'Lozar nije vozio brzo i nije mogao izbjeći nalet na pješaka'

5 years,4 months ago - 11 prosinca 2018, 24sata
'Lozar nije vozio brzo i nije mogao izbjeći nalet na pješaka'
Saša Lozar je 18. veljače 2017. u Zagrebu naletio autom na pješaka Nikolu Marinkovića (86) koji je zadobio teške ozljede. Preminuo je u bolnici 1. ožujka. Lozaru i dalje traje suđenje

Stariji gospodin je užurbano trčao sa štapom preko ceste. Gledao je udesno. Tad sam vidio crni Mercedes kako ga udara, svjedočio je liječnik Ivan B. u nastavku suđenja pjevaču i radijskom voditelju Saši Lozaru. Terete ga da je da je iz nehaja lani u veljači na Selskoj cesti u Zagrebu  skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo pješak Nikola Marinković (86).

Ivan B. bio je suvozač u vozilu koje je Lozaru dolazilo ususret te je prvi nakon naleta pomogao unesrećenom pješaku.

- Te subote ujutro vozio sam se s kolegom s posla. Išli smo Selskom cestom od sjevera prema jugu. Vozili smo se u desnoj traci. Stali smo na crvenom svjetlu na semaforu na raskrižju s Baštijanovom. Promet nije bio gust. Krenuli smo nakon što se upalilo zeleno svjetlo - kazao je Ivan i dodao da Lozar nije vozio brzo te da je njegov Mercedes bio u lijevoj traci.

- Vidio sam zadnjih par sekundi prije naleta. Udarac je odbacio pješaka. Da sam bio u koži tog vozača, mislim da ni ja ne bi mogao izbjeći tog čovjeka, koji nije bio ni blizu zebri – prisjetio se nesreće svjedok. Napomenuo je da mu tog trenutka pažnja nije bila primarno usmjerena na promet. Svjedok je odmah priskočio pješaku u pomoć. Je li prije nesreće prošlo neko drugo vozilo, koje se kretalo u istom smjeru kao i Lozar, nije mogao reći.

Nakon što su mu predočili fotoelaborat, skica vještaka i dio Lozarove obrane u kojoj tvrdi da je "pored njega u desnoj traci prošlo veliko bijelo dostavno vozilo iza kojeg se stvorio pješak..." , svjedok Ivan B. je rekao da je to moguće, ali da on to nije mogao vidjeti.

- Ne želim lagati. Hoću mirno spavati - dodao je. Tužiteljica je reagirala i rekla da je iskazivao drugačije nego u tužiteljstvu.

- Ranije ste rekli da ste uočili kad je pješak zakoračio na cestu te pretrčao jednu traku i došao na pola druge, dok sad u sudnici kažete da ste vidjeli njegova zadnja tri-četiri koraka prije udarca. Što je točno, ono što ste rekli ranije ili ovo danas? - pitala ga je tužiteljica.

Svjedok je rekao da je točno ono što je rekao na sudu jer da je vidio cijelo njegovo koračanje, to bi trajalo i pet sekundi.

- Zapisnik s ispitivanja u tužiteljstvu sam pročitao i potpisao. No nisam shvatio da je taj detalj toliko bitan. Mene nitko tada nije pitao koliko koraka je pješak napravio. Nije bilo precizirano, a sada sam precizirao – zaključio je svjedok.

Na idućem ročištu ispitat će policajca koji je sačinio zapisnik o očevidu. I njega će pitati o bijelom dostavnom kombiju koji je Lozar spomenuo u svojoj obrani.

Support Ukraine