Električna šumska zvijer: Ovaj kamion sam vozi 16 tona drva

4 godina,4 mjeseci ago - 17 srpnja 2018, 24sata
Električna šumska zvijer: Ovaj kamion sam vozi 16 tona drva
Švedski startup Einride predstavio je svoj električni kamion bez vozača koji bi koristili za izvlačenje drva iz šume i na taj način uklonili potrebu za teškim kamionima koji zagađuju

Električni kamioni bez vozača uskoro bi mogli stići u naše šume i na sebe preuzeti težak zadatak izvlačenja drva iz šuma. Švedski startup Einride na festivalu brzine Goodwood predstavio je T-Log, svoju viziju potpuno autonomnog kamiona koji su dizjanirali kao zamjenu za velike kamione koji zagađuju ispušnim plinovima.

Ovaj je kamion nastavak na lanjski model T-Pod i dizajnirali su ga posebno za drvnu industriju te izgleda kao prikolica s odrezanom kabinom. Može prevoziti do 16 tona drva i ne treba mu vozač. Ako treba njime može upravljati čovjek koji može biti udaljen i stotinama kilometara, jer je opremljen kamerama, radarom i lidarom i ima potpuni prikaz cijele okoline.

- Vozačka kabina je ono što čini kamione tako skupima za proizvodnju, a vozač u kabini čini ih skupima za korištenje - navodi u priopćenju Robert Flack, direktor Einridea. Dodaje kako se troškovi mogu drastično smanjiti ako se kabina ukloni, a flota vozila se nadzire daljinski.

Što se samog kamiona tiče, T-Log ima bateriju od 300 kWh koja bi mu omogućila 190 kilometara na jednom punjenju. Kad se uzme u obzir doseg najjačih električnih automobila, poput Teslinog Modela X, to se ne čini tako velikim dosegom, ali ovakvi kamioni često voze tek nekoliko kilometara od mjesta utovara pa do pretovara tereta, što znači da bi bili iznimno iskoristivi.

Kompanija planira kamione dovesti u šume već 2020. godine i pregovaraju s nizom tvrtki koje bi bile njihovikorisnici.

Support Ukraine