MUP: Oprezno vozite! Kazna za vožnju bez zimske opreme i do 15.000 kuna

6 years,1 month ago - 28 veljače 2018, Vecernji list
MUP: Oprezno vozite! Kazna za vožnju bez zimske opreme i do 15.000 kuna
Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga RH

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) upozorava vozače da je upravljanje vozilima po zimskim uvjetima otežano pa im preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom i obavezno korištenje zimske opreme, objavljeno je u ponedjeljak na MUP-ovim internetskim stranicama.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, naglašava MUP.

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila Oružanih snaga RH.

Pravna ili fizička osoba obrtnik koja naredi ili dopusti da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Istom kaznom za taj prekršaj kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, podsjeća MUP.

Novčanom kaznom od 700 kuna kaznit će se vozač ako upravlja vozilom bez propisne zimske opreme.

Za vrijeme većih snježnih padavina MUP savjetuje vozačima da za odlazak na posao i druge obaveze u gradu koriste vozila javnog gradskog prijevoza, a bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek drže u vozilu.

Prije polaska na put moraju obavezno očistiti vozilo od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjere ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, te promijene istrošene metlice brisača.

Prilikom polaska na duži put neka gorivom potpuno napune rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopune rezervoar i izbjegavajte vožnju na rezervi.

Prilikom opremanja vozila  zimskim pneumaticima (oznaka M + S), MUP naglašava zakonsku obavezu korištenja takvih pneumatika na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimski pneumatici samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan, ističe MUP na svojim internetskim stranicama.

Support Ukraine