Kaos na cestama: Puše jak vjetar i pada gust snijeg koji otežavaju promet

6 years,1 month ago - 6 veljače 2018, Vecernji list
Kaos na cestama: Puše jak vjetar i pada gust snijeg koji otežavaju promet
Zbog prometnih nezgoda vozi se usporeno na autocestama A3 Bregana-Lipovac na 288. km u smjeru Lipovca

Navećini cesta u Hrvatskoj vrijede zimski uvjeti. Snijeg i vjetar otežavaju promet. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca. Zbog snijega i vjetra neke ceste su zatvorene za promet ili je promet dozvoljen samo osobnim vozilima. Ceste su mokre i skliske pa iz HAK-a upozoravaju vozače na oprez. Očekuje se stvaranje debljeg snježnog pokrivača.

Danas će biti pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno uz susnježicu i snijeg, dok će na Jadranu padati kiša, javlja DHMZ.

Na kopnu se mjestimice očekuje stvaranje debljeg snježnog pokrivača, osobito u gorskim predjelima. U Dalmaciji ponegdje može biti obilnije oborine, a na sjevernom Jadranu i malo snijega nošenog jakim vjetrom.

Vjetar slab, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a u Dalmaciji veći dio dana povremeno jugozapadnjak i jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti od -2 do 3, u gorju i malo niža, na sjevernom Jadranu od 3 do 8, a u Dalmaciji između 10 i 15 °C.

Zimski uvjeti na cestama

Od 09,30 sati samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, zbog vjetra, javlja HAK. Obilazak za ostale skupine vozila (osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama) je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27) uz obaveznu zimsku opremu.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj, uključujući dionice autocesta A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3). Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca. U priobalju puše jaka, povremeno sa olujnim udarima, bura. Snijeg pada i u Slavoniji i Baranji.

Pogledajte i video: Priprema auta za zimu

Zbog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su: dionice autocesta A1 Sveti Rok-Maslenica i A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, Paški most te Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8). Na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila). Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Za sav promet zatvorene su ceste (zbog snijega): državna DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno, županijske ŽC6058 Vrata-Fužine (obilazak je DC3 Kraljev Jarak-Fužine), ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje (obilazak je DC32 Delnice-Crni Lug), ŽC5062 Lič-Lukovo, ŽC 5162 Smiljan-Rosulje-Novoselo (zbog vode na kolniku).

Zbog prometnih nezgoda vozi se usporeno: na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 288. km u smjeru Lipovca i na 235. +700 km te 227. km u smjeru Zagreba te na riječkoj obilaznici između čvora Škurinje i tunela Trsat na 25. +750 km u smjeru Zagreba (A7).

U ostalom dijelu zemlje vozi se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Mogući su odroni. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Sljemenska cesta je otvorena za sav promet. Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije.

Support Ukraine