Carlos Ghosn Podnio Ostavku: osumnjičenog rezača troškova zamijenit će Senard kao predsjednik upravnog odbora i Bolloré kao novi CEO

5 years,2 months ago - 25 siječnja 2019, JutarnjiList
Carlos Ghosn Podnio Ostavku: osumnjičenog rezača troškova zamijenit će Senard kao predsjednik upravnog odbora i Bolloré kao novi CEO
Sada je i potvrđeno, Carlos Ghosn više nije izvršni direktor Renault-Nissan grupe. Podsjetimo, dosadašnji čelni čovjek Nissana i predsjednik uprave Renaulta - Carlos Ghosn, koji je ujedno i jedan od vodećih šefova u automobilskoj industriji, mnogima poznat kao "Le Cost Killer", odnosno "ubojica troškova", uhićen je prije dva mjeseca zbog financijskog manipuliranje.

Ovaj tjedan sastao se upravni odbor Renaulta pod predsjedanjem Philippea Lagayettea, glavnog neovisnog direktora. Upravni odbor primio je na znanje ostavku trenutačnog predsjednika i glavnog direktora. Naravno, nastavno na to odlučeno je o novoj upravljačkoj strukturi pa će tako Renault  odvojiti funkcije predsjednika Upravnog odbora i glavnog direktora.

Osim funkcija koje obično izvršava predsjednik Uprave, novi predsjednik Upravnog odbora Renaulta morat će i ocijeniti te, prema potrebi, izmijeniti način upravljanja društvom Renault kako bi se omogućio prijelaz na novu strukturu. Upravnom odboru predstavit će svoje prijedloge o razvoju upravljanja prije sljedećeg sastanka Glavne skupštine. Osim toga, Upravni odbor društva Renault želi i aktivno nadzirati rad Alijanse te odlučuje svojem predsjedniku dodijeliti svu odgovornost za upravljanje Alijansom u ime Renaulta, u suradnji s glavnim direktorom.

U tom će svojstvu predsjednik Upravnog odbora društva Renault biti glavna osoba za kontakt za japanskog partnera i druge partnere iz Alijanse kad je riječ o bilo kakvim razgovorima o organizaciji i razvoju Alijanse. Uz to, bit će glavni predstavnik društva Renault u upravljačkim tijelima Alijanse i u Nissanu kad Renault ima pravo iznošenja prijedloga.

Glavni direktor za društvo će koordinirati aktivnosti Alijanse u području operacija pod nadzorom predsjednika. Uprava je odabrala g. Jeana-Dominiquea Senarda kao novog direktora i proglasila ga predsjednikom upravnog odbora. Na njegov je prijedlog Uprava imenovala Thierryja Bolloréa generalnim direktorom (CEO).

Support Ukraine