BMW predstavio potpuno novi XM, plug-in hibridni super-SAV nevjerojatnih performansi

1 year,6 months ago - 3 listopada 2022, tportal
BMW predstavio potpuno novi XM, plug-in hibridni super-SAV nevjerojatnih performansi
Pogonski sustav M HYBRID daje ukupnu snagu od 480 kW (653 KS) stvorenu kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem od 360 kW (489 KS) i električnog pogonskog sustava od 145 kW (197 KS).

Model XM Label Red je najsnažniji serijski proizveden automobil legalan za ceste u povijesti tvrtke BMW M GmbH ukupne snage 550 kW (748 KS)

Kako se proslava 50. obljetnice nastavlja, BMW M GmbH nam donosi svoj prvi automobil visokih performansi s elektrificiranim pogonskim sustavom. Riječ je naravno o super-SAV-u XM, a treba reći i da je to prvi model ovoga naziva za BMW ikada. Njegov plug-in hibridni sustav sastoji se od V8 benzinskog motora i iznimno snažnog elektromotora daje BMW XM sa zadivljujućom dinamičkom snagom.

Inače, BMW M je na salonu automobila Art Basel u Miami Beachu u prosincu 2021. po prvi put svijetu predstavio novi koncept vozila, BMW Concept XM, koji je najavio najmoćniji BMW M automobil ikad koji će krenuti u serijsku proizvodnju

Novorazvijeni M HYBRID pogonski sustav, ekstravagantan dizajn i progresivni luksuzni ambijent unutar BMW-a XM spajaju se kako bi stvorili svježu interpretaciju koncepta Sports Activity Vehicle (SAV) za segment visokih performansi koji će otvoriti onaj neponovljivi M osjećaj novim ciljnim skupinama i tržištima.

Vrhunac modelske ofenzive marke u godini obljetnice, BMW XM također je prvi BMW M original nakon BMW-a M1. Precizno izrađeni ukrasi u vanjskom dizajnu SAV-a visokih performansi podsjećaju na legendarni sportski automobil sa središnje postavljenim motorom. Proizvodnja BMW-a XM započet će u tvornici BMW Group Spartanburg u SAD-u u prosincu 2022. prije nego što stigne na trćuište diljem svijeta u proljeće 2023. Ključna prodajna tržišta bit će SAD, Kina i Bliski istok.

M HYBRID pogonski sustav za zapanjujuće performanse i krstarenje s nultom lokalnom emisijom
Pogonski sustav M HYBRID u BMW-u XM daje ukupnu snagu od 480 kW/653 KS (koja se stvara kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem do 360 kW/489 KS i električnog pogonskog sustava do 145 kW/197 KS). Podržava ga novorazvijeni, klasično visokookretni V8 motor s vrhunskom M TwinPower Turbo tehnologijom. Jedinica od 4,4 litre ima ispušni razvodnik s križnim nizovima i optimizirani proces odvajanja ulja.

Osmerocilindričnom motoru u njegovoj zadaći pomaže elektromotor integriran u osmerostupanjski M Steptronic mjenjač. Propulzivna snaga motora trenutno se aktivira kada se povučete, pružajući munjeviti odgovor na svaki pokret papučice gasa. M HYBRID pogonski sustav proizvodi najveći ukupni okretni moment od 800 Nm (motor s do 650 Nm u kombinaciji s električnim motorom koji razvija do 280 Nm). Faza prethodnog zupčanika povećava efektivni najveći okretni moment elektromotora na 450 Nm na ulazu prijenosa.

Jedan motor, jedan elektromotor, tri načina rada, četiri pogonska kotača
Inteligentno upravljana međuigra između motora i elektromotora pruža dobro razlučeno iskustvo performansi dostojno M oznake u svim situacijama u vožnji. Definiran je golemim povećanjem snage koje počinje trenutačno i održava se kroz cijeli raspon okretaja. BMW XM ubrzava od 0 do 100 km/h za 4,3 sekunde, popraćen energijom nabijenom zvučnom podlogom rijetke emocionalne privlačnosti za jedinicu s osam cilindara. To potječe iz njegovog sportskog ispušnog sustava koji sadrži elektronički kontrolirane, kontinuirano podesive zaklopke i šesterokutne dvostruke ispušne cijevi postavljene jedna iznad druge po prvi put na BMW M modelu.

Tipka M Hybrid na središnjoj konzoli koristi se za odabir jednog od tri načina rada, uključujući ELECTRIC postavku za krstarenje s nultom lokalnom emisijom pri brzinama do 140 km/h i na maksimalnoj udaljenosti od 82 – 88 km u WLTP ciklusu. To je zahvaljujući litij-ionskoj visokonaponskoj bateriji ugrađenoj u podvozje automobila i 25,7 kWh korisne energije koju pruža. Kombinirana jedinica za punjenje u BMW-u XM omogućuje AC punjenje do 7,4 kW.

BMW IconicSounds Electric razvijen u suradnji između BMW Grupe i skladatelja filmske glazbe Hansa Zimmera također stvara odgovarajuću potpornu stazu za isporuku snage elektromotora.

