Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti

2 years,11 months ago - 13 svibnja 2021, Vecernji list
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Centar za vozila Hrvatske sudjeluje u velikoj akciji koja može motociklistima spasiti život - Besplatno provjerite tehničku ispravnost motocikala u prvom tjednu svibnja

Dolaskom toplijeg vremena kreće sezona motocikala. Prvog tjedna u svibnju ove godine Centar za vozila Hrvatske otvara svoja vrata svim vozačima motocikala koji žele besplatno provjeriti tehničku ispravnost svojih ljubimaca, a prvih 1500 posjetitelja daruje s prigodnim poklonom – sprejom za podmazivanje lanca. Akcija je to kojom se želi ukazati na bitnost provjere tehničke ispravnosti vozila na dva kotača jer, osim što je sigurnost cestovnog prometa jedan od ključnih čimbenika ove akcije, vozači motocikala spadaju i u jedne od najugroženijih sudionika u prometu.

Akcija Dani tehničke ispravnosti motocikala 2021. će se provoditi u razdoblju od 3. do 8. svibnja 2021. godine u svim stanicama za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj. Međutim, bitno je napomenuti da ovaj pregled tehničke ispravnosti ne zamjenjuje redoviti tehnički pregled kojim se podliježu vozila kako bi im se produljila valjanost prometne dozvole ili se registriraju u tjednu trajanja akcije.

Kako bi se stavila pozornost na sigurnost u prometu, Toni Bodrušić kao stručni suradnik Centra za vozila Hrvatske detaljno pokazuje kako vozač može i samostalno obaviti kvalitetan pregled motocikla. U videu detaljno opisuje sve elemente samostalnog pregleda motocikla te upućuje na informacije što se sve pregledava kod motocikala tijekom besplatnog pregleda tehničke ispravnosti koji čeka sve posjetitelje stanica za tehnički pregled.

„Za samostalni pregled motocikla najvažnija stvar su pneumatici“, ističe Bodrušić u videu te napominje da bi trebalo provjeriti tlak u gumama s obzirom na to da od stajanja može pasti tlak u pneumaticima. Trebalo bi prekontrolirati i svjetlosnu signalizaciju, pokazivače smjera i kočnice prilikom sjedenja na motociklu.

„Kočiona tekućina ne smije biti ispod minimuma te ju iz preventivnih razloga treba zamijeniti kroz dvije do tri godine. Ona na sebe navlači vlagu i gubi svoja svojstva“, nastavlja ovaj stručnjak iz Centra za vozila Hrvatske. I naravno, vozači motocikala ne smiju zanemariti lanac koji mora biti čist i podmazan.

Besplatan tehnički pregled ispravnosti

Na akcijskom tehničkom pregledu ispravnosti od 3. do 8. svibnja neće biti „padanja“, već samo jedno veliko upozorenje vozačima motocikala te korisni savjeti što sve trebaju promijeniti.

Motocikli su, isto kao i vozila na četiri kotača, zasigurno važna imovina svakog vozača te ih je bitno održavati kako bi se u prometu izbjegla opasnost. Pri održavanju motocikala mnogim vozačima pada na pamet tek redovito čišćenje što je svakako hvalevrijedan potez, međutim redovito održavanje vozila uključuje i samostalni pregled kako bi se provjerilo je li vozilo sigurno i ispravno.

U preventivno-sigurnosnoj akciji u kojoj sudjeluje i CVH, prilikom besplatnog tehničkog pregleda ispravnosti stručni suradnik najprije identificira o kojem motociklu se radi. Pritom se misli na vrstu, marku, registarsku oznaku i slične osnovne odrednice motocikla koje se ispunjavaju kontrolnim listom.

Nadalje provjerava se valjanost pokazivača smjera, sva svjetlosna signalizacija, lom svjetla, instrument ploča i sklopovi na motociklu. Provjerava se ABS senzor ako ga motocikl ima, položaj registarske pločice, blatobrani te dimenzije pneumatika. Gume su jedan od bitnih elemenata pregleda stoga se analizira bočnica gume te potrošenost.

Zatim stručnjak ispituje kolika je razina kočione tekućine te se po potrebi sugerira na promjenu. Neki motocikli imaju i zamjenske dijelove na sebi umjesto tvorničkih i takvi sustavi moraju imati homologacijsku oznaku te ih je potrebno atestirati.

Ne propustite ovu akciju u prvom tjednu svibnja i zaputite se do bilo koje stanice za tehnički pregled u Republici Hrvatskoj na besplatan pregled i po korisni savjet, a prvih 1500 posjetitelja dobiva na poklon sprej za podmazivanje lanca.

Support Ukraine