BMW M135 (2024.), veliko osvježenje za ‘jedinicu’

1 month,2 weeks ago - 6 lipnja 2024, AutoPortal
BMW M135 (2024.), veliko osvježenje za ‘jedinicu’
Pionir užitka u vožnji u premium kompaktnom segmentu ulazi u četvrtu generaciju modela. Uz prisutnost dinamičnog dizajna, potpuno revidirani portfelj pogona i opsežno poboljšanu tehnologiju šasije, novi BMW serije 1 izoštrio je svoj profil…

Kompaktni užitak u vožnji u premium kompaktnom segmentu ulazi u svoju četvrtu generaciju modela. Visoko učinkoviti motori s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom i proizvodnim procesom dizajniranim za očuvanje resursa i recikliranje materijala optimiziraju održivost tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. Njegov progresivni karakter također se odražava u redizajniranoj unutrašnjosti, proširenoj ponudi automatiziranih sustava za vožnju i parkiranje, novi BMW iDrive s QuickSelectom i inovativne digitalne usluge temeljene na BMW operativnom sustavu 9.

Premijera novog BMW Serije 1 označava početak novog poglavlja u 20-godišnjoj priči o uspjehu marke u kompaktnom segmentu. Nova generacija modela također će se proizvoditi u tvornici BMW Group u Leipzigu. Lansiranje na tržište zakazano je za listopad 2024. Najvažnija prodajna regija je njemačko domaće tržište. Uz ostale europske zemlje, Japan je jedno od pet vodećih tržišta za novi BMW serije 1.

Sportska aura BMW Serije 1 naglašena je u posljednjoj generaciji modela tipičnim BMW proporcijama: dugim poklopcem motora, kabinom za putnike postavljenom daleko unazad, dinamičnom tekućom linijom krova i snažnim stražnjim dijelom. Dimenzije modela s pet vrata su tek neznatno promijenjene u odnosu na prethodnika. Vanjska duljina novog BMW-a serije 1 povećana je za 42 milimetra na 4.361 milimetar, dok je međuosovinski razmak 2.670 milimetara. Širina vozila je 1.800 milimetara, dok je visina povećana za 25 milimetara na 1459 milimetara.

S izrazito ravnim prednjim dijelom koji je znatno niže postavljen na cestu od svog prethodnika, novi BMW Serije 1 signalizira svoj sportski karakter više nego ikada. Široka, naprijed nagnuta BMW rešetka hladnjaka ima inovativnu strukturu okomitih i dijagonalnih prečki. Standardna LED prednja svjetla imaju upečatljive okomite elemente za dnevna svjetla i pokazivače smjera. Prilagodljiva LED prednja svjetla s Matrix dugim svjetlima bez zasljepljivanja, funkcijom osvjetljenja u zavojima i plavim detaljima dostupna su opcijski.

Opcijski M Sport paket i M Sport Design dodatna oprema dostupna pri lansiranju na tržište u Europi čine novi BMW Serije 1 još dinamičnijim. Njegove M specifične značajke dizajna uključuju velike usisnike zraka na prednjem braniku, naglašene bočne pragove i trodimenzionalni element difuzora na stražnjem braniku.

Na vrhu ponude modela je BMW M135 xDrive sa značajno poboljšanim radnim karakteristikama. BMW M model pokreće četverocilindrični motor od 221 kW/300 KS, ima prilagodljivu M šasiju sa sportskim upravljanjem i inteligentnim pogonom na sva četiri kotača kao standard i ubrzava od nule do 100 km/h za 4,9 sekundi.

Novodizajnirana unutrašnjost novog BMW-a serije 1, koja je standardno u potpunosti bez kože, nudi moderan vrhunski ambijent sa sportskim naglascima i izdašnim prostorom za do pet putnika. Novo dizajnirana sjedala nude visoku razinu udobnosti za duga putovanja. Sportska sjedala u verziji Econeer s presvlakama i presvlakama od recikliranog poliestera i M sportska sjedala dostupna su opcijski. Perforirane površine sjedala također su dostupne u verziji Veganza sa svojstvima poput kože. Oprema Veganza/Alcantara dio je M Sport paketa i standardne opreme u BMW M135 xDrive.

Poput motora BMW M135 xDrive, svi ostali motori dostupni za novu ‘jedinicu’ su dio najnovije generacije modularnih motora iz BMW Grupe. Tako primjerice s maksimalnom izlaznom snagom od 125 kW/170 KS, pogonski sustav novog BMW 120 (bivši 120i) ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi. Novi BMW 120d stvara izlaznu snagu od 120 kW/163 KS i ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,9 sekundi. BMW 118d, također pokretan četverocilindričnim dizelskim motorom isporučuje 110 kW/150 KS i ubrzanje od 8,3 sekunde.

Support Ukraine