Iskusni 'pustinjski vuk' isprobao Škodu Afriq: Studentski automobil iz snova mogao bi i na reli Dakar

1 year,3 months ago - 29 prosinca 2022, tportal
Iskusni 'pustinjski vuk' isprobao Škodu Afriq: Studentski automobil iz snova mogao bi i na reli Dakar
Lagan, okretan, obećavajući. Tako je iskusni vozač relija Dakar Ondřej Klymčiw nakon probne vožnje pohvalio studentski automobil iz snova nazvan Škoda Afriq. Saznajte kako ga je izdržao i zašto je pohvalio njegov automatski mjenjač

Ondřej Klymčiw nekoliko je puta sudjelovao na poznatom reliju Dakar na motociklu, ali i za volanom Škode 130 LR. Njegovo mišljenje o ovogodišnjem studentskom automobilu iz snova Škoda Afriqu je da mnogo obećava.

'To, naravno, nije pravi automobil za reli, ali kao studentski projekt automobil je vrlo zanimljiv. Vrijedilo bi mu dati priliku na nekom od manjih natjecanja gdje bi kroz dva-tri dana pokazao što može. Možda manje zahtjevna cross-country utrka u Španjolskoj,' kaže Klymčiw.

Ovo je osma godina kako studenti Škodine akademije dizajniraju svoj automobil iz snova. Ali to je bio prvi put da su spojili dva serijska automobila. Ispod modificirane karoserije urbanog SUV-a Kamiq krije se pogonski sklop koji se koristi u Octaviji, uključujući sustav pogona na sve kotače 4×4, motor 2.0 TSI (140 kW) i automatski mjenjač DSG, koji je pohvalio iskusni reli vozač.

'Afriq mi je bio vrlo zanimljiv. Automatski mjenjač je odličan. Automatik uvelike pomaže pri startanju na pijesku eliminirajući ljudski faktor – uostalom, vozači će svaki put malo drugačije pritisnuti papučicu spojke, ali automatik uvijek radi na isti način. Sve je u kontroli gasa, kako i koliko brzo je primjenjujete. Zahvaljujući automatskom mjenjaču, snaga koja se isporučuje kotačima može se dozirati precizno i nježno, što je vrlo važno kada krećete na rastresitoj površini: morate ga pokrenuti polako i, iznad svega, glatko,' kaže profesionalac Dakra. 'Da se mene pita, volio bih i mogućnost ručnog mijenjanja brzina s polugicama mjenjača ispod volana, jer kada želite ručno mijenjati brzine nemate vremena maknuti ruke s volana,' dodaje, predlažući jedno poboljšanje.

Jednom kada je automobil u pokretu, izvrsno ubrzanje dolazi na svoje, zahvaljujući kombinaciji snažnog motora i laganog automobila. 'Sjajno je što je motor s turbom, to je dobra odluka. Prirodno aspirirani motor moje Škode daje 155 KS, dok Afriq ima oko 180 KS, tako da su performanse slične. Moj auto je lakši, ali turbo Afriq čini puno ugodnijim za vožnju, djelomično zato što ima solidan okretni moment dostupan čak i pri niskim okretajima. A povrh toga tu je i pogon na sva četiri kotača. Vrlo ugodna vožnja,' sažima svoje prve dojmove Klymčiw.

Još jedna stvar koja je impresionirala pustinjskog trkača kod studentskog automobila su njegove kompaktne dimenzije s minimalnim prednjim i stražnjim prevjesom. 'Ovo čini automobil iznenađujuće razigranim, agilnim i okretnim. Idealno za vijugave planinske staze. Voziti Afriq na utrci svjetskog prvenstva u Andaluziji, na primjer... njegova lakoća i agilnost bile bi velika prednost tamo!'

I iako njegova profesija znači da ne može pomoći težiti što robusnijoj konstrukciji i najmanjoj mogućoj težini, Klymčiw također voli jednu izuzetno zanimljivu tehničku značajku: 'Generator vode koji može skupljati tekućinu iz vlage u zraku i pretvarati ju u pitku vodu svakako je intrigantna ideja, a tko zna, možda je i vizija za budućnost. Iako je moje dosadašnje iskustvo bilo da vode ima posvuda u pustinji gdje se utrkujemo. Znamo točno gdje su crpke za gorivo i tamo možemo napuniti vodu za piće.'

'Kada bi Afriq bio opremljen robusnim trkaćim podvozjem...' zaključuje Klymčiw, razmišljajući o tome kako bi ojačao automobil za zahtjevne uvjete utrke Dakar, '... a kad bi se snaga motora mogla povećati na tristotinjak KS, onda bi automobil iz snova polaznika Škodine akademije sigurno bio konkurentan svojom uspješnom kombinacijom lagane konstrukcije, manevarskih sposobnosti i pogona na sve kotače,' predviđa. 'Ali kao što sam rekao, čak i s automobilom kakav je danas, manje zahtjevan vijugavi brdski reli mogao bi biti nezaboravno iskustvo. Ja bih iskoristio priliku!' kaže Klymčiw sa smiješkom.

Support Ukraine