Koronavirus: Koja su sve prometna ograničenja u Hrvatskoj, susjednim i ostalim europskim državama?!

3 years,9 months ago - 6 srpnja 2020, revijahak
Koronavirus: Koja su sve prometna ograničenja u Hrvatskoj, susjednim i ostalim europskim državama?!
Donosimo vam sve aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj i susjednim državama te ćemo ih obnavljati s novim podacima koje ćemo dobivati tijekom narednih sati i dana...

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. Donosimo vam najave aktualnih zabrana i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama.

HRVATSKE MJERE U SPREČAVANJU ŠIRENJA KORONAVIRUSA
Otvaranje granica za građane EU i trećih zemalja (Srbije, BiH...)

Slobodan je ulazak u Hrvatsku za državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u navedenim državama (EU, Schengen, Hrvatska...). Svima njima se preporučuje korištenje aplikacije entercroatia.mup.hr prije ulaska u Hrvatsku.

Što se trećih zemalja i njihovih građana tiče, izuzetak su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači, prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje, diplomati i policijski službenici u obavljanju poslova, pripadnici i timovi civilne zaštite, pripadnici međunarodnih organizacija, međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija, putnici u tranzitu, znanstvenici, turisti (moraju pokazati dokaz, vaučer, o smještaju – barem jednu noć), osobe s drugim gospodarskim interesom (poslovni razlozi), osobe s hitnom medicinskom skrbi, osobe koje putuju zbog školovanja i osobe koje putuju zbog drugih neodgodivih razloga (provjerite udovoljavate li zahtjevima pitanjem Upravi za granice MUP-a na mail uzg.covid@mup.hr), kojima je sada dopušten ulazak. Ako ispunjavaju navedene uvjete ove osobe mogu se prijaviti na aplikaciji entercroatia.mup.hr zbog lakšeg i bržeg ulaska u RH.

Treće države čijim građanima je omogućen ulaz su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Bosna i Hercegovina te Urugvaj. Moći će ulaziti i građani Kine, ali pod uvjetom da Peking ukine ograničenja za ulazak državljana EU-a.

Ova odluka će biti na snazi dva tjedna (do 15. 7).

Trake na graničnim prijelazima za putnike koji su se najavili putem sustava Enter Croatia

Obilježene su posebne trake na najfrekventnijim graničnim prijelazima za putnike koji su dolazak u Hrvatsku najavili putem sustava Enter Croatia, objavio je MUP. Tako će se smanjiti vrijeme prelaska granice. Radi se o graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija.

Nove mjere u javnom prijevozu u Hrvatskoj

Putnici i građani u javnom prijevozu u Hrvatskoj moraju nositi maske za lice. Pružatelj usluga javnog prijevoza neće dopustiti ulazak građanima koji nemaju masku, odnosno neće pokrenuti vozilo ako je u njemu osoba bez maske.

Otvaraju se pomorski granični prijelazi

Otvaraju se stalni granični prijelazi Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli, te sezonski prijelazi Umag – ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

Preporuke za vozače u međunarodnom transportnom cestovnom prometu

Preporuke pročitajte ovdje.

Vozačke dozvole

Za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju se podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom 30 dana od kraja prestanka epidemije, a isto vrijedi i za osobne iskaznice. Predlaže se da se omogući građanima da odjavu vozila, preuzimanje izrađene vozačke dozvole te obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, mogu obaviti najdulje 30 dana od kraja posebnih mjera zbog epidemije.

Javni prijevoz u Zagrebu

Raspored javnog prijevoza u Zagrebu pogledajte ovdje.

Preporuke HZJZ-a

Preporuke po pojedinim djelatnostima pogledajte ovdje.

Putne informacije za vozače u tranzitu:

Vozači u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku ne moraju više voziti u konvojima, ali se moraju kretati autocestama i koristiti točno određena odmorišta. Tijekom tranzita nije dopušteno zaustavljanje osim na sljedećim odmorištima: BP Novska jug, BP Novska sjever, BP Kozjak jug, BP Zir istok i zapad; BP Prokljan sjever, BP Draganić sjever, BP Draganić jug, BP Bačva i BP Ravna Gora.

Granica sa Slovenijom

Od ponedjeljka 15. 6. otvaraju se svi malogranični prijelazi sa Slovenijom.

