MINI pokazao Concept Aceman: Najava buduće generacije modela

1 year,8 months ago - 28 srpnja 2022, tportal
MINI Aceman
MINI Aceman
Studija prvog crossover modela iz MINI-ja u premium segmentu malih automobila nudi pregled dizajna i digitalne tehnologije nove obitelji modela ove britanske marke

Nova MINI obitelj poprima oblik. Svjetskom premijerom MINI Concept Aceman, ovaj britanski proizvođač automobila po prvi put predstavlja novi dizajnerski jezik i mnoge tehnološke inovacije koje će oblikovati buduće generacije modela marke. Studija prvog crossover modela iz MINI-ja za premium segment malih automobila stoga objedinjuje središnje značajke koje ocrtavaju užitak u vožnji marke u budućnosti: od čisto električnog pogona do jasnog, skromnog dizajnerskog jezika i koncepta materijala koji ne koristi kožne ili kromirane elemente, kao i novo digitalno korisničko iskustvo.

Iako britanski proizvođač iz BMW grupe ne navodi hoće li se i kada ovaj koncept pretvoriti u serijski model svakako je zanimljivo vidjeti njihova razmišljanja o budućnosti MINI modela.

'MINI Concept Aceman pruža uvid u potpuno novo vozilo, premošćujući prostor između MINI Coopera i MINI Countrymana u budućnosti obitelji modela,' kaže Stefanie Wurst, voditeljica MINI-ja. 'Ovaj konceptni automobil odražava kako se MINI iznova osmišljava za svoju potpuno električnu budućnost i ono za što se marka zalaže: osjećaj elektrificiranog kartinga, impresivno digitalno iskustvo i snažan fokus na minimalni utjecaj na okoliš.'

Početak nove ere MINI dizajna
'Jezik dizajna MINI Concept Aceman najavljuje početak nove dizajnerske ere za MINI,' objašnjava Adrian van Hooydonk, voditelj BMW Group Designa. Karakteristike dizajna tipične za marku MINI uvijek su bile nepogrešive, kaže Hooydonk. 'Sada se njima vraćamo, ali ih u isto vrijeme dosljedno kombiniramo s inovativnom tehnologijom. Ovim pristupom ponovno razvijamo MINI ikone dizajna, sa svim njihovim analognim prednostima, za digitalnu budućnost.'

Načelo iza 'Karizmatične jednostavnosti' prikazuje bitne stvari, dajući još veći naglasak karakterističnim MINI dizajnerskim značajkama. Ključni elementi ovdje su upečatljivi prednji dio vozila s osmerokutnim, zatvorenim i osvijetljenim elementom rešetke hladnjaka, velikodušne površine podvozja strukturiranog oštrim rubovima, atletski rameni dio i snažan stražnji dio s okomito postavljenim stražnjim svjetlima.

Karoserija MINI Concept Aceman dolazi u boji Icy Sunglow Green, svijetlo tirkiznoj nijansi. Tradicionalna britanska Racing Green zelena metalik boja koristi se kao kontrastna boja za krov. U skladu s tim, okvir na donjem rubu karoserije dovršen je u tamnozelenoj nijansi. Akcenti u plavoj i ružičasto-narančastoj boji naglašavaju živahni karakter ovog vozila.

Crossover model s kreativnim korištenjem prostora
MINI Concept Aceman ima četvera vrata i veliki poklopac prtljažnika s unutarnjim sjedalima za petero. Studija također ima proporcije koje biste očekivali od marke s vanjskom dužinom od 4,05 m, širinom od 1,99 m i visinom od 1,59 m, a sve u vrlo suvremenom obliku. Široki okviri karoserije, oštro oblikovani lukovi kotača, 20-colni kotači, upečatljivi krovni nosači te prednje i stražnje zastorne ploče oblikovane kao zaštita od podvozja naglašavaju čvrste sveobuhvatne karakteristike crossover modela za zabavu u urbanoj vožnji.

