Imate li ograničenje zbog vida, produljenje vozačke stoji 674 kune

4 years,10 months ago - 12 lipnja 2019, Vecernji list
Imate li ograničenje zbog vida, produljenje vozačke stoji 674 kune
Pregled u medicini rada - 438 kuna i 20 kuna biljega. Izrada dozvole u redovitoj proceduri je 151 kunu i 15 kuna biljega, fotografije 50 kuna

Najmanje jedan slobodan dan i 674 kune iz džepa – cijena je to produljenja vozačke dozvole u Hrvatskoj. Činjenica o 20 godina vožnje automobila bez prekršaja, prometnih nesreća i slično manje je bitna u odnosu na onu da – nosite naočale.

Procedura u koju ulazite kad ste vozač s naočalama počinje u nadležnoj policijskoj postaji gdje dobivamo sljedeće upute: prvi korak je odlazak obiteljskom liječniku po potvrdu za odlazak na medicinu rada, tada tek slijedi pregled na medicini rada, uplata pristojbi i kupnja biljega te potom sa svim tim predaja zahtjeva za produljenje vozačke.

Sve to i košta, a netom obavljeni očni pregled kod bolničkog specijalista – ne vrijedi! Mora biti baš od medicine rada, što košta 438 kuna, plus 20 kuna biljega. Ako niste u nekom većem gradu, morate se prilagoditi jednom od termina u četiri sata kroz cijeli tjedan. Skupocjeni pregled prođe "u treptaj oka".

Naravno, prije toga treba po potvrdu obiteljskom liječniku, koju pak neki od njih naplaćuju, a neki i naručuju za termin za izdavanje. Za fotografiranje treba platiti još dodatnih 50 kuna, u državni proračun uplatiti 151 kunu, platiti nekoliko kuna provizije i pošti te kupiti biljege za još 15 kuna.

Vozačka je produljena za sedam godina, deset godina postalo je maksimalno pa je ovih tri manje valjda očekivano premda bez obrazloženja. A svi oni koji nisu nosili naočale s 18 i prvom vozačkom dozvolom te su je dobili za idućih 30 godina u međuvremenu mogu imati "mali milijun" ograničenja za vožnju, no imati važeću vozačku. Bez troškova.

Support Ukraine