Hrvatske autoceste

Hrvatske autoceste izdale su upute za sigurno putovanje, pročitajte ih ovdje.

NOVO: Slovenske mjere – Hvatska je na žutoj listi!

Hrvatska je na tzv. žutoj listi (zelena, žuta i crvena). Svi Slovenci koji se vraćaju u državu morat će objasniti gdje su u Hrvatskoj bili (potvrda o turističkom smještaju, vlasništvu vikendice, plovila...).

Slovenija je objavila 3. 7. nove mjere, priopćio ih je ministar unutarnjih poslova u ostavci Aleš Hojs. Za ulazak i ostanak u Sloveniji hrvatski građani moraju imati test na koronavirus koji nije stariji od 36 sati. Iz ovog režima izuzeti su prekogranični radni dnevni migranti, te tjedni migranti, koji rade u EU. Osobe u trgovačkom prometu ili djelatnosti koja nakon prelaska granice prilože dokaz o obavljanju prometa ili djelatnosti u Republici Sloveniji ili inozemstvu i vrećaju se preko granice za 24 sata ili podnose negativan test na koronavirus. Osobe u međunarodnom transportu s potvrdom poslodavca. Osobe koje obavljaju prijevoz robe u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije. Za teretni prijevoz u tranzitu potrebno je napustiti Sloveniju u roku 12 sati od ulaska. Sve osobe u tranzitu koje će napustiti Sloveniju u roku od 12 sati. Osobe s diplomatskom putovnicom. Osobe koja pružaju usluge za koje je nadležno ministarstvo izdalo potvrdu i koja bi zbog ne pružanja tih usluga mogle prouzročiti veliku socijalnu ili ekonomsku štetu. Pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstvene zaštite, policije, vatrogasaca i osoba koja obavlja humanitarni prijevoz koja prijeđe granicu radi obavljanja tih zadataka. Osobe koja imaju dokaz o planiranom liječničkom pregledu ili postupku u Republici Sloveniji, drugoj zemlji Europske unije ili drugoj zemlji schengenskog područja. Osobe koje ulaze zbog hitnih obiteljskih razloga (moraju napustiti Sloveniju za 24 sata). Osobe koje prelaze granicu (svakodnevno ili povremeno) zbog sudjelovanja u obrazovanju ili znanstvenim istraživanjima u Republici Sloveniji ili inozemstvu i to dokaže odgovarajućim dokazima, te njezini roditelji ili druge osobe koje ih prevoze i vrate preko granice u 24 sata nakon ulaska.

Ako ste u tranzitu bilo bi dobro imati i potvrdu sastanka ili turističke rezervacije u državi u koju putujete. Tranzit je slobodan.

Ako ste u turističkom posjetu Sloveniji morate imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 36 sati.

Slovenska granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Europskog gospodarskog prostora (EGP) s takozvane zelene liste (zaraženih koronavirusom). Od državljana tzv. trećih zemalja, granica je otvorena za građane Crne Gore, ali nije za građane Srbije i Bosne i Hercegovine. Za njih po ulasku slijedi 14-dnevna samoizolacija ili moraju predočiti recentni test na koronavirus ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka.

BOSNA I HERCEGOVINA
Granice BiH otvorene su za državljane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

CRNA GORA OTVARA GRANICE
Od 1. lipnja Crna Gora otvara granice. Države s kojima će otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka...

Crna Gora je zatvorila granicu s BiH 18. 6.

MAĐARSKE MJERE
Od petka 12. 6. slobodan je ulaz u Mađarsku za hrvatske građane. Mađarska otvara granice.

ITALIJA OTVORA GRANICE
Od 3. lipnja u Italiju se može slobodno ući i iz nje izaći. Za sve putnike koji namjeravaju posjetiti regiju Lombardiju izdaje se posebno upozorenje

AUSTRIJA JE IZDALA UPOZORENJE ZA ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA
Od 16. lipnja i hrvatski građani moći će slobodno putovati u Austriju.

Austrija je 1. 7. izdala upozorenje za zemlje zapadnog Balkana. Unatoč uputama Europske unije, mjere prema Srbiji i dalje ostaju, a ostaju i za Bosnu i Hercegovinu, Kosova, Svjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru. Za sve povratnike iz tih država i njihove građane vrijedi pavilo o 14-dnevnoj izolaciji ili validnom testu na koronavirus.