'Koncept isključivo električnog vozila znači da se dizajn ponovno može više usmjeriti prema tradicionalnim osnovnim vrijednostima MINI-ja, u smislu načela kreativnog korištenja prostora', kaže Oliver Heilmer, voditelj MINI Designa. 'Ovo stvara modele koji zauzimaju malo prostora na cesti, a istovremeno nude još više udobnosti, više svestranosti i više emocija iznutra nego ikad prije.'

Napredna digitalizacija i tradicionalni elementi u interijeru
Interijerom MINI Concept Aceman također dominira svedeni dizajn s jasnim konturama i pažljivo izvedenim detaljima. Armaturna ploča, kao plosnati dizajnerski element u stilu soundbara, proteže se cijelom širinom interijera i čini idealnu pozornicu za središnji instrument koji je po prvi put dizajniran kao potpuno okrugli OLED zaslon. Klasična traka prekidača raspoređena je ispod i reinterpretirana je u smislu dizajna i funkcionalnosti. Na taj način studija kombinira naprednu digitalnu tehnologiju s tradicionalnim značajkama dizajna na način karakterističan za MINI.

Štoviše, unutrašnjost je oblikovana minimalističkim pločama vrata, fleksibilnom središnjom konzolom koja seže do stražnjeg dijela i atraktivnim kontrastima boja. MINI Concept Aceman sjedala imaju diskretnu geometriju s integriranim naslonima za glavu. Površine za sjedenje imaju živahan, trodimenzionalni izgled postignut kombinacijom tekstilnog ravnog pletiva, baršunastog velura i 'vafel' tkanja, predimenzionalnog houndstooth uzorka i izvezenih X i O grafika. Površine su izrađene od održivih tekstilnih materijala umjesto od kože. Baš kao i vanjski izgled, unutrašnjost je potpuno bez kromiranih elemenata.

'U unutrašnjosti MINI Concept Aceman koncentrirali smo se na jednostavan izgled u kombinaciji s vrhunskim materijalima i ugodnim bojama. Digitalizacija nam omogućuje da se zadovoljimo s nekoliko radnih elemenata i istovremeno maksimiziramo iskustvo na način koji je karakterističan za MINI,' objašnjava Oliver Heilmer. 'Cijeli dizajn je usmjeren na to da se putnicima ponudi holističko iskustvo u unutarnjem prostoru.'

Holističko korisničko iskustvo s novim načinima doživljaja
Emocionalna veza između MINI Concept Aceman i njegovih korisnika ojačana je besprijekornim digitalnim operativnim konceptom i holističkim korisničkim iskustvom koje se sastoji od svjetla, pokreta, interakcije i zvuka. Čak i dok se korisnik približava vozilu, Mini Companion, animacija temeljena na senzorima, donosi scenarij dobrodošlice koji se sastoji od svjetlosnih efekata i zvuka, koji se nastavlja u unutarnjem prostoru nakon otvaranja vrata.

Korisničko sučelje na središnjem instrumentu također ima potpuno novi grafički zaslon, moderan izgled i atraktivno dizajnirane widgete. Sustav prikaza i upravljanja u proizvodnom vozilu temeljit će se na posljednjoj generaciji MINI operativnog sustava, koji je po prvi put izgrađen na softverskom paketu Android Open Source Project (AOSP).

Područje zaslona koje se proteže izvan središnjeg sučelja još je jedan vrhunac. Projekcije pokretnih slika mogu prenijeti sadržaj kontrolnog sustava na cijelu nadzornu ploču, stvarajući jedinstveno digitalno iskustvo koje se proteže sve do panela vrata.

Novi načini doživljaja koji su predstavljeni u MINI Concept Aceman nude dodatne opcije za prilagodbu i personalizaciju. Slobodno odabrani slikovni motivi mogu se prikazati na središnjem instrumentu u osobnom načinu rada. Skočni način rada poziva korisnika da uživa u navigaciji bogatoj iskustvom s iznenađujućim trenucima. A u živopisnom načinu rada, područje prikaza na OLED zaslonu i susjedna područja mogu se koristiti za raznolike interakcije kada se zaustavi na semaforu ili dok se puni visokonaponska baterija.

Support Ukraine