VW predstavio ID. XTREME, potpuno električni terenski konceptni SUV

1 year,6 months ago - 13 rujna 2022, tportal
Volkswagen ID. Xtreme
Volkswagen ID. Xtreme
Ovaj konceptni terenac na struju sa sustavom pogona na sva četiri kotača temelji se na modelu ID.4 GTX i kombinira prednosti modernog SUV-a sa osjećajem avanture koji utjelovljuje robusno terensko vozilo

Volkswagen je prošli tjedan na međunarodnom susretu ID.Treffen u švicarskom Locarnu predstavio konceptni automobil ID. XTREME, za kojeg proizvođač iz Wolfsburga kaže da 'predstavlja maksimalnu emociju i želju za avanturom'. Ovo konceptno vozilo kreirano je u odjelu Volkswagen Development.

Potpuno električni konceptni automobil sa sustavom pogona na sva četiri kotača temelji se na ID.4 GTX i kombinira prednosti modernog SUV-a sa osjećajem avanture koji utjelovljuje robusno terensko vozilo.

'Modularna matrica električnog pogona (MEB) ima golem tehnički potencijal', kaže Silke Bagschik, voditeljica MEB proizvodne linije. Rezultat projekta je jedinstveno terensko vozilo koje impresionira svojim robusnim izgledom i izvanrednom snagom. Pogon visokih performansi na stražnjoj osovini i prilagodbe softvera u jedinici upravljanja pogonom povećavaju snagu sustava konceptnog automobila za 65 kW do 285 kW u usporedbi s ID.4 GTX – drugim riječima, za oko 30 posto.

'ID. XTREME su izradili entuzijasti u Volkswagenu za ID. entuzijaste ovdje u Locarnu. Zaista smo nestrpljivi saznati kako ljubitelji elektromobilnosti reagiraju na vozilo. Na temelju povratnih informacija naše zajednice, odlučit ćemo kako nastaviti s projektom', dodaje Silke Bagschik.

Spreman za avanturu
Vanjski izgled VW ID. XTREME konceptnog vozila također pokazuje da je vozilo spremno za svaku off-road avanturu. Povišeno rally podvozje, 18-colni terenski kotači (Nokian Outpost 265/60R18), modificirani nosač s dodatnim prednjim branikom i 50 mm širi blatobrani izrađeni 3D printanjem daju konceptnom vozilu autentičan terenski izgled. Krovni nosač s dodatnim LED svjetlima i potpuno zatvoreno aluminijsko podvozje također su dio opreme potpuno električnog vozila s pogonom na sve kotače za izlete izvan asfaltiranih cesta.

Akustički također, ID. XTREME nudi nešto posebno što se tiče buka vožnje, koja je razvijena zajedno s odjelom Volkswagen Design posebno za konceptno vozilo i emitira se prema van putem generatora zvuka u kućištu kotača. U unutrašnjosti, konceptno vozilo impresionira raznim detaljima, uključujući brojne aplikacije od alcantare, posebna sjedala i elemente u narančastoj boji. ID. XTREME je i održiv, jer je za konceptno vozilo korišteno rashodovano testno vozilo iz serijskog razvoja i korištena baterija od 82 kWh.

Susret ljubitelja električne mobilnosti
Volkswagen predstavlja ID. XTREME javnosti po prvi put na susretima ID. Treffen u Locarnu. Događaj za ljubitelje električne mobilnosti održava se po drugi put ove godine i mogao bi postati 'zelen i održiv' događaj za električnu mobilnost po uzoru na GTI susrete na jezeru Wörthersee (Austrija). Ove godine ID. entuzijasti iz cijele Europe su se okupili od 6. do 10. rujna na obali jezera Lago Maggiore kako bi podijelili svoja iskustva o elektromobilnosti.

Pokrenuli su ga i organizirali privatni članovi kluba vozača ID. Drivers Club, a ID. Treffen podržava Volkswagen kao dio svoje predanosti 'putu do NULE' (way to ZERO). Zajedno sa stručnjacima iz tvrtke, tim Volkswagenovog kluba vozača prisustvuje događaju kako bi pružio uvid u aktualna kretanja u području održive mobilnosti. Uz ID. XTREME, Volkswagen u Locarnu predstavlja i ostale modele iz ID. obitelji.

Support Ukraine