SRBIJA JE OTVORILA GRANICE
Srbija je otvorila granice i za ulazak u tu državu nije više potreban test na koronavirus. Po ulasku u državu ne mora se u samoizolaciju.

UKRAJINA OTVARA GRNAICE
Od sredine lipnja planira se otvaranje granica...

ŠVICARSKA UVODI OGRNIČENJA
Granice su otvorene od 15. lipnja. Građani koji dolaze iz 29 država morat će od 6. 7. u samoizolaciju koja će trajati 10 dana. Na listi su Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija...

SLOVAČKA OTVARA GRANICE
Granice su otvorene za građane većine EU država pa i za hrvatske građane

ČEŠKA OTVARA GRANICE
Hrvatski građani mogu slobodno ulaziti u Češku od 8. lipnja.

POLJSKA OTVARA GRANICE SREDINOM LIPNJA
Poljska najavljuje da će vjerojatno otvoriti granice sredinom lipnja. Zasad se provode kontrole na graničnim prijelazima.

RUSKE MJERE
Ruske cestovne granice parcijalno su otvorene. Ulazak u državu dozvoljen je ljudima zbog važnih gospodarskih interesa, onima koji imaju neodgodive obiteljske obaveze (briga o bolesnim članovima obitelji) i diplomatima.

NJEMAČKA OTVARA GRANICE
Njemačka je otvorile granice – samoizolacija potrebna je za građane tzv. rizičnih zemalja. Od državljana tzv. trećih zemalja, granica je otvorena za građane Crne Gore, ali nije za građane Srbije i Bosne i Hercegovine. Za njih po ulasku slijedi 14-dnevna samoizolacija.

BELGIJA OTVARA GRANICE
Granice su otvorene za sve državljane EU od 16. 6.

NIZOZEMSKA JE OTVORILA GRANICE
Granice su otvorene za državljane EU. Građanima Švedske i Velike Britanije savjetuje se da idu u 14-devnu samoizloaciju prilok ulasa u državu.

FRANCUSKA OGRANIČAVA KRETANJE
Francuska je od 15. 6. otvorila granice za građane EU. U karantenu će samo putnici koji ulaze u državu, a pokazuju simptome bolesti.

RUMUNJSKA JE OTVORILA GRANICE
Granice su otvorene za sve državljane EU. Samoizolacija se preporučuje građanima koji dolaze iz država s velikim brojem zaraženih.

BUGARSKA JE OTVORILA GRANICE
Za građane EU granice su otvorene – putnici koji dolaze iz Švedske, Velike Britanije i Portugala moraju u 14-dnevnu samoizolaciju.

Grčka je otvorila granice

Granice su otvorene za sve države EU, osim Švedske. Svi gosti će morati prije ulaska u državu ispuniti internetski formular.

Potom će na ulasku dobiti QR kod, a ovisno o mjestu s kojeg dolaze bit će upućeni na dalje aktivnosti – slobodan ulazak ili testiranje.

ŠPANJOLSKA JE OTVORILA GRANICE
Granice su otvorene za građane EU.

ČIŠĆENJE VOZILA
Kako očistiti unutrašnjost automobila, odnosno dezinficirati ga? Jedna opcija je alkohol, ali on bi mogao oštetiti osjetljivije materijale poput kože. S njim možete očistiti ručke ili retrovizor.

Za ostale površine u unutrašnjosti dovoljno je koristiti običan sapun pomiješan s vodom koji možete pomoću krpice dobro utrljati u sjedala ili očistiti plastične površine u interijeru. Nakon apliciranja sredstava za čišćenje, dobro operite čistom vlažnom krpicom sve površine. Nemojte ostavljati sapun, alkohol ili specijalizirana sredstva za čišćenje na površinama u unutrašnjosti automobila.

U unutrašnjosti automobila brišite sve: upravljač, mjenjač, prekidače, ekran infotainmenta, sjedala, plastične armature, retrovizor...

Sve bi ove metode trebale dezinficirati vozila, ali morate biti svjesni činjenice da pravu dezinfekciju od virusa mogu provesti tek službe koje čiste vozila hitnih službi i drugih medicinskih vozila.

Support Ukraine