Hrvat dizajnirao prestižni model BMW-a: 'Zaslužuje vlastitu interpretaciju prepoznatljivih bubrega'

3 years,9 months ago - 4 lipnja 2020, Vecernji list
Hrvat dizajnirao prestižni model BMW-a: 'Zaslužuje vlastitu interpretaciju prepoznatljivih bubrega'
Šef dizajna BMW-a, Hrvat međimurskih i hvarskih korijena, pojasnio je zbog čega je prednja maska u obliku bubrega važna za BMW i zbog čega ih je odlučio dizajnirati vrlo prepoznatljivo

"Ikona u moru običnosti", slogan je koji dobro pristaje novoj BMW Seriji 4 Coupe, estravanagtnom novom sportskom trovratnom modelu bavarskog proizvođača automobila. Za njezin graciozan izgled zaslužan je Hrvat međimurskih i hvarskih korijena Domagoj Đukec, koji je od prošle godine šef dizajna BMW-a. Je li prevelika maska hladnjaka, prepoznatljivi BMW-ovi bubrezi i hoće li i na drugim modelima biti isti i još mnoge pojedinosti o izgledu Serije 4 Coupe i budućim modelima, objasnio je Domagoj Đukec jučer u Munchenu na digitalnoj press konferenciji.

- BMW ima vrlo snažno naslijeđe. Prije svega to je elegantna i dinamična limuzina. Serija 4 Coupe je kupe verzija Serije 3, a za nas je to svakodnevni automobil iz snova.

Naslijeđe, koje smo iskoristili kao inspiraciju za kreaciju ovoga automobila su inonski modeli poput 328 ili 3.0 CSI. Ti automobili stvarno izražavaju pravi BMW-ov duh, kombiniraju elegancfiju i dinamičnost na vrlo prirodan i hrabar način. Na drugoj generaciji Serije 4 Coupe promijenili smo sve dizajnerske elemente Serije 3 kako bi joj dali vrlo poseban karakter.

To nisu samo uspravni istaknuti bubrezi, već cijeli bočni profil i dizajnerski jezik. BMW-ovi dvostruki bubrezi su naš najsnažniji dizajnerski element koji nas jasno odvaja od naših konkurenata, ali istovremeno nam dopušta da različitim oblicima bubrega svoje vlastite proizvode učinimo drugačijima. Kako je Serija 4 vrlo značajan proizvod za nas, odlučili smo napraviti vrlo ekspresivnu prednju masku s vrlo unikatnim bubrezima, koji, dakako, imaju podlogu u našem naslijeđu. Isto tako, svaki budući BMW-ov model zaslužuje vlastitu interpretaciju bubrega.

U drugom videu je Domagoj Đukec dodao:"Potpuno nova BMW Serija 4 Coupe je simbolizira esenciju modernog i snažno emocionalnog kupea u pravom BMW stilu. To je auto iz snova za svaki dan, progresivnog i samouvjerenog dizajna koji se naslanja na naše bogato naslijeđe i sadrži neke ikonske dizajnerske elemente svojih prethodnika poput modela 328 ili 3.0 CSI koji su za BMW-ov imidž i dizajnerski jezik iznimno značajni. Namjerno se Serija 4 Coupe izgledom razlikuje od Serije 3 na kojoj se temelji, jer vjerujemo u različitost svojih kupaca.

Njegov prednji dio na cesti šalje jasnu poruku, istaknuti uspravni bubrezi nagnuti prema naprijed i dvostruka prepoznatljiva svjetla daju mu samouvjeren identitet. Proporcije, veliki međuosovinski razmak i atletska bočna silueta sa širokim bokovima kreiraju elegantan i dinamičnu liniju kupea.

Uska stražnja svjetla još više ističu snažna ramena, a dominantni crni difuzor donosi sportski karakter.Unutrašnjost donosi moderan i dinamičan pristup, sve kontrole i drugi elementi imaju striktni fokus na vozača i vožnju te, naravno, interijer za naše kupce pruža visoki stupanj luksuza.Sve to, novu Seriju 4 Coupe čini dinamičnom, izražajnom i luksuznom perjanicom BMW-a."

Support Ukraine