Najbolji 'barn-find': Pronađen najstariji auto u Hrvatskoj

4 years,8 months ago - 30 lipnja 2019, Auto Start
Najbolji 'barn-find': Pronađen najstariji auto u Hrvatskoj
Od 1941. godine sve do danas najstariji automobil stoji u garaži i nije vožen, a Častekova supruga ga je uspjela sačuvati od raznih vojski uništenja tako što je sakrila bateriju za pokretanje

Za sve ljubitelje starih automobila u Hrvatskoj danas je velik dan jer će svjetlo dana ugledati najstariji automobil u Hrvatskoj – Oakland True Blue Six iz 1925. godine. Nakon čak 79 godina stajanja u jednoj garaži u Otočcu, ekipa Muzeja automobila "Ferdinand Budicki" i ekipa Muzeja oldtajmera "Presečki" izvući će ga i odvesti na restauraciju u Krapinu.

Oakland je kupljen na Zagrebačkom zboru 1928. godine od pionira hrvatskog automobilizma Ferdinanda Budickog, a čitav život ga je imao samo jedan vlasnik – apotekar Franjo Častek. Vozio ga je od 1929. do 1941. godine, kada je nesretno stradao u Drugom svjetskom ratu, a dotad je auto prešao oko sto tisuća kilometara.

Od 1941. godine sve do danas najstariji automobil stoji u garaži i nije vožen, a Častekova supruga ga je uspjela sačuvati od raznih vojski uništenja tako što je sakrila bateriju za pokretanje. Zanimljivo je što otad automobil nikada nije ni rastavljan, na njemu su skoro svi dijelovi, odnosno nedostaju samo dio stražnje klupe, plastika na stražnjemu svjetlu i termometar na čepu hladnjaka. Osim toga, motor se pokreće kurblom, ulje je boje meda, kočnice daju otpor, kvačilo se odvaja, gume drže zrak, a i limarija je zdrava, što je apsolutno nevjerojatno za automobil koji stoji skoro osam desetljeća.

Oakland True Blue Six iz 1925. godine bio je udobna limuzina, a reklamiran je kao sportski automobil koji će kupcima omogućiti velike brzine i elegantan bijeg. Karakterizirali su ga 'snažan' šesterocilindrični motor, diskovi na svim kotačima i unutrašnjost obložena španjolskom kožom. Sveukupno je proizvedeno 33.500 primjeraka.

Najbolje od svega je što se danas u 12 sati može gledati prijenos uživo izvlačenja Oaklanda i to na Facebook stranici Muzeja automobila "Ferdinand Budicki".

Support Ukraine