Fond i ove godine ide s poticajima za energertski učinkovita vozila: Povećan iznos u odnosu na 2021.

1 year,9 months ago - 1 lipnja 2022, tportal
Fond i ove godine ide s poticajima za energertski učinkovita vozila: Povećan iznos u odnosu na 2021.
Kao i prošle godine, za građane i tvrtke prijavu podnose prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda dok će se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, i dalje prijavljivati izravno Fondu

Mjera za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, odnosno potpuno električnih i plug-in hibrida, ide i ove godine. To je prva dobra vijest, iako smo naravno svi očekivali da će se ova korsina mjera za građane i pravne osobe nastaviti. Druga je dobra vijest ta da je iznos sredstava alociranih za ovu mjeru povećan u odnosu na odobren iznos prošle godine.

Da podsjetimo, Fond je u 2021. godini osigurao 105 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, od tog iznosa 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Za 2022. godinu je tako iznos sada 108,3 milijuna kuna, od čega je 103,3 milijuna kuna namijenjeno fizičkim osobama, a ostalih 5 milijuna kuna je namijenjeno javnom sektoru.

Iak to ne stoji na stranicama Fonda, nabavka vozila se sufinancira s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja ovisi o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna, za plug-in hibride do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći dobiti do 70.000,00 kuna.

Nadalje, objavljen je Javni poziv za iskaz interesa proizvođačima, predstavničkim uredima, generalnim zastupnicima ili uvoznicima motornih vozila na području Republike Hrvatske, koji su zainteresirani da energetski učinkovita vozila koja proizvode odnosno vozila proizvođača koja zastupaju budu uključena u provedbu mjere poticanja kupnje energetski učinkovitih vozila i koji će biti uključeni u provedbu aktivnosti u sklopu mjere.

Kao i prošle godine, za građane i tvrtke prijavu podnose prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije Fonda dok će se javni sektor, kao obveznik Zakona o javnoj nabavi, i dalje prijavljivati izravno Fondu.

U svrhu prijave na Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila prodajna mjesta obvezna su izdati račun za uplatu obveznog minimalnog predujma u iznosu od minimalno 7 posto traženih sredstava Fonda od svakog prijavitelja. Po zaprimanju uplate obveznog minimalnog predujma prodajna mjesta dužna su putem mrežne aplikacije Fonda dostaviti dokaz o zaprimanju istoga u svrhu dovršetka prijave prijavitelja na Javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Dokazom se smatra izdani račun za predujam i dokaz o primitku uplate istog na račun prodajnog mjesta. Obvezni minimalni predujam plaća se na račun prodajnog mjesta, a ne na račun Fonda. To konkretno znači da, kao i prošle godine, za fizičke osobe će to maksimalno biti 4900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna.

Rok za prijavu na ovaj Poziv počinje 31. svibnja 2022. godine u 12:00:00 sati, a završava istekom 8 dana odnosno 07. lipnja 2022. u 23:59:59 sati.

Support Ukraine