Neke mjere možda popuštaju prije 4. svibnja. Što se tiče javnog prijevoza, Vlada sutra odlučuje

2 godina,5 mjeseci ago - 23 travnja 2020, Vecernji list
Neke mjere možda popuštaju prije 4. svibnja. Što se tiče javnog prijevoza, Vlada sutra odlučuje
Tvrdi kako je sektor prometa najvažnija blokirana grana uz turizam i sektor gospodarstva te kako je za njega predloženo određeno popuštanje mjera

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u N1 Studiju uživo osvrnuo se na prijedlog ublažavanja mjera koji bi Vlada trebala donijeti na sutrašnjoj sjednici.

"Mi smo prošli tjedan dobili od predsjednika Vlade zadaću da pripremimo opuštanje mjera. Imali smo nekoliko sastanka gdje se raspravlja se epidemiolozima i strukom što je najbolje u ovom trenutku. Imam dobre rezultate što se tiče broja oboljelih i čitavoj situaciji s koronavirusom", kazao je.

Tvrdi kako je sektor prometa najvažnija blokirana grana uz turizam i sektor gospodarstva te kako je za njega predloženo određeno popuštanje mjera.

"Predložili smo određene mjere što se tiče javnog gradskog prijevoza, prigradskog prijevoza, međužupanijskog prijevoza. Siguran sam da ćemo donijeti najbolju moguću odluku sutra na Vladi", istaknuo je Butković.

apominje kako ne može govoriti o točnim datumima popuštanja mjera, no smatra kako će se neke od njih relaksirati i prije 4. svibnja.

"Neke mjere bi mogle stupiti na snagu i prije 4. svibnja, a neke će se naravno i postepeno uvoditi. Ta odluka Vlade oko svih tih mjera je nešto što će se sigurno još u hodu prilagođavati", kazao je i dodao: "Ne možemo odluke donositi na temelju pritiska javnosti. Mi ovaj posao radimo zaista ozbiljno, pripremamo se i ne želimo napraviti krivi korak. To je jedan posao koji je vrlo složen, ali koji će sigurno dati najbolje rezultate." "Što se tiče javnog prijevoza, sutra ćete vidjeti odluku Vlade. U njoj će sigurno biti pojašnjeno što će se i u kojoj mjeri popustiti.

Što se tiče prometa, to je vrlo specifično i vrlo osjetljivo. Najrizičnije i najsloženije je javni gradski prijevoz. Vidjet ćete, sve će biti posloženo i sve će biti označeno", kazao je Butković.

"Zadaća je nakon odluke Vlade da se to iskomunicira s upraviteljima prijevoza. Našim građanima objašnjenja se moraju dati na vrijeme. Nije nam svrha kažnjavanje, svrha nam je da popustimo mjere i da čuvamo zdravlje ljudi", dodao je.

Govoreći o tvrtkama u resoru prometa i njihovoj pogođenosti koronakrizom, Butković je rekao kako nisu sve u istoj situaciji.

"Croatia Airlines i Jadrolinija jesu kao i sve druge tvrtke u prometu udarene u ovoj situaciji,. Ali, činjenica je da je Jadrolinija cijelo ovo vrijeme dobro poslovala i stabilnost nije bila dovedena u pitanje. Kao Vlada ćemo voditi računa da strateške tvrtke imaju mogućnosti da prežive krizu", napominje Butković. Što se Croatia Airlinesa tiče, Butković kaže kako su prije koronakrize krenuli u pronalazak strateškog partnera, no kako je taj proces sada stopiran.

"Sve druge tvrtke u resoru, ima ih 56 u resoru prometa. Sve su reducirale troškove, prilagođavaju se ovoj situaciju. Veliki infrastrukturni projekti, poput Pelješkog mosta idu dalje. Svi drugi nacionalni projekti, veliki strateški se nastavljaju. Idući tjedan potpisujemo ugovor i počinje izgradnja 5C koridora. Istarski ipsilon se završava i bit će na ljeto završeno prvih 11 kilometara punog profila. Zastoja nema, ali bilo je određenih problema. Što se tiče karantena, radnika, itd. Imali smo veliku potporu i pomoć Nacionalnog stožera", dodao je Butković.

Support Ukraine