Zvuk električne vožnje specifičan za M pruža autentičnu povratnu informaciju svakom pokretu papučice gasa tijekom vožnje u načinu rada bez lokalnih emisija. A ako je odabrana postavka Sport ili Sport Plus dok pogonski sustav radi u HYBRID načinu rada, pojačani zvuk će naglasiti električnu pomoć koja se pruža motoru s unutarnjim izgaranjem.

Snaga koju generira pogonski duo usmjerava se na cestu putem sustava pogona na sve kotače M xDrive, čija je postavka usmjerena prema stražnjem dijelu vozila posebno vidljiva u 4WD Sport modu. Vozači također mogu odabrati način rada 4WD Sand, koji je osmišljen posebno za vožnju preko dina i sličnih površina. Rad M Sport diferencijala na stražnjoj osovini također je potpuno varijabilan.

BMW XM Label Red: najsnažniji BMW M model ikada napravljen
BMW XM Label Red bit će dodan asortimanu modela u jesen 2023. Najsnažniji serijski proizveden automobil koji je legalan za ceste u povijesti tvrtke BMW M GmbH ostvarit će snagu sustava od 550 kW/748 KS (generiran kombinacijom motor s unutarnjim izgaranjem do 430 kW/585 KS i električni pogonski sustav do 145 kW/197 KS) i najveći okretni moment sustava od 1.000 Nm (generiran kombinacijom motora s unutarnjim izgaranjem do 750 Nm i električni pogonski sustav do 280 Nm; privremene vrijednosti temeljene na trenutnoj fazi razvoja vozila).

Prepoznatljiv dizajn kao izraz prisutnosti i performansi
Vanjski dizajn BMW-a XM je izjava o ekskluzivnosti, prisutnosti i performansama. Proporcije modernog SAV-a, snažne konture, dinamično rastegnuta silueta, M-tipični dizajnerski detalji, prerađena interpretacija prednjeg kraja stvorenog za BMW-ove modele luksuznog segmenta i mnoštvo prepoznatljivih naglasaka daju XM-u jedinstvenu ekstrovertnu auru.

Prednja svjetla podijeljena u dvije odvojene jedinice, BMW-ova bubreg rešetka sa okvirima zlatne boje i neprekinutim konturnim osvjetljenjem, kao i veliki usisnici zraka su značajke koje definiraju prednji kraj. Pomičući se sa strane, istaknuta traka u zlatnoj boji podsjeća na crnu traku koja se proteže duž karoserije BMW-a M1.

Daljnji pogledi na prošlost dolaze u obliku BMW logotipa ugraviranih u ravno stražnje staklo i privlačne rešetkaste strukture skulpturalnih stražnjih svjetala. Standardno opremljeni u formatu od 21 cola s mogućnošću daljnjih varijanti do veličine od 23 cola, M kotači od lake legure također se mogu pohvaliti vrlo karakterističnim dizajnom.

Unutrašnjost: kokpit usmjeren na vozača, luksuzni M Lounge straga
Izražajni stil vanjskog dizajna BMW-a XM nastavlja se unutar kabine. Kokpit i prednja sjedala dizajnirani su u potpunosti za aktivno iskustvo vožnje. Standardna specifikacija uključuje M višenamjenska sjedala, jastučiće za koljena i M kožni upravljač specifičan za model, zajedno s M-specifičnom grafikom uključujući svjetla mjenjača za BMW Curved Display i BMW Head-Up Display.

Velikodušan osjećaj prostora, visokokvalitetni materijali i ekstravagantan dizajn pretvaraju stražnji dio BMW-a XM u ekskluzivni M Lounge. Grijani nasloni koji se protežu duboko u stranice stražnjeg odjeljka i posebno dizajnirani jastuci nude putnicima luksuzne razine udobnosti. Skulpturalna stropna obloga prilično je jedinstvena sa svojom trodimenzionalnom strukturom prizme, rubom u stilu nosača za fotografije i 100 LED jedinica za osvjetljenje.

Postoji izbor između četiri različita ukrasa za prilagođavanje interijera, kao i nove Vintage kože za gornje dijelove ploče s instrumentima i panela vrata. Ambijentalna rasvjeta, četverozonska automatska klima, Harman Kardon Surround Sound System i Travel & Comfort System također su standardne značajke, dok popis opcija uključuje Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System s pojačalom od 1500 W i četiri dodatna zvučnika u području krova.

Šasija: najširi mogući spektar između dinamičnosti i udobnosti na velikim udaljenostima
Jedinstvena mješavina užitka u vožnji i dobrobiti koju pruža kabina BMW XM odražava se u ponuđenom iskustvu vožnje. Sofisticirani sustavi šasije s M-specifičnim podešavanjem omogućuju automobilu da ponudi najširi mogući spektar između prepoznatljive M dinamičnosti i natprosječne udobnosti vožnje za svoj segment. Vozači također mogu prilagoditi postavke vozila putem izbornika M Setup. Integrirana primjena svih pogonskih sustava i sustava šasije na različitim vrstama cesta – od gradske vožnje preko seoskih cesta do autocesta – rezultirala je vrhunski sigurnim, dobro riješenim upravljanjem u svakom trenutku.

