hibrida temelji se na velikoj količini podataka. To uključuje internetske prometne informacije, udaljenost do odredišta, profil odabrane rute, precizne podatke o neposrednoj okolici iz navigacijskih podataka, kao što su ograničenja brzine, vrste cesta, uzbrdica i nizbrdica i najnovije podatke sa senzora na vozilu. Ako je vođenje rutom aktivno u navigacijskom sustavu MMI, strategija predviđanja pokušava posljednji urbani segment rute voziti potpuno električno i stići na odredište ili stanicu za punjenje s gotovo ispražnjenom pogonskom baterijom.

S naglaskom na učinkovitost: ponovno punjenje ili coast vožnja
Kad vozači dignu nogu s papučice gasa Audija Q5 ili Q5 Sportback TFSI e quattro, sustav upravljanja pogonom odlučuje, ovisno o situaciji, između coast vožnje s isključenim motorom i oporavkom energije, to jest oporavak kinetičke energije i njezina pretvorba u električnu energiju. Elektromotor izvodi sva lagana usporavanja do 0,1 g i može generirati snagu do 25 kW. Rekuperacija kočnica proteže se do 0,2 g i može povratiti do 80 kW električne energije. Hidraulične disk kočnice aktiviraju se samo pri većim usporavanjima.

Pomoć za predviđanje učinkovitosti (PEA) prilagođava ponašanje oporavka u coast situaciji. Koristi podatke predviđanja rute iz navigacijske baze podataka i prati udaljenost do vozila ispred pomoću signala s kamere i radara. Kad je adaptivni tempomat (ACC) aktivan, PEA podržava vozača automatskim kočenjem i ubrzavanjem kako bi dodatno povećala učinkovitost i udobnost.

Kad vozač ne koristi ACC, dobivaju savjete koji pokazuju pravo vrijeme za skidanje noge s desne pedale. Ovi savjeti imaju oblik haptičkog impulsa s aktivne papučice gasa, kao i vizualnih prikaza u kokpitu i opcijskog head-up zaslona. Istodobno, simboli označavaju razlog smanjenja brzine. Prikazuju se ograničenja brzine, gradski znakovi, zavoji i padine, kružni tokovi, raskrižja, izlazi s autocesta i promet ispred.

Osim hibridnog načina rada, vozač može birati između tri daljnja načina rada. U EV načinu rada - osnovna postavka pri svakom pokretanju vozila - automobil se vozi isključivo električno sve dok vozač ne pritisne papučicu gasa ispod promjenjivo osjetne točke pritiska. U načinu rada Hold, kapacitet baterije se održava na trenutnoj razini. U načinu punjenja, sustav upravljanja pogonom povećava količinu energije u bateriji uz pomoć motora s unutarnjim izgaranjem. Kao i tijekom oporavka, električni motor tada radi kao generator, puneći pogonsku bateriju.

Punjenje strujom
Svi plug-in-hibridi u obitelji Q5 standardno dolaze sa kompaktnim sustavom punjenja za garažu. Pri industrijskom električnom priključku s 400 volti i 16 ampera, potpuno punjenje traje otprilike 2,5 sata pri 7,4 kWh snage. Na kućnoj utičnici od 230 volti, punjenje traje otprilike 8 sati i 15 minuta. Dok je na putu, vozač se može puniti i na javnim terminalima za punjenje pomoću kabela standardnog načina rada 3 s utikačem tipa 2.

Audijeva vlasnička usluga Audi e-tron Charging Service čini punjenje prikladnim na cesti pružajući pristup do 200.000 punionica u 26 europskih zemalja. Za početak postupka dovoljna je jedna kartica, neovisno o davatelju usluga.

Upravljanje punjenjem uz aplikaciju myAudi
Aplikacija myAudi korisnicima omogućuje korištenje usluga iz portfelja Audi connect na svojim pametnim telefonima, što je posebno privlačno s plug-in hibridnim modelima. Pomoću aplikacije mogu provjeriti stanje baterije i dosega, pokrenuti proces punjenja, programirati mjerač vremena punjenja i pregledati statistiku napunjenosti i potrošnje. Osim toga, planeri ruta u aplikaciji i MMI navigacija u automobilu prikazuju stanice za punjenje.

Druga funkcija aplikacije myAudi je kontrola klime prije ulaska prije polaska. Kupac može točno odrediti kako se unutrašnjost treba grijati ili hladiti dok se baterija puni. Predklimatska kontrola klime radi čak i kada automobil nije spojen na električnu mrežu - pod uvjetom da ima dovoljno napunjenosti. Audi kao opciju nudi komforni pomoćni klima uređaj. Omogućuje kupcu da odredi željenu temperaturu te da zagrije sjedala i vjetrobransko staklo, ovisno o opremi.

