Butković najavio novi način naplate cestarina, na gradilištu Pelješkog mosta ne očekuje kašnjenja

2 godina,3 mjeseci ago - 12 kolovoza 2020, Vecernji list
Butković najavio novi način naplate cestarina, na gradilištu Pelješkog mosta ne očekuje kašnjenja
Komentirao je i stanje u turizmu te izrazio zadovoljstvo turističkim ostvarenjima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je tradicionalnu akciju pojačanog nadzora "Sigurna plovidba" te ju je ocijenio uspješnom.

- Akcijom se više edukativno ukazuje na sve opasnosti koje prijete na moru. Ove je godine bilo je oko 400 nadzora i utvrđeno 120 prekršaja. Radimo na sprječavanju tragedija na moru - rekao je u Dnevniku HRT-a. Cilj akcije bio je provjeriti spremnost i učinkovitost svih mjerodavnih službi tijekom turističke sezone, kada je povećan broj plovila. Najčešći i najopasniji prekršaj je glisiranje na manje od 300 metara od obale.

Komentirao je i stanje u turizmu te izrazio zadovoljstvo turističkim ostvarenjima, istaknuvši da takve brojke nitko nije očekivao. - Ukupan broj aktivnih brodica je na oko 70% ostvarenja u odnosu na lani, a za jahte duže od 20 metara smo na razini od oko 85%.

Hrvatska se pokazala kao sigurna destinacija, a što se tiče nautike, prva smo destinacija svijeta istaknuo je.

Za 2022. godinu najavio je implementaciju novog, beskontaktnog sustava naplate cestarina. Objasnio je da je postupak promjene načina naplate cestarine bio završen prije izbora.

Najavio je da će puni profil do tunela Učka biti gotov iduće godine, a druga cijev i završetak punog profila prema Matuljima 2024., kada bi čitava izgradnja Istarskog ipsilona bila završena. Na gradilištu Pelješkog mosta ne očekuje kašnjenja.

- Prošli tjedan došlo je 150 specijaliziranih kineskih radnika. Radovi oko pristupnih cesta idu dobro te se očekuje da će radovi biti završeni u roku

- rekao je Butković.

Na pitanje o nabavi više od 20 novih vlakova, rekao je da je na natječaj HŽ putničkog prijevoza, vrijedan oko 1 milijardu kuna, koji se 85% financira iz fondova EU-a, pristigla ponuda Končara. Nakon zaključenja ugovora prvi vlak bit će izručen za 24 mjeseca, a za 35 mjeseci svi ostali vlakovi.

Osvrnuo se i na Croatia Airlines kojemu je potrebno pronaći strateškog partnera. Tvrdi kako će se rješenje pronaći u skladu s europskim propisima nakon stabilizacije situacije.

Support Ukraine