Dizajn šasije sastoji se od prednje osovine s dvostrukim poprečnim ramenima i stražnje osovine s pet karika s posebno podešenim kinematičkim i elastokinematskim svojstvima. BMW XM standardno dolazi s prilagodljivim M ovjesom Professional uključujući elektronički kontrolirane amortizere i aktivnu stabilizaciju prevrtanja s električnim motorima od 48 V i Active Roll Control. To je također prvi BMW M model koji ima integrirano aktivno upravljanje, također dio standardne specifikacije.

Vuča, agilnost i stabilnost smjera imaju koristi od ograničenja proklizavanja kotača blizu aktivatora i umrežavanja svih kontrolnih sustava unutar integriranog upravljanja poprečnom dinamikom. M Sport kočnice rade u tandemu s integriranim kočionim sustavom koji vozaču nudi dvije postavke osjećaja papučice. Standardno su ugrađeni 21-colni M kotači od lake legure, dok postoji i opcija 22- ili 23-colnih M kotača od lake legure.

Neusporediva raznolikost sustava pomoći u vožnji
BMW XM se može pohvaliti najvećim izborom ponuđenih sustava pomoći u vožnji – bilo kao standard ili kao opcija – za bilo koje vozilo visokih performansi tvrtke BMW M GmbH. Standardna specifikacija uključuje Driving Assistant, koji uključuje upozorenje na prednji sudar, upozorenje o napuštanju trake uključujući povratak u traku s pomoći pri upravljanju, asistent za izbjegavanje, pomoćnik za upozorenje i informacijski sustav ograničenja brzine. Opcijski Driving Assistant Professional kombinira aktivni tempomat s funkcijom Stop&Go s nizom drugih značajki, uključujući pomoćnika za upravljanje i kontrolu vozne trake, prepoznavanje semafora, automatsku pomoć pri ograničenju brzine i aktivnu navigaciju.

Parking Assistant Plus također je uključen kao standard. Uz Reversing Assistant ovaj sustav uključuje funkcije Parking View, Front and Rear Panorama View i 3D View.

Iskustvo vožnje po mjeri pritiskom na gumb
Upravljačka ploča na središnjoj konzoli BMW-a XM sadrži niz tipki specifičnih za model za personalizaciju iskustva vožnje na razne načine. Po prvi put to uključuje tipku M Hybrid koja se koristi za odabir željenog načina rada pogonskog sustava. Vozači mogu birati između HYBRID, ELECTRIC i eCONTROL načina rada. Tu je i gumb za postavljanje koji omogućuje izravan pristup postavkama konfiguracije pogonskog sustava, šasije, upravljanja, kočionog sustava, M xDrive i razine rekuperacije energije kočenja.

Drugi gumb se koristi za odabir M načina. Kada vozači prijeđu sa zadane postavke Road na Sport, intervencije sustava pomoći u vožnji ograničene su samo na bitne funkcije potrebne za sportsku vožnju, kao što je i sadržaj prikazan na informacijskom zaslonu. Dvije individualno konfigurirane postavke vozila mogu se pohraniti zajedno s preferiranim postavkama za način rada M HYBRID sustava, napomenom o motoru, dinamičkom kontrolom stabilnosti (DSC) i karakteristikama mjenjača, a zatim ih pozvati pomoću M tipki na upravljaču.

BMW Live Cockpit Professional i Head-Up zaslon kao standard
BMW XM standardno dolazi s BMW Live Cockpit Professional, koji sa sobom donosi M-specifičnu verziju najnovije generacije multi-senzorskog iskustva vozila BMW iDrive. Temeljen na BMW operativnom sustavu 8, sastoji se od BMW zakrivljenog zaslona kojeg čine informacijski zaslon od 12,3 inča i kontrolni zaslon s dijagonalom zaslona od 14,9 inča. Novo grupiranje zaslona i stalno šireće mogućnosti BMW Intelligent Personal Assistant znače da je novi BMW iDrive namjerno usmjeren na upravljanje dodirom i upravljanje gestama, kao i dijalog koristeći prirodni jezik. Kontrolor iDrive i višenamjenski gumbi na upravljaču dodatno su pridruženi popisu standardnih specifikacija BMW-ovim Head-Up zaslonom i BMW-ovim upravljanjem gestama.

BMW Maps navigacijski sustav temeljen na oblaku je još jedna značajka BMW Live Cockpit Professional. Opcijski BMW Digital Key Plus omogućuje kupcima da zaključaju i otključaju svoj novi BMW XM sa svojim Apple iPhoneom pomoću sigurnosno poboljšane ultraširokopojasne (UWB) radio tehnologije. Integracija pametnog telefona za Apple CarPlay® i Android Auto™, personalizirana BMW ID funkcija i eSIM dizajniran za 5G mobilnu tehnologiju također su dostupni za korištenje u BMW-u XM.

Support Ukraine