Podvozje
Osvježeni Q5 i Q5 Sportback nudi još više udobnosti i agilnosti, a dobro uravnoteženo podvozje velika je prednost osvježenog modela. Multilink ovjes sprijeda i straga (s po pet spona) izvanredno je lagan, čime se poboljšava ne samo upravljanje, nego i učinkovitost. Za model Q5, kao opcija je dostupan Audijev sustav progresivnog upravljanja, koji varira svoj prijenosni odnos do 100 posto ovisno o brzini i kutu okretanja upravljača.

U osvježenom Q5 i Q5 Sportback modelu se može birati između četiri postave ovjesa. Sportski ovjes u našem slučaju predstavlja alternativu standardnom ovjesu. Standardni ovjes sa čeličnim oprugama također je dostupan s kontrolom tvrdoće i nudi široki raspon između udobnosti i dinamike. Osim kontrole tvrdoće, opcijski prilagodljivi zračni ovjes može varirati udaljenost karoserije od tla u pet stupnjeva.

Audi drive select sustav upravljanja, koji utječe na karakteristike nekoliko tehničkih komponenata, dio je standardne opreme. Vozač može odabrati do sedam profila, uključujući terenski i za sve podloge (sa zračnim ovjesom). U odabiru profila dolazi do promjena kod motora, servo upravljača, automatskog mjenjača. Ako je naručeno preko dodatne opreme dolazi i do promjene dinamičnog upravljanja, komfornog podesivog voznog postroja, zračnog ovjesa, quattro pogona na svim kotačima, adaptive cruise kontrole i Matrix LED prednjih svjetala. Pomoć na nizbrdici pruža potporu na strmim nagibima.

Sustavi pomoći u vožnji
Audi Q5 Sportback dolazi sa sveobuhvatnim setom sustava pomoći i teško je zapravo naći ono što bi bilo izostavljeno. Audi pre sense city sustav dio je standardne opreme te pomaže u izbjegavanju sudara sa sudionicima u prometu ispred vozila ili ublažiti posljedice sudara. Mi smo imali opcijski Asistent za gradsku vožnju, koji uključuje Upozorenje kod izlaska iz prometnog traka: Upozorava vozača bljeskanjem LED dioda u kućištima vanjskih osvrtnih zrcala na vozila u u mrtvom kutu ili vozilima koja ugrožavaju prestrojavanje. Radi u području 15 do 250 km/h. Parking sustav sprijeda i straga: Senzori sprijeda i straga, zvučno upozorenje na prepreku i vizualni grafički prikaz na zaslonu MMI-ija. Parkirna kamera straga: Kamera za vožnju unatrag neprimjetno integrirana u poklopcu prtljažnika. Upozorenje kod izlaska iz vozila: Upozorava vozača i putnike bljeskanjem LED dioda u oblogama vrata na nadolazeći promet bočno straga kod otvaranja vrata. Asistent kod bočnog prometa straga: Upozorava vozača na nadolazeća bočna vozila kod vožnje unatrag akustično te po potrebi vrši kočione trzaje kako bi se spriječio sudar, radi u rasponu do 10 km/h. Audi pre sense straga: U slučaju da sustav prepozna prebrzo približavanje nekog vozila straga vrši pripremne radnje kako bi zaštitio vozača i putnike u slučaju udara u stražnji dio vozila. U kombinaciji s parking sustavom sprijeda i straga (7X2) ili sa sustavom pomoći pri parkiranju (7X5) dolazi i s upozorenjem kod izlaska iz vozila i sistemom kod bočnog prometa straga. Audi pre sense basic: Vrši pripremne radnje ukoliko preko senzora ESC-a prepozna nesigurnu situaciju vožnje - zateže sigurnosne pojaseve sprijeda, zatvara stakla, krovni otvor i pali sva četri pokazivača smjera.

Osim gore navedenih sustava mi smo imali i opcijski Paket sustava pomoći za vožnju, koji uključuje: Adaptive cruise control, Asistent vožnje u koloni, Asistent promjene vozne trake, Asistent izbjegavanja prepreke, Asistent skretanja na raskrižju, Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala, Prepoznavanje prometnih znakova.

Što se cijena tiče, Audi Q5 Sportback kreće od modela Q5 SB 35TDI S tr Advanced + po cijeni od 430.852 kn, a Q5 SB 50 TFSI e quattro S tr Advanced + kreće po cijeni od 526.390 kn. Naš testni model Q5 Sportback 50 TFSI e quattro S tr S line + sa svom dodatnom opremom stoji 692.719 kn (uključujući pripadajući PDV i PPMV).

Support Ukraine