'Imamo velike planove, zaposlit ćemo još 200 ljudi, a ja više neću biti većinski vlasnik'

4 years,11 months ago - 16 svibnja 2019, vecernji.hr
'Imamo velike planove, zaposlit ćemo još 200 ljudi, a ja više neću biti većinski vlasnik'
Bit ću i dalje najveći pojedinačni dioničar, ne znam točno, 43 posto... Toliko mi je to malo važno da ne pratim - kaže Rimac.

Rimac Automobili nedavno su sklopili suradnju s južnokorejskim divovima autoindustrije Hyundaijem i Kijom koji će zajedno uložiti oko 600 milijuna kuna.

- Za Hyundai i Kiu radit ćemo isto što i za druge tvrtke. Prošle godine je u vlasničku strukturu ušao Porsche, odnosno Volkswagen grupacija, radimo i za druge tvrtke, one koje nisu u vlasničkoj strukturi. Uglavnom se fokusiramo na pogonski sustav koji se sastoji od baterijskog sustava, motora, invertera i getribe tj. prijenosnika. Plus elektronika za upravljanje auta, infotainment i neki drugi sustavi - kazao je Rimac za RTL, a potom dodao kako ove godine planiraju zaposliti još 200 ljudi (sada ih radi 500).

- Imamo velike planove što se tiče prostora, širenja, oduvijek smo imali velike snove, ciljeve i ambicije, ali smo još uvijek na početku našeg puta. Sjedište će i dalje biti u Hrvatskoj, mi smo hrvatski d.o.o..

Komentirao je i zašto Hrvatska dosad nije uspjela privući velike igrače autoindustrije.

- Zašto su Hrvatsku prethodno zaobišla dva investicijska vlaka i otišla u Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju? Što možemo napraviti da to promijenimo? Proaktivnost i jasna strategija su na prvom mjestu. Zemlje se danas natječu kao tvrtke i kad investitori biraju kud će ići uspoređuju konkurentnost, a Hrvatska tu jednostavno nije konkurentna - tvrdi Rimac.

Kad je riječ o vlasničkoj strukturi njegove tvrtke u koju su uz Južnokorejce ranije ušli i drugi ulagači, Rimac kaže da je i dalje najveći dioničar.

- Danas jesam većinski vlasnik, ali kako završavamo papirologiju više neću biti. Bit ću i dalje najveći pojedinačni dioničar, ne znam točno, 43 posto... Toliko mi je to malo važno da ne pratim - zaključio je Mate Rimac.

Support Ukraine